Medeniyetler İttifakı Toplantısı

Başbakan Erdoğan'ın himayesindeki toplantıya BM Genel Sekreteri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Gürcistan Cumhurbaşkanı ile pek çok lider, STK temsilcisi, yazar, akademisyen ve düşünür katılacak

Medeniyetler İttifakı Toplantısı

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı'nın 2012 yılındaki en kapsamlı etkinliği olan İştirakçiler Forumu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde 31 Mayıs Perşembe günü İstanbul'da başlayacak.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Conrad Otel'de yapılacak foruma 65 ülkeden lider, bakan ve üst düzey yetkili katılacak. Forumda, 15 uluslararası kuruluşun, 30 kadar sivil toplum kuruluşunun, onlarca uluslararası şirketin temsilcisi ile  dünyanın önde gelen yazar, akademisyen ve düşünürleri de yer alacak. 

MEDENİYETLER İTTİFAKI

Açılışı Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak foruma; BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Brezilya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Michel Temer, Yemen Başbakanı Mohamed Basendwah, İspanya Başbakan Yardımcısı Garcia Margallo, Katar Dışişleri Bakanı Khalid Bin Mohammed Al-Attiya, Gana Dışişleri Bakanı Alhaji Muhammad Mumuni, Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Jean-Asselborn, Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Portas gibi birçok lider iştirak edecek.

İştirakçiler Forumu'nun ilk günü olan 31 Mayıs'ta, katılımcılar İttifak'a yönelik maddi katkı vaatlerini açıklayacak.

ORTADOĞU KONUŞULACAK

İkinci gün ise, Medeniyetler İttifakı'nın kapsam ve faaliyetlerinin geleceğe dönük bir vizyon ışığında değerlendirileceği tematik oturumlar düzenlenecek. Oturumlarda Ürdün Prensesi Rym Ali, akademisyen Richard Falk, Tunus'taki En-Nahda partisinin lideri Raşid Gannuşi, gazeteci Riz Khan, akademisyen Hilal Elver ve akademisyen Tu Weiming gibi dünyaca ünlü akademisyen, yazar ve düşünürler konuşmacı olarak yer alacak.

Forum sırasında İttifak'ın ulaştığı neticeler değerlendirilerek, 2012-2013 yılları için acilen gerekli olan ihtiyaçlar, uzun vadeli kaynak ihtiyaçları, Medeniyetler İttifakı'nın öncelikleri ve daha önce gerçekleştirilen küresel forumların neticeleri ile ilgili yeni projeler de dahil olmak üzere bir dizi konu ele alınacak.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yarın zirveye ilişkin son hazırlıklara ve zirvenin önemine ilişkin bir basın toplantısı düzenleyecek.

Başbakan Erdoğan ve dönemin İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından 2005 yılında başlatılan Medeniyetler İttifakı, kısa sürede 130 ülke ve uluslararası kuruluş tarafından benimsendi. Bir BM girişimi olan proje, kutuplaşmanın önlenmesi, hoşgörü ve diyaloğun geliştirilmesine yönelik önde gelen uluslararası bir hareket niteliği kazandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz