'Bu adaletsizlik ilk değil'

Mısır'da mahkemenin Hamas'ı 'terör örgütü' ilan etmesi Gazze halkında büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Gazzeliler, "Bu adaletsizlik ilk değil, kaybedecek bir şeyimiz de kalmadı' diyor.

'Bu adaletsizlik ilk değil'

 Mısır’da mahkemenin Hamas’ı ‘terör örgütü’ ilan etmesi Gazze’de yaşayan Filistinliler üzerinde sersemletici bir etki yaptı. Halk arasında bir tereddüt ve korku hâkim.

>Ancak gözlemcilere göre, hâlihazırda Gazzelilere ve Mısır’da yasaklı Hamas liderlerine kapalı olan Refah Sınır Kapısı ile birlikte sahadaki durum dramatik biçimde değişmeyebilir. Mısır’ın Gazze’de Hamas’a karşı bir operasyonu konuşmak için de çok erken.

>Gazze’nin birçok yerinde Hamas’a yakın Filistinliler hâlâ mahkemenin kararını protesto amaçlı gösteriler düzenliyor.

>‘Mısır mahkemesinin verdiği karar Mısır halkının iradesine bir darbedir’ şeklinde sloganlar aran göstericiler Gazze kent merkezinde toplanarak Mısır mahkemesini ve yönetimini protesto etti. Hamas’ın yeşil bayrağı adeta her yerdeydi. Hamas yetkilisi İsmail Rıdvan, Mısır mahkemesinin Hamas’ı baskı altına almak için söz konusu kararı aldığını söyledi.

>'Hayali bir düşman bulmak istediler'                                                           

>“Hayali bir düşman bulmak istediler” ifadelerini kullanan Rıdvan, Hamas’ın Mısır’ın içişlerine herhangi müdahalesinin olmadığını ileri sürdü.

>Hamas’la Mısır yönetimi arasında tansiyon uzun zamandan bu yana gerilimli bir şekilde artıyordu. Mısır bir yandan Gazze ve Sina’yı birbirine bağlayan ‘hayat damarı’ niteliğindeki tünelleri yıkmaya devam ederken bir yandan da Gazze Şeridi sınırında oluşturduğu tampon bölgeyi genişletme sürecinde ilerliyor.

>Hamas’ın hiçbir şekilde mahkeme kararına itibar etmeyeceğinin altını çizen Rıdvan, buna rağmen Hamas’ın kararın geri çekilmesi için Mısır’a baskı yaptığını belirtti.

>Rıdvan, “Hamas’ın direnişi Filistin topraklarındaki İsrail işgaline yöneliktir ve bunun dışındaki topraklarda herhangi bir faaliyeti veya ofisi yoktur” dedi.

>Ocak ayında Mısır mahkemesi Hamas’ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları’nı da “Sina’da Müslüman Kardeşler’i destekleyerek Mısır ordusunu hedef alan saldırılar düzenledikleri gerekçesiyle” ‘terör örgütü’ ilan etmişti. Kassam Tugayları tüm suçlamaları reddetti.

>İlişkiler darbenin ardından kötüleşti

>Hamas’ın 2006’da düzenlenen seçimi kazanmasından bu yana Gazze’nin Mısır sınırı genellikle kapalı tutuluyor. Hamas ve Mısır yönetimi arasındaki ilişkiler özellikle Mısır’da Temmuz 2013’te gerçekleşen darbenin ardından kötü bir sürece girdi.

>Pazar günü Gazze’de toplanan göstericiler Mısır’ın son adımından dolayı duydukları umutsuzluğu ve dehşeti yansıttılar.

>Göstericiler arasındaki 18 yaşındaki lise öğrencisi Enes Ebu Haşiş, “Böyle bir adaletsizlikle ilk defa karşılaşmıyoruz. Gazze daha önce birçoğuna daha şahit oldu ve kaybedecek bir şeyimiz kalmadı” diyor.

>Gazze sakinlerinden 40 yaşındaki Ebu Halid ise mahkemenin verdiği kararın birçok kişiye sürpriz olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

>"Bu Filistin’in davasını yıllardan bu yana savunan ve Filistin halkının en büyük destekçilerinden Mısır’dan gelen kesinlikle şok edici bir karar. Hamas Filistin halkının önemli bir kesimini temsil ediyor. Dolayısıyla Hamas’ı terör örgütü ilan etmek tüm Filistinlileri aynı fırçayla boyamayı riske atıyor."

>Halid, 'Siyonist politikaya hizmet eden herhangi bir kararı reddettiklerini' vurguladı.

>'Mısır medyası kışkırtıyor'

>Siyasi analist Tala Okal’a göre, mahkeme kararının nispeten Mursi döneminde Müslüman Kardeşler ile Hamas arasında kurulan veri bağlantısına dayandırıldığını iler sürdü. Okal ayrıca Mısır medyasının da olaylarda Hamas aleyhine kışkırtıcı bir rol üstlendiğini ifade etti.

>Okal, “Siyasi seviyede ise Mısırlı siyasetçilerin bu kararı benimseyeceklerini düşünmüyorum. Bu ne Mısır’ın ulusal güvenliğinin ne de Filistin halkının çıkarlarına olur” dedi.

>Ancak Okal, aynı zamanda Hamas’ın Mısır’la direkt veya üçüncü bir taraf vasıtasıyla yeni diyalog kanalları kurması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz