Rohingya Müslümanları için düzenlenen acil yürütme kurulu toplantısında konuşan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, tüm dünyaya seslenerek ''90 binden fazla Müslüman ya öldürüldü, ya da yerlerinden edildi, kardeşlerimiz etnik kıyım ile karşı karşıya'' dedi.
Rohingya Müslümanlarına karşı yapılan zulümlerin sistematik bir şekilde sürdüğüne dikkati çeken Genel Sekreter sözlerine şöyle devam etti:
''1982'de çıkarılmış ve baskıcı bir şekilde Rohingya Müslümanların elindeki vatandaşlık haklarını almış olan yasanın iptal edilmesi yönünde Myanmar'daki askeri rejime karşı mümkün olan her türlü baskının kullanılması çağrısı yapmıştım. Bu yasa haksız ve gerçeklere aykırı bir şekilde Rohingya Müslümanlarını ülke nüfusunun doğal değil yabancı bir unsuru olarak telakki etmiştir. Her türlü ayrımcılığa ve baskıya da kapıyı açmıştır. Hem rejim tarafından hem de hükümet tarafından desteklenen aşırı silahlı gruplar Müslümanlara karşı sistematik bir şekilde etnik bir temizlik ve öldürme kampanyalarını hayata geçirmişlerdir.''
90 binden fazla Müslüman ya öldürüldü, ya da yerlerinden edildi
Arakan'daki bu cinayetlerin, sürgünlerin ve süregelen baskıların durdurulmasına yönelik uluslararası toplumun sesini çıkarmamış olmasına özellikle vurgu yapan İhsanoğlu, ''Bu durum bizleri derin hayal kırıklığına sevk etmiştir. 90 binden fazla Rohingya Müslümanı'nın hayatını kaybetmesine veya yerinden edilmesine neden olan bu topluca kıyım ve etnik temizleme politikalarının rejim tarafından devam ettirildiğini gösteren son olaylar, geçtiğimiz Haziran ayında başlamıştır. Maalesef bu sayılar rejimin uyguladığı medya karartmasıyla birlikte giderek artmaktadır'' dedi. Rohingya Müslümanlarının haklarına uluslararası toplumun ilgisiz kalmasını eleştiren İhsanoğlu, Rohingya Müslümanlarını temsil eden kurumların arasında büyük bir parçalanma yaşandığını, sayıları 24'ü bulan bu kuruluşları bir araya getirme yönünde girişimlerde bulunduklarını söyledi.
''Birleşik Koordinasyon Konseyi adı altında bu kuruluşları bir araya getirmeyi nihayetinde başardık'' diyen Genel Sekreter, ''Dünyaya yayılmış Rohingya Müslümanlarını ve kuruluşlarını bir araya getiren bu bütünleşme, sorunların, barış içinde bir arada yaşama, demokrasi ve insan hakları prensipleri temelinde siyasi bir çözüm bulunması yönünde tek elden ve tek sesli konuşulmasını sağlamıştır'' dedi.
İhsanoğlu, Rohingya Müslüman toplumunun maruz kaldığı bu büyük insan hakları ihlallerine karşı uluslararası düzeyde sesini yükselten ilk kuruluşun İslam İşbirliği Teşkilatı olduğunu belirtirken, ''Çabalarımız Myanmar'daki bu insan hakları ihlallerinin ve tehlikeli uygulamaların uluslararası toplumun dikkatine gelmesini sağlamıştır'' diye konuştu.
Myanmar Devlet Başkanı'na mektup
Rohingya Müslümanları için Myanmar Devlet Başkanı'na bir mektup göndererek kendisine çok güçlü bir çağrıda bulunduğunu belirten İhsanoğlu, muhalefet lideri Aung San Suu Kyi'ye de derin kaygılarını ifade eden bir mektup gönderdiğini açıkladı.
Kaynak: Diyarbakır Söz