Kaynak: Diyarbakır Söz
İran ile nükleer müzakereler
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, 5+1 ülkeleriyle devam eden nükleer müzakerelerin bir sonraki turunda tartışmalı "Fordo nükleer tesisinin faaliyetlerinin" gündeme geleceğini bildirdi.
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, nükleer müzakerelerle ilgili Tahran'da açıklama yapan Salihi, müzakerelerin son iki turuna katıldığı gibi bir sonraki müzakerelere de katılacağını belirterek, müzakerelerde iyi sonuçlar elde edileceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.
Bundan sonraki müzakerede, uluslararası toplum ve İran arasında tartışmalara neden olan Fordo uranyum zenginleştirme tesisinin faaliyetlerinin gündeme geleceğini ifade eden Salihi, "Müzakerelerin bir sonraki turunun ana gündem maddesi Fordo'daki faaliyetler olacak" dedi.
Nükleer müzakerelerde anlaşmazlık konularından biri olan Arak'taki ağır su reaktörüyle ilgili son gelişmelerle ilgili bilgi veren Salihi, reaktörün tasarımında değişiklikler yapılacağını ancak Arak'ın "ağır su reaktörü" olarak kalacağını belirtti.
NÜKLEER MÜZAKERE
İran'ın ortasında yer alan Kum kenti yakınlarında, çölün ortasında yer alan Fordo nükleer tesisi, ülkenin Natanz'dan sonra ikinci uranyum zenginleştirme tesisi olarak biliniyor. Varlığı 2009'a kadar açıklanmayan tesis, o tarihten bu yana müzakerelerin önemli konularından sayılıyor.
Öte yandan Salihi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından kendilerine yöneltilen 18 teknik sorunun tümüne yanıt verdiklerini ifade ederek, "Ancak bunun yeterli olmadığını söylüyorlar" ifadesini kullandı.
İran ile BM Güvenlik Konseyi üyesi ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında sürdürülen müzakerelerin bir sonraki turunun 15-20 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi bekleniyor. Nükleer görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. Taraflar, mart sonuna kadar ön anlaşma niteliğindeki bir çerçeve anlaşma yapmayı hedefliyor.
Taraflar arasında, uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörünün geleceği ve yaptırımların kaldırılması konularında görüş ayrılıkları bulunuyor.