İran'da Suriye zirvesi

Uluslararası istişare toplantısına katılım düşük düzeyde gerçekleşiyor

İran'da Suriye zirvesi

Suriye;deki soruna çözüm bulunması amacıyla İran;ın ev sahipliği yaptığı uluslararası istişare toplantısına sadece 3 ülke dışişleri bakanı düzeyinde katılıyor.

İran resmi haber ajansı IRNA, Tahran'daki toplantıya İran;la birlikte 29 ülkenin temsilcisinin katıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi;nin açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya Çin, Rusya, Beyaz Rusya, Moritanya, Endonezya, Kırgızistan, Gürcistan, Türkmenistan, Benin, Sri Lanka, Ekvator, Afganistan, Pakistan, Cezayir, Irak, Zambiya, Umman, Venezüella, Tacikistan, Hindistan, Kazakistan, Ermenistan, Nikaragua, Küba, Sudan, Ürdün, Tunus, Filistin ve BM;nin Tahran;daki temsilcisi katılıyor.

Toplantıya sadece Irak, Pakistan ve Zambiya'dan dışişleri bakanı düzeyinde katılım olurken, iki ülkenin dışişleri bakan vekili, 7 ülkenin dışişleri bakan yardımcısı ve diğer ülkelerin de büyükelçi düzeyinde temsil edildiği belirtildi.

Katılımcı ülkeler, Suriye'deki şiddet olayları, taraflar arasında müzakerelere başlanması, yabancı müdahalenin önlenmesi ve sivil halka yardım gibi konularda görüşlerini bildirecek.

Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, toplantının hazırlık sürecinde yaptığı açıklamada, amaçlarının "Suriye;de akan kanı durdurmak ve yönetim ile muhalefeti müzakere masasında buluşturmak" olduğunu söylemişti.

"Suriye;de halkın meşru talepleri doğrultusundaki reformları desteklediklerini" yineleyen Salihi, Suriye;nin geleceğine bizzat Suriye halkının karar vermesi gerektiğini vurgulamış ve dış müdahaleye karşı olduklarını belirtmişti.

Salihi ayrıca, Şam yönetimi ve muhalefet arasında gerçekleştirilebilecek görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını kaydetmişti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler