Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağının kesinleşmesinin ardından, siyaset sahnesi de hareketlendi. Seçim sonuçlarını yorumlayan siyasi gözlemciler, Mısır'daki her 10 kişiden 7'sinin değişim, 3'ünün ise istikrar yönünde oy kullandığını vurguladı.
İlk turda yüzde 25'ten fazla oy alarak birinci sıraya yerleşen Müslüman Kardeşler'in Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) adayı Muhammed Mursi, diğer adaylarla görüşmelere başladı. Cumartesi akşamı yapılan görüşmeye cumhurbaşkanlığı seçiminden üçüncü olarak çıkan Nasırcı Kerame Partisi'nin lideri sosyalist lider Hamdin Sabbahi ile İslami eğilimli bağımsız aday Abdulmunim Ebu'l-Futuh katılmadı.
Muhammed Mursi, Cumartesi akşamı düzenlediği basın toplantısında eski rejimin kalıntılarını tarihin çöplüğüne göndermek üzere görüşmelere devam edeceklerini söylemişti. Mursi'nin diğer adaylarla temasları Pazartesi günü de devam edecek.
-"Eski rejim kalıntıları"na karşı birlik çağrısı-
Bağımsız aday Abdulmunim Ebu'l-Futuh'tan, devrimin korunması amacıyla birlik çağrısı internet aracılığıyla geldi. Twitter'daki hesabından açıklama yapan Ebu'l-Futuh, görüşmeler sırasında "Siyasi ihtilafları bir kenara bırakarak, sadece ülke çıkarlarını gözeteceğiz" dedi. Ebu'l-Futuh, seçimi ikinci sırada tamamlayan Mübarek döneminin son başbakanı general Ahmet Şefik'e atfen, "Yolsuzluk ve zulmün sembollerine karşı tek saf halinde duracağız" ifadesini kullandı.
Ebu'l-Futuh, bir başka Twitter mesajında ise şu ifadelere yer verdi:
"Döküntüleri saf dışı bırakacak, devrimin yüksek amaçlarını ve tüm Mısırlıları adaletle kucaklayacak bir vatan projesini hayata geçirecek bir ittifak inşası için gayret sarf ediyoruz. Makamların dağıtıldığı bir pazarlığın parçası olmayız."
Eski rejimin devamı ve bakiyesi olarak kabul edilen kesimler değişim yanlılarınca "döküntü" ve "çöp" (el-fulul) olarak nitelendiriliyor.
Öte yandan, Müslüman Kardeşler'e yönelik sert eleştirileriyle bilinen Mısırlı liberal yazar Alaa el-Asvani, "kanlı ve yozlaşmış" olarak nitelendirdiği Mübarek rejimine karşı, Müslüman Kardeşler'e destek olunması, bu amaçla ulusal cephe kurulması çağrısında bulundu.
El-Asvani, Twitter'dan yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının, Mursi ile Şefik'in ikinci tura kaldıklarını gösterdiğine işaret ederek, "Devrimi koruma görevimiz, ulusal bir cephe olarak Mübarek rejimine karşı İhvan'ı desteklememizi gerektiriyor" dedi. Mısırlı yazar, bu desteğe karşılık Müslüman Kardeşler'den bağlayıcı bazı sözler alınması gerektiğini de vurguladı.
Seçimlerin ortaya çıkardığı tablonun hayal kırıklığına uğrattığı değişim yanlılarının gerek televizyonlardaki konuşmaları ve gerekse internetteki sosyal paylaşım sayfalarına yaptıkları yorumlar, Müslüman Kardeşler'den eski rejim yanlıları ile işbirliği yapmamaları, askeri vesayete razı olmamaları gibi konularda güvenceler alınması üzerinde yoğunlaşması dikkati çekti.
-"Müslüman Kardeşler liderliğindeki bir hükümete itirazım olmaz"-
Seçimde büyük bir sürpriz gerçekleştirerek ikinci sıraya yerleşen Ahmet Şefik ise, Müslüman Kardeşler'in liderliğindeki bir hükümete itiraz etmeyeceğini belirtti. Şefik, el-Hayat televizyonuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçilmesi halinde, muhalif partilerden bir ismin başbakanlığı ihtimaline açık olduğunu belirterek, "Mısır'ın gelecek başbakanının Hürriyet ve Adalet Partisi'nden çıkmasında bir sorun görmüyorum" diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz