Seminer, İstanbul Bebek’teki Mısır Başkonsolosluğu’nun karargâhında, başkonsolos Bassam Rady’nın hoş geldiniz girişiyle başladı ve ardından Mısır Kültür Ataşesi ve merkezin genel müdürü Dr. Tarık Abdülcelil’in açılış konuşması ile devam etti.
Abdülcelil, konuşmasında “Arap hat sanatı, İslam ve Arap medeniyetini farklı kılan en önemli sanatlardan biridir. Yeryüzündeki bütün ırklar ve diller fark etmeksizin Arap hattının güzelliği, insan ruhuna yansıyan büyüleyiciliği ile gizemli tutkusu fark edilir” diyerek, Osmanlı hattatlarının Arap hattını geliştirmelerinin ve bunun yanı sıra asırlar boyunca bu hattı korumaya çalışmalarının mühim etkisinin hala sürdürüldüğünü vurguladı.
Konuşmacı Dr. Ömer Nuh Kasım, konuşmasında, noktalanmasından başlayarak altı kalem merhalesine kadar Arap hat sanatının tarihini anlattı. Kasım, Osmanlı hattatlarını ve hattın gelişmesine katkı sağlayan sanat okullarını vurgulayarak Arap hattının hâlihazırdaki durumu ile ilgili birçok örnek gösterdi.
Kasım, konuşmasının ardından başkonsolos karargâhında düzenlenen hat sergisine geçti. Farklı ebatlarda sergilenen sayıları 10'a varan çalışmalarının felsefesini anlatarak çalışmalardaki yenilikçi fikirleri ve kullandığı malzemeleri ile katılanların ilgisini çekti.
Seminerin sonunda, Mısır Kültür ve Eğitim İlişkileri Merkezi, Arap hattını geliştirmesindeki çabalarından dolayı Dr. Ömer Kasım’a Mısır Yüksek Eğitim Bakanlığının plaketini takdim etti. Başkonsolos Rady, Kasım’a Mimar Sinan Üniversitesinden Arap hattı üzerine aldığı doktora derecesini tebrik ederek kendisine plaket verdi.
Seminere İstanbul’daki Arap Konsolosluklarının temsilcileri, Arap hattında ve İslam süsleme sanatında uzmanlaşan Türk akademisyenler, Mısır, Cezayir, Ürdün, Suriye, Libya ve Sudan gibi birçok Arap ülkesinden ve Türkiye’den hattatlar da katıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz