Rabia davasında İhvan liderine idam

Mısır'da mahkeme aralarında Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii'nin ve teşkilatın üst düzey yöneticilerinin bulunduğu 14 kişiyi idama mahkûm etti, 33 kişiye ise müebbet hapis cezası verildi.

Rabia davasında İhvan liderine idam

Mısır'da mahkeme Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lideri Muhammed Bedii ve üst düzey 13 İhvan üyesini idama mahkûm etti.

Kamuoyunda 'Rabia Operasyonları Birimi' olarak bilinen davada Müslüman Kardeşler üst yöneticilerinin bulunduğu sanıklar, "14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen gösterilerin dağıtılması sırasında ülkede kaos çıkarma; polis karakolları, kamu malları, devlet kurumları ve özel kuruluşlar ile kiliselere saldırı planı hazırlama" suçlamalarıyla yargılanıyordu.

Mahkeme ayrıca Mısır’da darbe karşıtlarının önde gelen isimlerinden olan ve hapishanede bir yılı aşkın süredir açlık grevi yapan Mısırlı aktivist Muhammed Sultan'ı da ömür boyu hapse mahkûm etti. Sultan ülkede 'terör örgütü' ilan edilen "Müslüman Kardeşler'e destek vermek ve yalan haber yaymak" suçlamasıyla yargılanıyordu. Sultan dışında 32 kişi hakkında daha müebbet hapis kararı verildi.

Müslüman Kardeşler'in üst düzey yöneticileri ve Mısırlı aktivist Sultan'ın karara itiraz hakları bulunuyor. Bu durumda dava bir üst mahkemeye taşınacak.

Sultan'ın sağlık durumunun daha da kötüleşmesi üzerine Mart ayında savunmasını babası yapmıştı.

MUHAMMED BEDİİ KİMDİR?

1943 doğumlu Muhammed Bedii daha önce 1965 yılında da tutuklanmış ve askeri mahkeme tarafından 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Dokuz sene cezaevinde kaldıktan sonra dönemin devlet başkanı Enver Sedat tarafından şartlı olarak tahliye edilen Bedii 2010'dan bu yana teşkilatın liderliğini üstleniyor.

3 Temmuz 2013 tarihindeki darbenin ardından 20 Ağustos'ta tutuklanan Muhammed Bedii o tarihten bu yana cezaevinde bulunuyor ve hakkındaki dört farklı suçlamadan yargılanıyor.

SULTAN BİR YILDIR UZUN SÜREDİR AÇLIK GREVİNDE

Muhammed Sultan uzun süre mahkemeye çıkarılmadan tutuklu kalmıştı. Mahkemeye çıkarıldığında ise aleyhine somut bir delil sunulamadı. 26 Ocak 2014 tarihinde medyayı yanlış bilgilendirmekten dolayı suçlanarak, delil yetersizliğine rağmen tutukluluk süresi 45 gün daha uzatılmıştı.

Muhammed Sultan bunun üzerine hem kendisine yapılan işkence ve tutuklamaya hem de hapishanelerde şahit olduğu darbe karşıtlarının durumuna dikkat çekmek için 28 Ocak’ta açlık grevine başladı.

Mayıs ayında tekerlekli sandalye ile çıktığı mahkemede Sultan kilolarının üçte birini kaybetmişti. Mayıs ayındaki mahkemenin ardından doktorları Sultan'ın her an ölebileceğini, çünkü kan değerlerinin kritik seviyeye ulaştığını söylemişti.

Sultan, Ekim ayında bilincini kaybettiğinden ve ağzından burnundan kan gelmesi nedeniyle Kahire Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Ailesine göre, Tora Hapishanesi'ndeki doktorları Sultan'a "Eğer burada ölürsen, bunun bir intihar olduğunu yazacağız" dediler.

DARBENİN ARDINDAN BASKI ARTTI

Mısır'da 3 Temmuz darbesinin ardından darbe karşıtları ve özellikle Müslüman Kardeşler grubuna yönelik baskı arttı. Teşkilat ülkede 'terör örgütü' ilan edildi.

Yüzlerce gösterici güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucunda hayatını kaybederken binlerce kişi tutuklandı ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

Darbeyle koltuğundan edilen eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler