Yedinci patlamanın ardından başkent Colombo'da bir oteli hedef alan yeni bir patlamanın daha meydana geldiği belirtildi. Kilise ve otelleri hedef alan saldırılarda ölü sayısı 215'e yükseldi. Terör saldırılarında iki Türk vatandaşının hayatını kaybettiği, yaşamını yitiren Türk vatandaşlarının isimlerinin Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş olduğu bildirildi. Terör saldırılarıyla bağlantılı olarak 7 şüpheli gözaltına alındı.
DIŞ HABERLER
Sri Lanka'da 3 kilise, 3 otel ve 2 farklı bölgede toplam 8 patlama meydana geldi. Patlamalarda şu ana kadar 215 kişinin hayatını kaybettiği, 450'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.
22 YABANCI UYRUKLU KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İçişleri Bakanlığı, saldırı ile alakalı 7 kişinin gözaltına alındığını duyururken; Dışişleri Bakanlığı ise patlamalarda 22 yabancı uyruklu kişinin hayatını kaybettiği, 5’inin kimliğinin tespit edildiğini belirtildi.
ÜNİVERSİTELER KAPALI KALACAK
İkinci bir talimata kadar ülkedeki tüm devlet üniversitelerinin kapalı kalacağı belirtildi. Demiryolları İşletmesi de tüm seferlerin durdurulduğunu duyurdu.
2 MÜHENDİSİMİZ HAYATINI KAYBETTİ
Türkiye'nin Kolombo Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, Kolombo'daki bir otelde meydana gelen patlamada 2 Türk mühendisinin hayatını kaybettiğini söyledi. Büyükelçi Özçuhadar, patlamalarda yaralı bir Türk vatandaşının olup olmadığı noktasında kendilerine bilgi ulaşmadığını belirtti, hayatını kaybeden Türklerin ailelerine bilgi verileceğini söyledi. Yaşamını yitirenlerin Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş olduğu bildirildi.
İLK ALTI PATLAMADA KİLİSELER VE OTELLER HEDEF ALINDI
Yerel medya patlamaların Katuwapitiya (Katana'da) ve Batticaloa'daki 3 kilise ile Kolombo’daki 3 otelde meydana geldiğini duyurdu. İlk patlamalar kiliselerde oldu ardından otellerde meydana geldi. Kiliselerin ardından Kolombo'daki Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerinde peş peşe patlamalar meydana geldi.
Sri Lanka'nın NewsFirst haber platformu, Kolombo Ulusal Hastanesi'nde 73 ölü, 260 yaralının; Kalubowila Hastanesi'nde: 2 ölü, 6 yaralının; Negombo Hastanesi'nde: 104 ölü, 100 yaralının; Ragama Hastanesi'nde 7 ölü 32 yaralının; Batticaloa'da ise 28 ölü 51 yaralının; Dematagoda’da da 3 ölünün bulunduğunu duyurdu.
YEDİNCİ PATLAMA DEHİWALA’DA
Yedinci patlama Kolombo şehrinin en büyük banliyösü Dehiwala-Lavinia’da patlamanın gerçekleşti. Yerel basın patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini; yaralıların da hastaneye kaldırıldığını duyurdu.
SEKİZİNCİ PATLAMA DEMATAGODA’DA
Sekizinci patlama Kolombo’nun Dematagoda banliyösünde yer alan Mahavila Udyana yolunda gerçekleşti. Polis ekiplerinin saldırılarla alakalı olduğu düşünülen bir şüphelinin evine yönelik operasyon düzenledikleri sırada patlamanın olduğu: patlamada 3 polisin öldüğü belirtildi.
SALDIRILARI ÜSTLENEN OLMADI
Saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmazken hastane kaynakları ölü sayısının artabileceğinden endişeleniyor.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Patlamalar sonrası sosyal medyaya erişim engelledi; bir sonraki talimata kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sri Lanka Başbakanı, güvenlik kurulunu acil toplanmaya çağırdı. Emniyet birimleri patlamaların ardından bu bölgeleri kordon altına aldı. Meclis sözcüsü Karu Jayarusiya 23 Nisan’da Parlamento’nun olağanüstü toplanacağını duyurdu.
SALDIRILARIN MERKEZİ
Sri Lanka Maliye Bakanı Mangala Samaraweera, Twitter hesabından açıklama yaptı ve "Paskalya Pazarı'nda kiliseleri ve otelleri hedef alan ve çok sayıda masum insanın ölümüne yol açan bombalı saldırılar katliam, panik ve kargaşa yaratmak için çok iyi şekilde koordine edilmiş gibi görünüyor. Demokrasiye, özgürlüğe ve ekonomik refaha değer veren herkes bu iğrenç girişimi bozguna uğratmak için bir arada olmalı" notunu yazdı.
ÜSTLENEN YOK
Paskalya saldırılarını henüz üstlenen olmadı. Sri Lanka’da ayrılıkçı Tamil gerillaları ile on yıllar süren iç savaş 2009’da son bulmuştu. Ülke yaklaşık 10 yıldır bu çapta saldırılara sahne olmuyordu. Ancak ülkede Hıristiyanlara yönelik şiddet eylemleri son dönemde yaygınlaşmıştı. Sri Lanka’nın 22 milyonluk nüfusunun yüzde 70’ini Budistler, yüzde 12.6’sını Hindular, yüzde 9.7’sini Muslümanlar ve yüzde 7.6’sını Hıristiyanlar oluşturuyor. Yaralı sayısının fazla olması nedeniyle kan bağışı çağrısı yapıldı.
TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu saldırılara ilişkin Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Çavuşoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Kilise ve otellerdeki masum insanları hedef alan terör saldırılarını lanetliyorum. Motivasyonu ne olursa olsun Christchurch'teki hain saldırıyla Sri Lanka'daki aynı: korkak, barbar ve acımasız. Terörün dini, milleti, coğrafyası yok. Sri Lanka halkına başsağlığı diliyorum."
Kaynak: Diyarbakır Söz