Bursa ile Hessen 42 yıllık dostluğu pekiştiriyor

Almanya Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, beraberindeki 50 kişilik işadamı heyeti ile çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Bursa’ya geldi.

Bursa ile Hessen 42 yıllık dostluğu pekiştiriyor

Bursa’da gün boyunca ziyaretlerde bulunan Alman heyet akşam ise Vali Şahabettin Harput tarafından onurlarına verilen yemekte bir araya geldi. Klasik Türk musikisi eşliğinde geleneksel Türk yemeklerinden yiyen Alman Başbakan Bouffier ve beraberindeki heyet unutulmaz bir gece yaşadı.

Almanya’nın Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ve beraberindeki heyet onuruna Tavacı Recep Usta’da verilen yemekte konuşan Vali Şahabettin Harput, “Almanya bizim kadim dostumuz. Özellikle cihan savaşlarında kader birliği yaptığımız ve daha sonra ise ekonomik alanda işbirliği yaptığımız bir ülke. Türkiye dostlarına karşı vefalı ilkele ve tarih boyunca insanlığa adalete, sevgiyi, barışı ve dostluğu esas almış ve son olarak 2010 ve 2011 yılında Çin ile birlikte en hızlı büyüyen ülke olmuştur.” dedi.

Vali Harput, “Bu iki büyük ülkenin iki büyük kenti yaklaşık 2 yıldan bu yana çok güçlü çok sıcak, çok samimi çok köklü ve geleceğe dönük işbirliği ve kardeşliğin içine girdi. Bu gün ise o kardeşliğin çok güzel örneğini burada yaşıyoruz. Türkiye ve Almanya’nın 1961’den itibaren 51. Yıllık ilişkisi devam ederken, Bursa ile Hessen arasında da 1971’den bu yana başlayan 42 yıllık çok köklü bir işbirliğimiz var.” şeklinde konuştu.

“ALMANYA’DA 80 BİN TÜRK ŞİRKETİ VAR”

Almanya’da çok güçlü bir Türk gücünün olduğu ve bunların Alman ekonomisine çok ciddi bir katkı yaptığını anlatan Harput, “Almanya’da 3 buçuk milyon Türk, Hessen’de 330 bin Türk yine Almanya’da 80 bin şirket ve Hessen’de 2 bin 500 Türk şirketi bulunmakta. Bu da oradaki insanların Alman ekonomisi ile ne kadar bütünleştiğinin bir göstergesidir.” dedi.

Bu gün Bursa ile Hessen arasındaki ilişkilerin bu ziyaret ile yeni boyut kazandığını anlatan Vali Harput, “Bursa ve Hessen’in çok yönlü ortak yanları var. Bu da iki şehir arasında çok yönlü işbirliğini temelini atıyor. İnanıyorum ki bu ziyaret bir çok alanda işbirliğini daha da geliştirecektir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

“BURSA’YA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier de, iki şehir arasında ki işbirliğinin daha da artırılmasını istediklerini belirterek, “Yeşil Bursa’nın bizi kardeş şehir olarak kabul edip bizim ile işbirliğine gitmesi memnuniyet verici. Bu işbirliğinin daha da artırılması ve iki taraf içinde kazanç getirmesini amaçlıyoruz." dedi.

Bursa’ya geniş heyetle geldiklerini anlatan Volker Bouffier, “Bursa ekonomik olarak da en önemli bölgelerden birisi. Bursa’ya baktığımızda önemli ilişkilerin olduğunu görüyoruz. Bu iki bölge arasındaki ilişkilerin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Bursa’nın çok büyük bir başarısı var. Bizde işbirliği ile bu potansiyelden yararlanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz