Paris yeni iş yasası tasarısını kabul etmeyen çalışan, Paris sokaklarını cayır cayır yaktı

Günlük çalışma saatlerini artıran ve işten çıkarmaları kolaylaştıran "Yeni iş yasası" Paris sokaklarını savaş alanına çevirdi. Fransa'nın başkenti Paris'te polis ve göstericiler arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Birçok sektör salı gününden başlamak üzere dört günlük grev kararı aldı.

Paris yeni iş yasası tasarısını kabul etmeyen çalışan, Paris sokaklarını cayır cayır yaktı

Fransa'da Hollande yönetiminin yürürlüğe sokmak istediği, işten çıkartmaları kolaylaştıran ve mesai saatlerini artıran düzenleme yine binlerce göstericiyi sokaklara döktü. Hollande yönetiminin yeni iş yasası teklifini geri çekmesini isteyen sendikalar 4 günlük grev kararı aldı. Fransa'da cuma gününe kadar hayat adeta duracak. Başkent Paris'te ise polis ve göstericiler arasında şiddetli çatışmalar var.

Paris'te de yüzlerce kişi polisin ülke çapında gösterilere müdahale yöntemini protesto etti. Bir polis aracının yakıldığı gösteride polis kalabalığı gazla dağıttı.

GÜNLÜK ÇALIŞMA SÜRESİ 12 SAATE ÇIKIYOR

Fransa'da yoğun protestolara hedef olan yeni çalışma yasasıyla günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak. Yeni yasa ayrıca iş verenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor.

İŞÇİLER GREVDE

Fransa'da ülke genelinde demiryolu çalışanları ve nakliye  işçileri greve gitti.  Ülkede yeni çalışma yasasına karşı çıkan işçi sendikalarının  çağrısıyla demiryolu ve nakliye işçileri grev yaptı. SUD-Rail sendikası 11  Temmuz'a kadar her gün grev kararı alırken CGT-Cheminot sendikası çarşamba ve  perşembe günleri grev çağrısında bulundu.

Grev nedeniyle şehirler arası trenlerin yarısı, hızlı trenlerin üçte  ikisi ve banliyö trenlerinin dörtte biri hizmet vermedi. Fransa'yı İngiltere'ye  bağlayan Eurostar tren seferlerinde aksama beklenmezken İspanya'ya giden  trenlerin üçte birinin çalışmayacağı bildirildi.

Nakliye işçileri ise Paris, Caen, Le Havre ve Bordeaux kentlerinde yol  kapatma eylemi yaptı. Eylemler trafikte büyük aksamalara neden oldu.

Le Havre kentinin girişinde protesto eylemi yapmak için yola çıkan bir  nakliye işçisinin kullandığı kamyon, bariyerlere çarpmamak için ters yola girerek  karşıdan gelen iki otomobille çarpıştı. Kazada bir otomobil sürücü hayatını  kaybetti, kamyon sürücüsü ve diğer otomobil sürücüsü yaralandı. kaynak:turkiyegazetesi

Kaynak: Diyarbakır Söz