ABD'de katliam: 28 ölü

ABD'nin Connecticut eyaletindeki Newtown kentinde bir ilkokula düzenlenen silahlı saldırıda 27 kişinin öldüğü bildirildi. Zanlı Ryan Lanza adında 20 yaşında bir genç

ABD'de katliam: 28 ölü

Bir yetkili, Sandy Hook ilkokulundaki saldırıda ölenlerin 18'inin çocuk olduğunu söyledi.

Bölgeden gelen ilk açıklamalarda, olayda bir öğretmenin ayağından vurulduğu ve silahlı saldırganın öldürüldüğü belirtilmişti.

Öğretmenler, öğrenciler ve velileri şokta

AP'ye açıklamada bulunan velilerden Stephen Delgiadice, okulun bulunduğu Newtown'ın ABD'nin en güvenli yeri olduğunu düşündüklerini belirterek, olayın endişe verici olduğunu söyledi.

Delgiadice, şu anda durumu iyi olan 8 yaşındaki kızının olay sırasında iki el silah sesi duyduğunu ve öğretmenlerinin kendisinden köşeye gitmesini istediğini anlattığını belirtti.

Mergim Bajraliu ise silah seslerini evinden duyduğunu ve eğitim gören 9 yaşındaki kardeşini kontrol etmek için okula koştuğunu ifade etti.

Kardeşinin durumunun iyi olduğunu belirten Bajraliu, binadan çıkan öğretmenler arasında ağlayanların bulunduğuna değinerek, ''Herkes sarsılmış durumda'' diye konuştu.

Velilerden Richard Wilford da 7 yaşındaki oğlunun anlattıklarına göre, olay sırasında silah seslerini duyan bir öğretmen, dışarı çıkıp durumu kontrol ettikten sonra sınıfa tekrar girdi, kapıyı kilitledi ve polis olay yerine ulaşana dek öğrencilerin sınıfın köşesinde toplanmasını sağladı.

 

Saldırgan 2 silah taşıyordu

 

Olayda öldürüldüğü bildirilen saldırganın iki silah taşıdığının anlaşıldığını belirten yetkililer, saldırının tüfekle düzenlendiğini bildirdi.  

Bu arada, bölgedeki ve civar kasabalardaki okulların tedbir amacıyla kapatıldığı ifade edildi.

Zanlının 20 yaşında ve Connecticut'taki okulla bağlantısı olduğu sanılan bir genç olduğu belirtilmişti.

Saldırının ülke tarihinde düzenlenen en ağır saldırılardan biri olduğu vurgulanıyor.

Okulun bulunduğu Newtown, New York kentine 96 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

SALDIRGANIN ADI RYAN LANZA

ABD'nin Connecticut eyaletindeki ilkokulda 27 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı düzenlediği sanılan kişinin adı Ryan Lanza olarak açıklandı.

CNN'e açıklamada bulunan bir yetkili, öldürülen 20 yaşlarındaki şüphelinin cesedinin sınıflardan birinde olduğunu, saldırganın üzerinden iki silah çıktığını belirtti.

Polisin olayla ilgili bir kişiyi daha sorguya aldığı, ancak bu kişinin henüz "şüpheli" diye nitelenmediği kaydedildi.

Olayın ardından öğrencilerin yakınlardaki bir itfaiye binasına alındığı, durumu ciddi olan 3 yaralının tedavisinin sürdüğü belirtildi.

Sandy Hook'taki saldırıda hayatını kaybedenlerden 18'inin öğrenci olduğu bildirilmişti.

ABD'nin Virginia Tech Üniversitesi'nde 2007 yılında düzenlenen silahlı saldırı, ülkedeki bir eğitim kurumunda düzenlenen en kanlı eylem olarak tarihe geçmişti. Virginia Tech Üniversitesinin kampüsünde önce 900 kişinin kaldığı yurtta kan döken, eylemine 2 saat sonra mühendislik ve bilim fakültesinde devam eden saldırgan 32 kişinin ölümüne neden olduktan sonra intihar etmişti.

OBAMA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

ABD Başkanı Barack Obama, Connecticut'taki okula yönelik silahlı saldırıyla ilgili, ''Bugün kalplerimiz kırık'' dedi.

Saldırıyla ilgili Beyaz Saray'da gazetecilerin karşısına çıkan Obama, hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek ABD'nin son yıllarda bu tür trajedileri çok fazla yaşadığını söyledi.

Obama, bu son trajedinin kurbanlarının ise çoğunlukla çocuklar olduğunu söylerken, gözyaşlarını tutamadı ve kısa bir süre konuşmasını sürdüremedi. Ardından konuşmasına devam eden Obama'nın gözlerinin dolduğu ve zaman zaman gözyaşlarını sildiği görüldü.

''Bugün kalplerimiz kırık'' diyen Obama, ABD'nin bu tür trajedilerle çok uzun süredir karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, bu trajedilerin son bulması için siyasete bakılmaksızın artık anlamlı adımların atılması gerektiğini kaydetti.

Obama, ''Bu gece Michelle, ben ve tüm Amerikalılar, çocuklarımıza daha sıkı sarılıp, onları ne kadar sevdiğimizi söyleyeceğiz ama Connecticut'taki kurbanların aileleri bunu yapamayacak ve onların hepimize ihtiyacı var'' diye konuştu.

ŞÜPHELİNİN ANNESİ VE KARDEŞİ DE ÖLDÜRÜLDÜ

ABD'nin Connecticut eyaletindeki ilkokula düzenlediği silahlı saldırıda 27 kişinin ölümüne neden olan şüphelinin annesinin de ölenler arasında bulunduğu bildirildi.

CNN'e göre, öldürülen 20 yaşlarındaki şüphelinin annesi okulda öldürülenler arasında bulunuyor.

Yetkililer, şüphelinin erkek kardeşinin de Hoboken bölgesinde ölü bulunduğunu belirtiyorlar.

Resmi kaynaklarca henüz doğrulanmayan ve velilerden biri tarafından aktarılan bilgiye göre, saldırıda okul yöneticisi ve psikologlardan biri de hayatını kaybetti.

Newtown'daki Sandy Hook ilkokuluna düzenlenen silahlı saldırıda 18'i öğrenci 27 kişinin öldüğü bildirilmişti.

HEDEFİ ANNESİYMİŞ

ABD'nin Connecticut eyaletindeki okula düzenlenen silahlı saldırıda, bildirilen son rakamlara göre 20 çocuk, 6 yetişkin hayatını kaybetti.

CNN'e göre, Newtown'daki Sandy Hook ilkokulunu hedef alan saldırganın annesinin de öldürülenler arasında bulunduğunu bildiren yetkililer, saldırganın asıl hedefinin okulda öğretmenlik yapan annesi olduğunu düşünüyorlar.

Şüphelinin erkek kardeşinin de bir başka bölgede ölü bulunduğunu bildiren yetkililer, saldırıda ölen şüphelinin cesedinin sınıflardan birinde olduğunu belirtmişti.

OLAY YERİNDE 3 SİLAH BULUNDU

ABD'nin Connecticut eyaletinde saldırının düzenlendiği Newtown kasabasında geniş güvenlik önlemi alan polis, okulun yakınlarına gazetecilerin ve vatandaşların girmesine izin vermiyor.

Sandy Hook İlkokulu'na giden yollarda kontrol noktaları kuran Connecticut eyalet polisi, olay yerinde çalışmaların halen devam ettiğini belirterek, bölgeye girişlere izin vermiyor.

Polisin okuldaki incelemeleri ve delil toplama çalışmalarının sürdüğü ifade ediliyor. Polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre, olay yerinde 3 silah ele geçirildi.

Saldırganın okulda öğretmen olan annesi ile 6 yetişkin ve 20 öğrenciyi öldürdüğü, ardından da intihar ettiği kaydedildi. İkinci bir cinayet mahallinden söz eden yetkililer, bu yeri ve öldürülen kişinin kimliğini ise açıklamadı.

Saldırganın kimliği ve yaşı da net olarak açıklanmazken, ABD basını saldırganın 20 yaşındaki ''Adam Lanza'' olduğunu bildirdi. Saldırının hemen ardından yapılan yayınlarda ise saldırganın isminin Ryan Lanza olduğu belirtilmişti. Daha sonra bu kişinin olayla ilgili gözaltına alınan zanlının ağabeyi olduğu açıklandı.

Saldırganın ağabeyinin polis tarafından sorguya alındığı ancak olayla doğrudan ilişkisinin olup olmadığının henüz tespit edilmediği ifade edildi.

Olayı gerçekleştiren saldırganın ailesiyle sorunları olabileceği ancak bunun henüz netlik kazanmadığı belirtildi.

ABD ve uluslararası basın kuruluşlarının bölgede bekleyişi sürüyor. Sandy Hook İlkokulu'na giden caddenin karşısında polisin izin verdiği bölgede çekim yapabilen basın mensupları, gelişmeleri canlı yayınlarla iletiyor. Bazı televizyonlar da helikopterden canlı yayın yapıyor.

Hayatını kaybedenlerin anısına kasabadaki iki kilisede tören düzenleniyor. Kilislerdeki törenlere gazetecilerin girmesine izin verilmiyor.

Bu kiliselerden biri olan Newtown United Methodist'te düzenlenen törene katılan kasaba sakinleri, kurbanlar için dua ettiler. Kilise girişinde gazetecilere açıklama yapan bazı kasaba sakinleri, olayın şokunu üzerlerinden atamadıklarını ve bu saldırıya anlam veremediklerini söyledi.

SİLAHLARI ANNESİNİN ÜZERİNE KAYITLI

Yetkililerden edinilen bilgilere göre, saldırganın önce Newtown'da birlikte yaşadığı annesini evde öldürdüğü ardından da annesinin aracıyla saat 9.30 sıralarında okula gittiği ve katliamı gerçekleştirdiği belirtiliyor.

İki tabanca ile okula girdiği kaydedilen saldırganın anasınıfı öğrencilerinin bulunduğu iki sınıfta öğrencilere ateş ettiği, 18 öğrencinin okulda ikisinin de hastanede öldüğü öğrenildi.

Okul müdürünün de aralarında bulunduğu 6 yetişkinin de saldırı sırasında hayatını kaybettiği, ayağından yaralanan bir öğretmenin ise hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Polisin olay yerinde yaptığı incelemede saldırının ardından intihar ettiği bildirilen saldırganın üzerinde 2 tabanca, aracında ise bir tüfek ele geçirildiği, bu üç silahın da öldürülen annenin üzerine kayıtlı olduğu belirtildi.

Katliamı niçin gerçekleştirdiği henüz açıklanmayan saldırganın anne ve babasının ayrı olduğu, saldırıda üzerinde büyük kardeşinin kimliğinin çıktığı öne sürüldü.  

ABD basını saldırganın 20 yaşındaki ''Adam Lanza'' olduğunu bildirdi. Ancak polis yetkilileri henüz ismi doğrulamadı. Saldırganın kardeşi Ryan Lanza'nın da gözaltında olduğu ve sorgusunun sürdüğü belirtildi.

 

Cesetler halen okulda

 

Kamuoyunda 20 yaşındaki bir gencin hangi gerekçeyle böyle bir katliamı gerçekleştirdiği tartışılırken, olay yerinde de polisin incelemesi sürüyor.

Gece geç saatlere kadar süren çalışmaların sabah saatlerinde tamamlanmasının beklendiği cesetlerin de halen okulda olduğu vurgulandı.

Connecticut polisinin New York saati ile sabah 08.00'de basın toplantısı düzenleyerek elde edilen bilgileri kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

Newtown'da bulunan iki kiliseye giden öğrenciler, aileleri ve kasaba sakinleri de kurbanlar için dua ederek kilisede mum yaktılar. Bazı dükkanların camlarına da saldırıdan duyulan üzüntünün belirtildiği yazılar asıldı.

Yetkililer ve kent yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda ailelere destek olunacağı ve bu "trajedi"nin dayanışmayla aşılacağı duyuruları yapılıyor.

Öte yandan ABD basınında okul ve insanların toplu bulunduğu alanlara yapılan saldırıların nedenleri ve sivillere silah satışı konuları yeniden gündemin ilk sırasına oturdu.

Ekranlara davet edilen psikolog ve sosyologlar saldırganların psikolojik yapılarını ve olayların nedenlerini analiz etmeye çalışıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler