İran destekli Hizbullah örgütünün lideri Nasrallah, televizyondan canlı yayınlanan bugünkü konuşmasında, Suudi Arabistan'ı Lübnan'ın iç işlerine karışmakla suçlayarak, "Lübnan Başbakanı Hariri'yi zorla istifa ettiren ve şu an ev hapsinde tutan Suudi Arabistan, İsrail'den Lübnan'ı vurmasını istedi." iddiasında bulundu.
Nasrallah, "Siyasi ve ekonomik istikrarın son bir yılda düzelmeye başladığı Lübnan, Suudi Arabistan'ın Hariri'yi zorla istifa ettirmesi sonucu yeniden eski günlerindeki sıkıntılı dönemlerine döndürülmek isteniyor. Hariri'nin zorla istifa ettirildiğini tüm dünya biliyor." ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan'ı Lübnanlıları birbirine karşı kışkırtmakla suçlayan Nasrallah, Riyad yönetiminin aynı zamanda Arap ülkelerini de Lübnan'a karşı kışkırttığını söyledi.
Hariri'nin halen Lübnan Başbakanı olduğunu ve Lübnan Hükümeti ile çalışmaya devam edeceklerini belirten Nasrallah, "Hariri'ye her konuda katılmasak da ona yapılan bu saygısızlık tüm Lübnan halkına karşı yapılmıştır. Hariri'nin Lübnan'a dönmesine izin verilmesini talep ediyoruz." dedi.
Suudi Arabistan'ın İran'la doğrudan yüzleşemediğini bu nedenle öfkesini Lübnan'dan çıkardığını ve etkisini kanıtlamaya çalıştığını vurgulayan Nasrallah, sözlerine şöyle devam etti:
"Hariri, okuduğu istifa mektubuna tek bir kelime bile yazmış değil. Biz Müstakbel Hareketi'nin Hariri'nin ülkeye dönmesiyle ilgili yaptığı çağrıya katılıyoruz. Lübnan'a dönüp istediği herhangi bir tutumu takınabilir, ne isterse söyleyebilir. Hariri'nin istifası meşru değil ve anayasaya aykırı çünkü bu istifa baskı altında gerçekleşti. Lübnan Meclisinin istişareler için bir araya gelmesine gerek yok. Hükümet anayasaya uygun şekilde istifa ederse mecliste istişare görüşmeleri o zaman yapılır."
- Saad Hariri'nin istifası
Lübnan Başbakanı Hariri, kurduğu hükümetin Aralık 2016'da meclisten güvenoyu almasının üzerinden 1 yıl geçmeden 4 Kasım'da, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da istifa ettiğini açıklamıştı.
İstifa konuşmasında, "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını" belirten Hariri, "kendisine yönelik suikast olabileceği endişesi taşıdığını" kaydetmişti.
Hariri'nin kurduğu 30 sandalyeden oluşan ulusal birlik hükümetinde Hizbullah örgütünün 2 bakanı bulunuyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz