Çavuşoğlu, Almanya'nın Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine mülakat verdi.
Yunan adalarına geçen yasa dışı göçmen sayısındaki düşüşle ilgili değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, her şeyden önce 18 Mart’ta AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın bu rakamın düşmesine yol açtığını belirterek, şöyle devam etti:
"Hem insan kaçakçıları hem de onlara para verenler, başka bir değişle kurbanları şunu gördü: Adalara gitseler bile geri gönderilecekler. Ayrıca, kaçakçılarla mücadele dahil olmak üzere Türkiye’de çok ciddi tedbirler aldık. Kaçakçılığa teşebbüs etmeyen insanlara, AB ülkelerine doğrudan yerleştirilme umudu verilmiş olması da rakamların azalmasını sağladı. Ege’deki NATO misyonu da belirli ölçüde psikolojik etki yaratmış olabilir ancak belirleyici unsur bu değildi."
- "Bu bir tehdit değil"
Çavuşoğlu, "Avrupa’da bazı çevrelerin Türkiye’nin ekim ayına kadar vize muafiyetine sahip olmaması durumunda sınır güvenliğine ilişkin önlemlerin yeniden gevşemesinden endişe ettiği" yönündeki soruya şöyle cevap verdi:
"2013 yılında Geri Kabul Anlaşması ile bağlantılı olarak vize serbestisine ilişkin anlaşmayı imzalamıştık. Ayrıca mart ayında AB ile Türkiye’ye geri getirilen her Suriyeli karşılığında başka bir Suriyelinin bir AB ülkesine yerleştirilmesinin öngörüldüğü anlaşmayı imzaladık. Bu formül işliyor. Ancak bunların hepsi vize serbestisine bağlı. Bu husus da 18 Mart tarihli anlaşmanın bir parçası. Bu bir tehdit değil. Eğer vize serbestisi uygulanmazsa, biz de Geri Kabul Anlaşması'nı ve 18 Mart’ta imzaladığımız anlaşmayı bir kenara bırakmak zorunda kalacağız."
- "Vize serbestisi için net bir tarih bekliyoruz"
"Yunan iltica makamının halihazırda Türkiye'nin güvenli üçüncü ülke olmadığı görüşünü savunduğu için hiç kimseyi geri göndermediği" yönündeki iddiaya ilişkin olarak Çavuşoğlu, "Bu doğru değil. Şu ana kadar geri gönderilen insanların sayısı ortada. 468 kişi geri gönderildi." dedi.
Çavuşoğlu, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra adalara ulaşan kişi sayısının da yüksek rakamda olmadığını hatırlatarak, Yunanistan ile Türkiye arasında da ikili geri kabul anlaşması bulunduğunu ve bu anlaşma çerçevesinde bu yıl içerisinde binden fazla kişinin tekrar kabul edildiğini bildirdi.
Yunanların da bu işbirliğinden memnun olduklarını belirten Çavuşoğlu, "Yunan mahkemelerinin, insanları geri göndermeye karar verip vermemeleri ayrı bir konu. AB ile yaptığımız Geri Kabul Anlaşması'nın geleceği bağlamında ise vize serbestisi için net bir takvim bekliyoruz. Bu, ekim başı ya da ortası olabilir. Ancak net bir tarih bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz