Hüseyin: Bağdat yönetiminin yönü yanlış

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Divan Başkanı Fuat Hüseyin, ''Irak merkezi bir devlet olursa, o zaman işler yavaş yavaş diktatörlüğe gider'' dedi.

Hüseyin: Bağdat yönetiminin yönü yanlış

Zeytin Kütüphanesi'nde düzenlenen ve Erbil'de yaşayan Arapların katıldığı konferansta konuşan Hüseyin, Irak hükümeti ile IKBY arasında son günlerde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, Irak halkının yeterince acı çektiğini, artık bunun son bulması gerektiğini belirtti.

Irak'ın yeniden yapılanmasının eskiye gitmeden ve savaşmadan gerçekleştirilebileceğini kaydeden Hüseyin, yeni Irak'ta kin ve nefret olmadan yaşanılacak bir ortamın temellerini, yeni anayasa ile attıklarını söyledi.

Kötü gidişatı toplumun durdurabileceğine inandığını ifade eden Hüseyin, Irak'ta mezhebi ve ırki bir yapıya dayanan kimlik farklılıklarının olduğunu ancak herkesin birbirinin kimliğini kabul ederek yaşaması gerektiğini dile getirdi.

''Irak, merkezi bir devlet olursa, o zaman işler yavaş yavaş diktatörlüğe gider''

Irak'ın federal yapısının büyük bir çoğunluk tarafından kabul edildiğini vurgulayan Hüseyin, şöyle konuştu:

''Yaşadığımız sıkıntı anayasaya bağlı değil, bu sıkıntının sebebi başka işlerin hesabını yapmaktan kaynaklanıyor. Bağdat'ta 'Ülkenin çok güçlü olması lazım' düşüncesi yanlış anlaşılıyor. 'Güçlü' bir devlet bir şahıs tarafından mı yoksa bir düşünce tarafından mı yönetilmeli? Irak, merkezi bir devlet olursa, o zaman işler yavaş yavaş diktatörlüğe gider ve merkez dışında herkes kahrolur. Diktatörlük, her zaman yanlış yola götürüyor. Ben şimdi Irak'taki yönetim diktatörleşiyor demiyorum ancak Bağdat yönetiminin yönü yanlış bir yön. Eğer işler bu şekilde devam ederse Araplar, Kürtler, Türkmenler, Hristiyanlar bütün toplum hepimiz acı çekeriz.''

Diktatör yönetimlerin, toplumda devletin bir kişi tarafından yönetildiği fikrini egemen kıldığını ve böylelikle bütün bir milletin kaderinin bir diktatörün eline bırakıldığını dile getiren Hüseyin, ''Biz Irak Anayasası ile yönetmek ve yönetilmek istiyoruz. Çünkü bu anayasa bütün siyasi oluşumların katılımıyla hazırlanarak halkın oyuna sunuldu ve ittifakla kabul edildi'' ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz