İran: '7500 defa denetim yapıldı'

İran temsilcisi Ali Asker Sultaniye, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu toplantısının bugünkü oturumunda, ülkesinin nükleer programına ilişkin eleştirilere yanıt vererek, "nükleer tesislerinde 2003 yılından bu yana 7500 denetim yapıldığını ancak bir gram dahi bildirim dışı uranyum bulunamadığını" söyledi.

İran: '7500 defa denetim yapıldı'

Ülkesinin nükleer programına yönelik eleştirilere tek tek yanıt veren Sultaniye, BM Güvenlik Konseyi'nin ülkesine yönelik aldığı karar tasarılarının da "yasadışı olduğunu" ileri sürdü.

Ülkesinin, taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ile güvence denetimleri antlaşması kapsamında nükleer enerjiyi barışçıl amaçla kullandığını yineleyen Sultaniye, İran'ın uranyum zenginleştirme teknolojisinde "usta olduğunu" bildirdi.

Ülkesinin nükleer tesislerine yönelik bir askeri saldırının, uranyum zenginleştirme sürecini durduramayacağını belirten Sultaniye, "Biz nükleer teknolojideki deneyim ve imkanlarımızla tahrip edilen nükleer tesisi kısa sürede yeniden aktif duruma getirecek ve santrifüjleri çalıştırabilecek güce sahibiz" dedi.

Ülkesinin nükleer programına yönelik siyasi ve diplomatik saldırılara rağmen UAEK ile işbirliğini sürdürdüklerini ifade eden Sultaniye, ülkesinin iyi niyetli çabalarına Türkiye ve Brezilya'nın girişimiyle imzaladıkları Tahran deklarasyonunu örnek gösterdi.

Sultaniye, "Ancak iyi niyetimize rağmen BM Güvenlik Konseyi'ne 1929 sayılı karar tasarısı sunuldu ve tasarıya sadece Türkiye ve Brezilya karşı çıktı. Yurt dışına göndereceğimiz uranyum karşılığında yakıt (zenginleştirilmiş uranyum) vermeyi vadeden batılı ülkeler bize yönelik karar tasarısını onayladılar" diye konuştu.

Bu arada ABD başta olmak üzere Yönetim Kurulu üyesi batılı bazı ülkelerin, UAEK Başkanı Yukiya Amano'dan gelecek yıl Mart'ta yapılması planlanan Yönetim Kurulu toplantısına kadar İran'ın nükleer programındaki gelişmelere ilişkin yeni bir rapor hazırlamasını talep ettikleri öğrenildi.

Diplomatik kaynaklar, Tahran yönetiminin, gelecek yıl Mart ayına kadar UAEK ile yapısal yaklaşım Uygulaması belgesini imzalamaması ve gerekli işbirliğini sergilememesi halinde, ABD'nin batılı müttefikleriyle birlikte İran'a yönelik yeni bir karar tasarısı sunacaklarını belirttiler.

Aynı kaynaklar, bu kez sunulacak tasarının kabul edilmesi halinde, İran'ın nükleer dosyasının yeniden BM Güvenlik Konseyi'ne gönderileceğini kaydettiler.

Toplantının bugün akşam saatlerinde sona ermesi bekleniyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz