İsrail'de seçime doğru

İsrail'de genel seçimlere bir hafta kala Hareket Partisi (Hattuna) Lideri Tzipi Livni, Başbakan Netanyahu'yu ''Filistin ile yürütülen barış sürecini çıkmaza sokmakla'' suçladı.

İsrail'de seçime doğru

Eski Dışişleri Bakanı Livni, Tel Aviv'deki parti genel merkezinde yaptığı basın toplantısında, Filistinle tamamen duran barış görüşmelerinden aşırı sağcı Netanyahu hükümetini sorumlu tutarak, partisinin yeni parti sloganını ''barış isteyenler Livni'ye oy vermeli'' şeklinde açıkladı.

Kadima Partisi liderliğini kaybettikten 9 ay sonra yeni bir partiyle İsrail siyasetine dönüş gerekçesini ''Başbakan Netanyahu'nun Filistinlilerle sürdürülen barış görüşmelerini önemsizleştirip çıkmaz bir yola sürüklemesi'' şeklinde gösteren Livni, ''seçimlerden sonra İsrail kendini eşi benzeri görülmemiş bir diplomatik izolasyon içinde bulabileceği'' konusunda da seçmeni uyardı.

''Halen farklı bir İsrail için umut var'' diyen Livni, ''Filistinlilerle geçtiğimiz yıllarda müzakereler sürdürülseydi bugün İsrail'in içinde bulunduğu tolere edilemez diplomatik duruma düşülmeyebilirdi'' dedi. Livni'nin Hareket Partisi, şu ana kadar yapılan kamuoyu araştırmalarına göre 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset'e, seçimlerden sonra 10 milletvekili ile döneceği iddia ediliyor.

Seçimin sürprizi aşırı sağcı Bennett

Kamuoyu araştırmaları, halen Netanyahu-Liberman ikilisinin seçime girecekleri ortak listeyle yarışıta önde gittiklerini gösteriyor. İkilinin seçimden sonra 30 sandalye çıkarmaları bekleniyor.

Ancak seçimin asıl süprizini aşırı milliyetçi Yahudi Evi Partisi (Habayit Yehudi) Lideri Nefatali Bennett'in yaparak mecliste 3 sandalyesi bulunan partisini, seçimde 13 milletvekili kazanması bekleniyor.

Dolar milyoneri 40 yaşındaki Bennett, daha önce Başbakan Netanyahu'nun eski kurmay kadroları arasında yer alan isim. Netanyahu'nun Özel Kalem Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra Yahudi Evi Partisi'nin başına geçerek, Netanyahu-Liberman ikilisinden kopardığı oylarla partisinin oylarını hızla yükselten Bennett, bir anda seçim anketlerinin yıldızı olarak parladı.

Seçimden sonra Netanyahu ile koalisyona girebileceğini söyleyen Bennett, ''Filistin'nin Batı Şeria bölgesinin, büyük bir kısmının daha işgal edilmesi gerektiğini'' savunuyor. ''İsrail toprakları Şeria nehrinden Akdeniz'e kadar olan alandır'' diyen Bennett, İsrail'de şu andaki en sağcı lider.

İşçi Partisi ise son haftaya girilirken halen 17 sandalye çıkarması bekleniyor. Geçen seçimin galibi Kadima ise anketlerde seçimlerin kaybeni görünüyor. Geçen seçime 28 sandalyeyle en büyük parti olarak giren Kadima'nın, bu seçimlerde en fazla 3 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Hükümet ortağı Ortodoks Şas Partisi ise yine kamuoyu araştırmalarında sahip olduğu sandalye sayısını koruyor. Şas Partisi'nin 11 milletvekili çıkarması bekleniyor.

-Mecliste mevcut sandalye dağılımı-

120 sandalyeli İsrail Meclisi Knessette, seçime gitmeden önceki sandalye dağılımı şöyleydi:

Kadima : 28

Likud : 27

Evimiz İsrail (Yisrael Beitenu): 15

Ortodoks Şas Partisi : 11

İşçi Partisi : 8

Birleşik Tevrat Yahudiliği : 5

Bağımsız : 5

Ulusal Birlik : 4

Hadaş: 4

Birleşik Arap Listesi: 4

Yahudi Evi(Habayit Yehudi) :3

Sosyalist Meretz : 3

Balad : 3

Kaynak: Diyarbakır Söz