Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi arasında Kerkük'ten kaynaklanan gerginlik sürerken; Bağdat yönetiminin Kürt bölgesinin çevresinde konuşlanan Irak ordusundaki Kürt kökenli subay ve askerleri, peşmergelerle çatışmayabileceği gerekçesiyle ülkenin güney kesimlerine gönderdiği ileri sürüldü.
Irak'ta Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin 140'ıncı madde kapsamında bulunan başta Kerkük olmak üzere bölgedeki polis ve askeri güçleri, yeni kurduğu Dicle Operasyon Komutanlığı'na bağlamak istemesiyle başlayan gerginlik, devam ediyor. Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından Kerkük yakınlarındaki Hemrun bölgesine binlerce asker gönderilmesi üzerine, Irak Bölgesel Kürt yönetimi de binlerce peşmergeyi tank, top, panzerler eşliğinde Kerkük yakınlarında konuşlandırıldı. Pukmedia ve Peyamner internet sitelerinde yayınlanan haberlere göre, bu kriz sırasında Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin emriyle, Kerkük yakınlarında konuşlandırılan 12'inci Tugay'da görevli Kürt komutan ve askerlerin, ülkenin güneyindeki kentlere gönderildiği ileri sürüldü.
KONUŞMALARI DA DİNLENİYOR
Peşmergelerle olası bir savaşta Irak ordusunda görevli Kürt komutan ve askerlerin savaşmayacağı ihtimaline karşılık Başbakan Nuri El Maliki'nin böyle bir karar alındığı öne sürüldü. Peşmerge Bakanlığı Aydınlanma ve Basın Sorumlusu Helgurd Hakim, şimdiye kadar 15 Kürt komutanın görev yerlerinin değiştirildiğini söyledi. Hakim, "Koparılmış bölgelere gönderilen 12'inci tugayda gözlem ve iletişim takip cihazları ile Kürt komutanların tüm konuşmaları da dinleniyor" dedi.
BARZANİ, SADR'IN NECEF DAVETİNİ GERİ ÇEVİRDİ
Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki gerginliğin son bulması için Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr'ın bir süre önce Başbakan Maliki ile Mesut Barzani'yi Necef'te bir araya getirme çabası da sonuçsuz kaldı. Sadr'ın çağrısını değerlendiren Bölgesel Kürt yönetimi, teklifi kabul etmedi.
KÜRTLERİN ARAÇLARINA SINIRLAMA
Bu arada Irak hükümeti tarafından Kürt bölgesinden başta Bağdat olmak üzere merkezi hükümetin kontrolü altında bulunan kent ve ilçelere Kürt bölgesi plakalı araçların alınmaması kararlaştırıldı. Irak hükümetinin bu kararına karşı, Kürt bölgesi ise, Kerkük-Erbil karayolunu Irak merkezi hükümetine bağlı ordu ve polis güçlerine kapattığını, bu karayolunu kullanmalarına ise izin verilmeyeceğini bildirdi.
BAĞDAT'TA GÖRÜŞME
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, yaptığı açıklamada, Kürt bölgesinden bir heyetin sınırlarda yaşanan sorunlarını çözümünü konuşmak için Bağdat'ta olduğunu söyledi. Irak'taki sorunların çözümü için anayasal yolların kullanılması gerektiğini belirten Başbakan Barzani, sorunların Dicle Operasyon Komutanlığı'nın kurulmasıyla çözülemeyeceğini de söyledi.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sözcüsü Safin Dizayi, Bağdat'taki görüşmelere İçişleri ve Peşmerge bakanlarının da katılacağını söyledi. Dizayi, görüşmelerin olumlu bir havada geçtiğini ve sorunların detaylı bir biçimde ele alındığını belirterek, "İçişleri ve Peşmerge bakanlarının Bağdat'a gitmeleri ve kararların her iki bakan tarafından imza edilmesi için için tüm alanlarda hazırlıklar yapılıyor" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz