Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri, Rum medyasında geniş yer buldu. 2 aydır Baf açıklarında faaliyet yürüten Fatih sondaj gemisi ile Limasol’un güneyinde bulunan Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin ardından Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi Yavuz’u da bölgeye göndermesi, Rumları endişeye itti.
Rum basını, 'Türkiye, Yavuz’un Karpaz’a gelmesiyle Kıbrıs’ı çevreledi' manşetini attı. Gazeteler, 'volta atma', 'kuşatma' ve 'Ada etrafında Türk üçgeni' yorumlarına yer verdi. Türk sondaj ve araştırma gemilerinin güvenliğinin, 9 insansız hava aracı, savaş gemileri ve denizaltılarla sağlandığı ifade edildi.
RUMLAR TEDİRGİN
Gazeteler ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri konusunda kararlı olduğuna dikkat çekti. Çalışmalarla ilgili Rum Başkanlık Sarayı’ndan yapılan açıklamada ise, ”Türkiye tarafından egemenlik haklarımızın tekrarlanan ihlaller tırmandırılıyor. Türkiye, uluslararası hukuka aykırı ve Avrupa Birliği’ni dikkate almadan bölgede yeni emrivakiler yaratıyor" ifadeleri kullanıldı.Rum Yönetimi de Türkiye’yi, Kıbrıs sorununda BM kararları temelinde diyaloga çağırdı.
RUSYA SAF DEĞİŞTİRDİ
İdlib'deki ateşkesi Esed ile birlikte yerle bir ederek bölgedeki karışıklığı Türkiye'nin üzerine yükleyen Rusya, bu kez Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine müdahil oldu. Türkiye'nin doğalgaz arama faaliyetleri için gönderdiği ikinci sondaj gemisinin bölgeye ulaşmasının ardından Rusya tarafından 'endişeliyiz' açıklaması geldi.
Rumların Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine misilleme olarak Türkiye'nin bölgeye yolladığı ikinci sondaj gemisi Yavuz, KKTC'nin doğusuna ulaştı. Bu hamle AB'nin ardından işin geldiğinde Türkiye'nin yanında bulunan Rusya'yı da rahatsız etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinden yayınladığı açıklamada “Kıbrıs’ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğini” belirterek şu ifadeleri kullandı:
Bir başka Türk araştırma gemisinin de Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine girdiği haberlerinin ardından, bölgedeki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlâl edilmesinin, Kıbrıs sorununa kalıcı, adil ve uygulanabilir bir çözüm için şartların sağlanmasına yardımcı olmayacağına inanıyoruz. Doğu Akdeniz’deki krizin kapasitesini artıracak adımlardan kaçınılması; ölçülü davranma ve siyasi akılla hareket edilmesi; sorunlu konuların çözümü için diyalog ve karşılıklı çıkarlar dikkate alınarak çaba gösterilmesi çağrısı yapıyoruz.
Rusya da 5'li şer ittifakının yanına geçti
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hamlesinden rahatsız olan ve bölgede kirli emeller peşinde koşan ABD, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır ve Yunanistan'ın ardından Rusya'nın da bölgedeki faaliyetleri 'endişe verici' olarak yorumlaması tepkilere neden oldu.
Kaynak: Diyarbakır Söz