Rusya ve ABD'nin düşman olmadığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normal seyrinde devam ettiğini belirten Putin, karmaşık sorunlarda uzlaşma yolunun aranması gerektiğini söyledi.
Rusya'nın hiçbir ülkeye yönelik tahrik politikası izlemediğini dile getiren Putin, ABD'nin kabul ettiği Magnitsky Yasası'nı kastederek, "Ancak bazıları bizi tahrik etmeye çalışıyor. Biz ilişkilerimizi kötüleştirmek niyetinde değiliz" dedi.
Irak işgalinde yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle geçmiş dönemde taraflar arasındaki ilişkilerin kötüleştiğini kabul eden Putin, kendilerinin Irak konusunda haklı olduklarını savundu.
Putin, Avrupa'ya kurulması planlanan füze savunma sistemi projesinin de ilişkileri kötüleştirdiğini kaydederken, "Böyle bir sistemin kurulması nükleer kapasitemizi zayıflatacak" dedi.
Herşeye rağmen Rusya'nın ortaklarıyla ilişkilerini en iyi seviyede tutmaya çalıştığı belirten Putin, "Ancak biri size tokat atıyorsa cevap vermelisiniz. Aksi takdirde daima tokat yersiniz" değerlendirmesinde bulundu.
Suriye'de değişime ihtiyaç var
Suriye'yi 40 yıldır tek bir ailenin yönettiğinin herkes tarafından bilindiğini söyleyen Putin, "Değişim taleplerinin olması çok doğal ve bu ihtiyacı anlıyorum. Ancak değişim silahla değil diyalogla gerçekleşmeli" dedi.
Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahaleye karşı olduğunu yineleyen Putin, Libya'da ABD Büyükelçisinin öldürülmesi olayını hatırlatarak, "Benim hatalarımı soruyorsunuz. Sizce bu yaşananlar bir hata değil mi? Bizden bu hataları sürekli tekrar etmemizi mi istiyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Rusya'nın Beşşar Esed rejiminin değil, Suriye'nin geleceğinden endişe ettiğini kaydeden Putin, "Şu anda Suriye'de muhalefet saflarında bulunanları, yönetime geldikten sonra, ülkenin eski idarecilerine karşı mücadele eden bir tavır içinde görmek istemiyoruz" dedi.
Suriye'deki kesimlerin gelecekte nasıl birlikte yaşayacaklarına karar vermeleri gerektiğini ifade eden Putin, "Ancak böyle bir anlaşmaya vardıktan sonra varolan düzen değişebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Çin ile ilişkiler en üst seviyede
Putin, Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin tarihin en üst seviyesinde olduğunu dile getirirken, çok önemli uluslararası konularda tarafların birlikte hareket ettiğini hatırlattı.
Putin, iki ülke ilişkilerinin yeni bir evreye girdiğini söylerken, yüksek teknoloji ve nükleer enerji alanında taraflar arasındaki işbirliğinin büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Ordu reformu
Rusya'da devam eden ve 2020'de tamamlanması planlanan ordu reformu çalışmalarına değinen Putin, görevden alınan eski savunma bakanı Anatoliy Serdyukov'un izlediği reform politikasının genel olarak doğru olduğunu ancak kullandığı bazı yöntemlerde soru işaretleri oluştuğunu dile getirdi.
Putin, ordu mensuplarının saygı duyulması gereken kişiler olduğunun altını çizerken, yolsuzluk iddiaları nedeniyle Savunma Bakanlığı'na bağlı bazı şirketler hakkında açılan soruşturmanın objektif yürütülebilmesi için Serdyukov'u görevden aldığını ancak nihai kararı sadece mahkemelerin vereceğini vurguladı.
Polise karşı şiddet kabul edilemez
Moskova ve Petersburg gibi Rusya'nın büyük şehirlerinde kendi iktidarına yönelik düzenlenen sokak gösterileri hakkında ise Putin, "Sokak gösterilerine katılan kişiler tutuklanmayı haketmiyor. Ancak polise karşı şiddet eylemlerine girişmeleri kabul edilemez" dedi.
Putin, Rusya'da siyasi rekabetin "fikirlerin savaşı" olarak ortaya çıkması gerektiğini savunurken, ülkenin sorunlarının nasıl çözülebileceği konusunda fikirlerin ortaya atılmasını ve bunun üzerine tartışılması gerektiğini kaydetti.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz