Japonya'da genel seçim

Japonya'da halk, son altı yılda yedinci başbakanını seçmek için sandık başına gitti.

Japonya'da genel seçim

Yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi, saat 20.00'de (TSİ 01.00) sona erecek.

Seçimde Temsilciler Meclisi'ndeki 480 koltuk için 1500'den fazla delege yarışıyor.

1947 tarihli Anayasa'ya göre Japon Parlamentosu (Diet), Temsilciler Meclisi (alt kanat) ile Danışmanlar Meclisi'nden (üst kanat) oluşuyor. Temsilciler Meclisi'nin 480 üyesi ile Danışmanlar Meclisi'nin 242 üyesi, halk tarafından seçiliyor.

Japon halkı, seçimlerde biri doğrudan milletvekillerine, diğeri de milletvekillerinin partilerine olmak üzere iki oy kullanıyor. Seçmenler, Diet'in alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin 4 yıllığına seçilen üyelerinden 300'ünü doğrudan adaya oy vererek seçiyor. 180 üyeyi ise partilere verilen oylar belirliyor.

Anketlere göre LDP önde

Seçim öncesi yapılan anketler, muhalefetteki Liberal Demokratik Parti'nin (LDP) önde olduğunu gösterdi.

Eski başbakan Shinzo Abe önderliğindeki merkez sağ LDP, 1955 yılındaki kuruluşundan 2009 yılındaki seçime kadar 54 yıl boyunca 11 aylık kısa bir süre haricinde tek başına iktidarda kalmıştı.

Abe, geçen yılki deprem ve tsunaminin ardından büyük bir nükleer felaketle karşı karşıya kalan Fukujima'dan başlattığı 12 günlük seçim kampanyası sırasında büyüme oranını yüzde 3'e yükseltip, enflasyon oranını yüzde 2'ye düşürerek Japonya'nın ekonomik gücünü tekrar kazanacaklarını sözünü verdi.

Anketler, Eylül 2011'de iktidara gelen ve Kasım ayında parlamentonun alt kanadını feshederek seçime gitme kararı alan Başbakan Yoshihiko Noda'nın, Fukuşima krizindeki tutumu ve satış vergisini iki katına çıkarması nedeniyle oy kaybettiğini ortaya çıkardı.

Anketlere göre LDP, yüzde 26 oy oranı ile ilk sırada geliyor. 80 yaşındaki Şintaro İşihara ile Osaka Belediye Başkanı Toru Haşimoto'nun yeni kurduğu milliyetçi Japonya Yenilikçi Partisi, LDP'nin ardından yüzde 15 oy oranı ile ikinci sırada, Başbakan Yoshohiko Noda'nın Japonya Demokratik Partisi (DPJ) ise yüzde 13 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Halkın yüzde 43'ünün kararsız olduğuna işaret eden uzmanlar, seçim sonucunu kararsızların oyunun belirleyebileceğini söylüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler