Davutoğlu ve beraberindeki heyet, Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medlesi'yi ziyaret ederek heyetler arası görüşmesinin ardından basın toplantısında konuştu.
"CEZAYİR HER ZAMAN DOSTUMUZDUR"
Türkiye'nin, Cezayir'i, coğrafi olarak yakın olmamasına rağmen her zaman dost ve komşu olarak gördüğüne dikkati çeken Davutoğlu, ''Cezayir halkının geçmişteki onurlu siyasi mücadelesini her zaman yakından izledik. Cezayir bayrağını gören her Türk, yüreğinde bir heyecan hisseder'' diye konuştu.
''İlişkilerimizi daha da derinleştirme zamanıdır'' diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Son dönemde ekonomik, ticaret ve yatırım ilişkilerimiz, giderek gelişmektedir. İki ülke ekonomisi birbirini tamamlar niteliktedir. Birlikte çalışıldığında, büyük başarılara imza atabiliriz. Son dönemde, Cezayir'de çalışan şirketlerimizin sayısı 160'a, ticaret hacmimiz 4 milyar dolara yaklaşmıştır. Cezayir, kadim dostumuzdur. Ekonomik ve siyasi alanlarda dostluğumuzda sınır tanımıyoruz.''
Davutoğlu, görüşmede, karşılıklı ziyaretleri, bundan sonra her yıl düzenli kılmak suretiyle ilişkileri daha da geliştirme hususunda mutabık kaldıklarını ifade etti.
Bölgesel işbirliği alanlarını da ele aldıklarını dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Suriye başta olmak üzere bölgemizdeki konuları gözden geçirdik. Filistin konusu gündemimizdeydi. Filistin halkına desteğimiz sürecek. 1 Aralık'ta, İstanbul'da yapılacak, Türk-Arap Forumu'na da değerli dostumu davet ettim.''
Bakan Davutoğlu, Mali'de yaşanan krizle ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:
''Mali, Sahra'da stratejik öneme sahip bir bölgedir. Timbuktu kenti, medeniyet ve kültür merkeziydi, İstanbul ve Cezayir gibi. Gelişmeleri yakından izlemekteyiz. Görüşmelerimizde bu konu da gündeme geldi. Bu konuda Cezayir ile yakın istişarede bulunduk. Türkiye, mali krizi konusunda Cezayir ile görüşerek her türlü yardımı vermeye hazırdır'' ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, Mısır'da yaşanan gösterilerle ilgili olarak da, ''Haklı taleplerin zor merhalelerden geçmesi doğaldır. Bu geçiş döneminde görüşlerde farklılıklar olabilir. Farklı görüşlerin ifade edilmesi, demokrasinin bir sınavıdır. Bizler Mısır'da bu hassas dönemde, demokrasinin kökleşmesini istiyoruz. Bu süreçten selametle çıkılması ve tüm tarafların anlaşabileceği bir çözüme ulaşılmasını temenni ediyoruz'' diye konuştu.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz