Özcan'dan kentin sorunları hakkında bilgi alan Mousavi, öncelikli hedeflerinin üye ülkeler arasında ticaret hacmini arttırmak olduğunu söyledi. Türkiye’nin kurucu ülke olmakla kalmadığını aynı zamanda bir çok sektörde lider ülke olduğunu belirten Mousavi, şöyle dedi:
"1997'de kurulduğumuzda 8 ülkenin ticaret hacmi 15–20 milyar dolar arasıydı. 2012 yılında geldiğimiz rakam ise 150 milyar dolar. Kuala Lumpur deklarasyonuna göre; 500 milyar dolarlık bir hedef belirlendi. 2018 yılı sonunda kabul edilen yol haritasına göre D-8 üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin 500 milyar dolara ulaşması gerekiyor. Bu hem bizim için bir fırsat hem de bir kabus aslında. Bu yüzden özel sektör temsilcilerini uyarmak istiyorum. Bu 8 ülke arasında çok fazla potansiyel var. Ama istenilen düzeyde bu ilişkiler, bu hacim arttırılamadığı için biraz daha gayretli ve her kesin katılımıyla birlikte çalışmayla bu hedefe ulaşmak gerekiyor."
D-8’in üç kıtaya yayılmış üyeleriyle aslında diğer örgütlere kıyasla çok farklı uluslararası bir örgütü, 1 milyardan fazla nüfusu olduğunu ifade eden Mousavi, şunları söyledi:
"Türkiye, İran ve Endenozya gibi çok sanayileşmiş çok zengin üye ülkeleri var. Aslında bu bizler için bir nimet. Ama bu potansiyeli harekete geçirecek özel sektöre ihtiyacımız var. Özel sektörün daha fazla olarak diplomatik ve uluslararası toplantılara entegre edilmesi gerekiyor. Bizim en büyük gayemiz halis niyetle kurulan bu Uluslararası Ekonomik İşbirliği Örgütü’nü hak ettiği yere getirmek ve üye ülkeler arasındaki ticareti arttırarak aynı zamanda insanların refah seviyesini arttırarak kardeşlik bağlarını biraz daha pekiştirmek."
Konuşmaların ardından Özcan, Mousavi'ye Safranbolu evi maketi hediye etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz