Kenya'da doğum ücretini ödeyemeyen anneyi rehin alıyor!

Kenya'da bir hastane, doğum ücretini ödeyemeyen yeni anneleri gözaltında tutuyor.

Kenya'da doğum ücretini ödeyemeyen anneyi rehin alıyor!

Kenyalı iki anne, Nairobi'deki Pumwani Doğum Hastanesi yönetiminin, 60 ve 160 dolar tutarındaki faturalarını ödeyemedikleri için doğumdan sonra hastaneden ayrılmalarına izin vermediğini söyledi.
Kadınlardan biri, hastanenin güvenlik görevlilerinin, ödeme yapmadan çıkmaya çalışan yeni anneleri sopalarla dövdüklerini ileri sürdü. Merkezi New York'ta bulunan bir örgüt, hastanenin söz konusu uygulamayı durdurması için kadınlar adına Kenya Yüksek Mahkemesinde dava açtı.
Pumwani Doğum Hastanesinin yöneticisi Lazarus Omondi ise faturaları ödeyemeyen anneleri gözaltında tuttuklarını kabul ederek, bunun hastaneyi işler konumda tutmanın tek yolu olduğunu savundu.
Omondi, hastanenin, elektrik ve su faturalarını, doktorların ve çalışanların maaşlarını ödemek zorunda olduğu ifade ederek, yeni annelerin faturaları ödeyene kadar hastaneden ayrılmalarına izin verilmediğini söyledi.
Haftada 350 kadının doğum yaptığını ifade eden Omondi, giderleri ödeyemezlerse hastanenin iflas edeceğini kaydetti.
Davayı açan Üreme Hakları Merkezi, ödeme yapmadıkları için kadınların gözaltında tutulmasının yaşa dışı olduğunu bildirdi.
Davacılar arasında yer alan 5 çocuk annesi Maimouna Awuor, 2010 yılıda Pumwani Hastanesinde 5. çocuğunu doğurduktan sonra 60 dolarlık doğum ücretini ödeyemediğinden 60 civarında kadın ve bebeğiyle birlikte hastanede tutulduğunu ifade etti.
Gözaltındayken bir yatakta 3, bazen 4 kişi beraber yattıklarını belirten Awuor, bu sırada kocasının uzaktaki bir mülteci kampında çalışmasından ötürü gecekondu semtindeki evinde diğer çocuklarına 9 yaşındaki kızının baktığını dile getirdi.
Awuor, hastaneden Nairobi belediye başkanının faturayı ödemesinin ardından 20 gün sonra ayrılabildiğini kaydetti.
Davacılardan Margaret Anyoso da aynı yıl Pumwani'de 160 dolarlık faturasını ödeyemediğinden 6 gün boyunca kapalı tutulduğunu ileri sürdü.
Doğum sırasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle ameliyat edilen, 6. güne kadar çocuğunu göremediğini söyleyen sebze satıcısı, 5 çocuk annesi Anyoso, akrabalarının faturayı ödemesinin ardından serbest bırakıldığını bildirdi.
Kadınlardan birinin hastanede 9 ay boyunca tutulduğu, açlık grevine başlaması üzerine serbest bırakıldığı belirtildi.
Davada adı geçenler arasında hastanenin yanı sıra Nairobi belediye meclisi, başsavcı ve iki bakanlık bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler