Mısır'da, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 14 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında ilginç anlar yaşandı.
Duruşma salonuna ilk olarak getiren #İhvan üyesi sanırkların üzerinde tutuklulara giydirilen "beyaz elbise"nin olduğu görüldü.
Aralarında Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki eylemlerde polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Esma Biltaci'nin babası İhvan liderlerinden Muhammed el-Biltaci'nin de bulunduğu sanıklar duruşma öncesi "Rabia" işareti yaparak mahkeme heyetini protesto etti.
Bu sırada bir minibüsle duruşma salonunun bulunduğu binanın önüne getirilen Mursi üzerindeki takım elbiseyle dikkat çekti.
Duruşma salonunda sanıkların tutulduğu demir kafese alınan Mursi içeri arkadaşlarının alkışları arasında "Rabia" işareti yaparak girdi.
Mursi'nin tutuklulara giydirilen "beyaz elbise"yi giymeyi reddetmesi mahkeme salonunda krize neden oldu.
Mahkeme Başkanı Ahmed Sabri Mursi'ye seslenerek Mısır yasalarına göre tutukluların giymesi gereken "beyaz elbise"yi giymesini istedi.
Sizin meşruiyetinizi tanımıyorum
Bunun üzerine Mursi "Rabia" işareti yaparak, "Ben Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı'yım ve sizin meşruiyetinizi tanımıyorum" dedi.
Ülkenin meşru cumhurbaşkanı olarak görevini yerine getirebilmesi için serbest bırakılması gerektiğini belirten Mursi, "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla mahkemede bulunduğu için hakimin kendisiyle konuşurken ayağa kalkmasını istedi.
"Ben Dr. Muhammed Mursi; şu an darbe sebebiyle buradayım. Mısır Cumhuriyeti'nin başkanı olarak burada zorla tutuluyorum. Bu, suç teşkil ediyor" diyen Mursi, kendisine yöneltilen suçlamaları cevapsız bırakıp, hakime hitaben "Meşru bir cumhurbaşkanını yargıladığın için seni, ceza mahkemesinde yargılatacağım" şeklinde konuştu.
Mursi, mahkeme başkanına hitaben "Yüce Mısır yargısının bir gün gelip de kanunlara göre suçlu, hain ve yıkıcı askeri darbeye alet olmasını yakıştıramıyorum" ifadelerini kullandı.
Özgür Mısır halkına benden selam iletin
Mursi'nin duruşma salonunda bulunanlara, "Özgür Mısır halkına benden selam iletin. Onlara 'Kardeşiniz Mursi, direnmeye devam edecek. Davasından vazgeçmeyecek' deyin" şeklinde hitap ettiği belirtildi.
Hakim, Mursi ve diğer sanıkları uygun bir zamanda kendilerine söz verileceğini söyleyerek, sessiz olmaya çağırdı.
Üzülme kardeşim Esma cenette
Bu sırada İhvan liderlerinden Muhammed el-Biltaci ile göz göze gelen Mursi, "Üzülme kardeşim Esma cenette" diyerek tesellide bulundu. Bu konuşma gergin olan mahkeme salonunda duygusal bir atmosferin oluşmasına yol açtı.
İmamlık yaptı namaz kıldırdı
Mursi, duruşma kafesinde içerisinde diğer arkadaşlarıyla cemaatle öğle namazı kıldı. Namazda Mursi'nin cemaate imamlık yaptığı görüldü.
Biltaci ile diğer sanıkların "Rabia işareti" ile sık sık slogan attıkları mahkemede, suçlamalara konu olan İttihadiye Sarayı'ndaki saldırıda ölenlerin yakınları, Mursi aleyhinde sloganlar atarak "idam" edilmesini istedi.
Yerini bilmiyor
Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin savunma heyetinden avukat Hasan Kerim, Mursi'nin "3 Temmuz'dan bu yana nerede alıkonulduğunu bilmediğini" söylediğini belirtti.
Kerim, polis akademisinde kurulan Kahire Ceza Mahkemesi'nde bugün hakim karşısına çıkan Mursi'nin yargılanmasına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.
Mursi'nin, savunma heyetinde yer alan avukatlarla yaptığı görüşmenin detaylarını aktaran Kerim, "Savunma heyetinin mahkemeye sundukları Mursi ile özel görüşme talepleri kabul edildi. Mursi, savunma heyetinden Muhammed Selim el-Avva ve Muhammed Tosun ile görüştü. Heyete, 3 Temmuz'dan bu yana tutulduğu yerin neresi olduğunu bilmediğini ve yargılanmayı kabul etmediğini belirterek 3 Temmuz'da yaşananları askeri darbe olarak nitelendirdi" dedi.
Kerim, Mursi'nin duruşmada askeri darbe yönetimine, orduya ve emniyet güçlerine hitaben, "Mısır halkını öldürme eylemlerine katılmaktan sakının" uyarısında bulunduğunu kaydetti.
Ayrıca savunma heyetinden avukat Memduh Ahmed ise mahkemenin, "dava dosyasının gözden geçirilmesi" ve avukatların, "Mursi ile eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı Esad Muhammed Ahmed Şeyha'yla görüşülmesi" yönündeki talepleri üzerine duruşmayı 8 Ocak 2014 tarihine ertelediğini ifade etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz