İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Başkanı Dr. Hakkı Uygur, ABD'nin yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de bloke edilen İran'a ait paraların serbest bırakılmasının, İran'ın yapısal sorunlarını çözmeye yetmeyeceğini söyledi.
Uygur, İran'ın Güney Kore'de tutulan paralarının serbest bırakılmasına dair AA muhabirine açıklama yaptı.
İRAM Başkanı Uygur, "Paranın nasıl kullanılabileceği konusunda tarafların farklı açıklamaları var. ABD tarafı insani ihtiyaçlar için ve Katar Merkez Bankası aracılığı ile kullanılacağını söylerken İranlı diplomat Muhammed Merendi gibi bazı isimler, paranın İran bankalarının kontrolünde olacağını ve istediği alanda harcayabileceğini belirtiyorlar." dedi.
Güney Kore'de bloke edilen paranın İran'ın önemli sorunlarını çözmeye yeterli olmadığını dile getiren Uygur, şöyle devam etti:
"Paranın meblağının 6 milyar dolar olması İran'ın en fazla iki aylık ithalat tutarına karşılık geliyor. Yıllardır süren yaptırımlar ve blokajlar düşünüldüğünde bu rakam, İran'ın yapısal sorunlarına çözüm olmaktan çok uzak."
Uygur, paranın İran'a ulaştırılması yöntemine ilişkin ise "Şimdilik bildiğimiz paranın Katar'a aktarıldığı ve esir takasının gerçekleşmesiyle birlikte serbest bırakılacağı. Ancak serbest bırakılmasının nasıl olacağı şu an için belirsiz. Bu durum önümüzdeki haftalarda netlik kazanacaktır." ifadelerini kullandı.
İRAN'IN GÜNEY KORE'DE TUTULAN PARASI
İsmi açıklanmayan bazı İran vatandaşları ABD'de "yaptırımları ihlal etmek" suçlamasıyla, İran'da da Murad Tahbaz, Siyamek Namazi, İmad Şarki ve kimlikleri açıklanmayan iki Amerikan vatandaşı "casusluk" iddiasıyla tutuklu bulunuyor.
ABD ile İran arasında varılan mutabakata göre, İran'da tutuklu 5 Amerikalı ile ABD'de tutuklu en az aynı sayıda İran vatandaşı takas edilecek. Bunun ardından Tahran, Güney Kore'deki bankalarda tutulan 6 milyar dolar değerindeki bloke edilen petrol gelirine erişim sağlayacak.
İran ve ABD medyasında yayımlanan haberlerde, İran'ın Güney Kore'deki döviz kaynaklarının Katar Merkez Bankası'nda belirlenen bir hesaba aktarılacağı belirtildi.
ABD medyası, serbest bırakılan kaynakların Katar hükümetince kontrol edileceğini ve İran'ın yalnızca ilaç ve gıda gibi insani yardım malzemeleri için ödeme yapmak üzere paraya erişebileceğini iddia etti.
Konuya ilişkin İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise dövizin "şartlı" serbest bırakılacağı iddialarının doğru olmadığı ve "kaynakların ve mali varlıkların kullanılması yönteminin Tahran'ın tasarrufunda" olduğu aktarıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı