'AB ile yeni fasıllar beklemiyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya'nın dönem başkanlığı sürecinde AB'yle fasılların açılması konusunda olumlu bir adım beklemediklerini söyledi.

'AB ile yeni fasıllar beklemiyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de gündeme dair konuştu. Bakan, Avusturya'nın dönem başkanlığı yaptığı bu dönemde AB'yle  fasılların açılması konusunda olumlu bir adım beklemediklerini söyledi. AB'den ikinci dilim 3 milyar euronun bu kez daha hızlı gelmesini beklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, ABD'ye ile de ilişkileri güçlendirmek istediklerini vurguladı. F-35'ler konusunda Trump'ın gerekli adımları atacağını söylediğini aktardı. Çavuşoğlu şunları dile getirdi:

BEKLEDİĞİMİZ SONUÇTU

Cumhurbaşkanımız için beklediğimiz bir sonuçtu. Cumhurbaşkanımızın ilk turda seçileceğini biliyorduk. AK Parti olarak beklentinin altında kaldık ama birinci olduk. Muhalefetin seçim sonuçlarını kabul etmesi Türkiye'deki demokrasi için önemli.

AB'DEN YARDIM HIZLANDIRILDI

İlk 3 milyar euro 2016 sonucu olarak aktarılacaktı ancak henüz hepsi gelmedi. Son dönemde hızlandırıldı. 2018 yılı sonuna kadar vermeyi taahhüt ettikleri 3 milyar euronun onayı çıktı. Umarım para aktarma hızı bu kez daha hızlı olur.

Göçü sadece transit ülkelerde durdurmak akılcı değil asıl göçün geldiği ülkelerde durdurulması gerekiyor. Sahara altı ülkelerinden Kuzey Afrika'ya göçmenler geldiği zaman onları durduramazsınız. Ekonomik kalkınma planlarıyla göç durdurulabilir.

YENİ FASILLAR BEKLEMİYORUZ

Avusturya dönem başkanlığı var. Bu dönemde olumlu adımlar atılacağını düşünmüyoruz. Özellikle fasılların açılmasında önemli bir adım beklemiyoruz. Vize konusunda 6 kriter düştü. Vize muafiyetinde yol haritası konusunda ne yapacağımızı konuşacağız. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi var ki, iki tarafın da yararına. Fasıl açılması siyasi konu oldu, bunlar teknik konular değil artık. Avusturya dönem başkanlığı sona erdikten sonra daha olumlu bir sonuç olacağını düşünüyoruz.

OHAL GÜNLÜK HAYATI ETKİLEMİYOR

Seçim zamanında da gördük. OHAL günlük hayatı etkilemiyor. OHAL bir seçenek değil bir zaruretti. AB'nin terörle mücadeleyle ilgili talepleri adil değil. Terörle mücadele konusunda AB ülkeleri çok katı adımlar atarken bizden tam tersi adımlar beklemeleri kabul edilemez.

AB'DE IRKÇILIK, AŞIRILIK ARTTI

AB üyesi ülkeler demokrasi insan hakları gibi konularda dünyaya ders vermeye çalışıyor. Ancak son 5 yılda AB ülkelerinde ırkçılık ve aşırılık önemli bir sorun. Seçim kampanyası ile ilgili Almanya, Avusturya ve Hollanda istemedi. Fransa ise olumlu yaklaştı. Ama bu seçimde AB'de seçim propagandası yapmak istemedik.

MINBİÇ'TE SON DURUM

Bu güne kadar 6 tane devriye görevi icra edildi. Bu faaliyelerin hepsi hazırlık dönemi içindeki faaliyetler. Dışişleri Bakanlığı olarak biz siyasi boyutunu yürütüyoruz. ABD ile ilişkilerimiz geliştirmek için yol haritası uygulayacağız. ABD müttefik olduğunu göstermeli ve somut adımlar atılmalı. ABD ile iki çalışma grubu daha oluşturduk. Büyükelçilik çalışmalarıyla ilgili bir çalışma grubu oluşturduk. 12 Temmuz'da Ankara'da toplanacak. PKK ile ilgili bir çalışma grubu oluşturacağız ancak bu çalışma grubunun nerede toplanacağı konusunda henüz bir yer belirlenmedi.

Silahları YPG'ye ABD verdi, yine ABD toplayacak. Hepsinin toplayamayabileceğini biliyoruz. Bazıları kayıp, PKK ve YPG bunları sattı.

Burada Türkiye ve ABD birlikte karar verecek. Zaten bunların kim olduğunu yerel halk da biliyor. Burası yüzde 95 oranında Arap şehri. Güvenlik çalışmalarında da yüzde 95 oranında Araplar yer alacak. Burayı istikrara kavuşturacaksa yönetim yerel halka devredilmeli. Oradaki yerel halk kesinlikle YPG'nin ve dışarıdan gelenlerin burada kalmasını istemiyor. PKK'nın amacı nedir bölmek. Dolayısıyla PKK'nın burada yer alması mümkün değil.

BASRA VE MUSUL'DA BAŞKONSOLOSLUK AÇILACAK

Sincar'dan çekildiğini söylüyorlar. Irak şu anda hükümet kurmak için çalışıyor. Basra bölgesinde başkonsolosluğumuzu açıyoruz. Musul da başkonsolosluk açmak için hazırlıklarımızı başlattık. Sincar konusunda ne kadar çekildi, çekilmedi emin olmamız lazım. Bizim amacımız PKK ve teröristler neredeyse oraları temizlemektir.

ABD İLE İLİŞKİLER

Biz de ABD ile ilişkilerimiz güçlendirmek isteriz. Şimdi seçim bitti ve Cumhurbaşkanımız görevine devam ediyor. Seçim çalışması bittikten sonra Cumhurbaşkanımız dünyanın her tarafından arayarak tebrik ediyorlar. Tüm ülkeler Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istediğini dile getirdi. ABD ile bölgesel işbirliğimizi de geliştirmek istiyoruz. İran ile nükleer anlaşmadan çekildi ancak AB devam ediyor. ABD'nin aldığı karar yanlış ise biz buna katılmak zorunda değiliz. Kararlar barış ve istikrara yönelikse destekleriz.

İRAN ÖNEMLİ BİR KOMŞU

İran'da olumsuz bir gelişme tüm bölgeye yansır. İran'ın istikrarın bozulması hiç kimsenin yararına değildir. İran bizim önemli bir komşumuzdur.

TRUMP, F-35 İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATACAK

Siyasi dille değil hukuki dille de konuşmak gerekiyor. F-35 hakkında Kongre'de atılan adımlar konusunda Türkiye rahatsız. Trump bize gerekli adımları atacağını söyledi. Ancak Trump Türkiye'ye önem veriyor ve ilişkileri geliştirmek istiyor.

S-400'LER NATO'YA KARŞI TEHDİT DEĞİL

NATO daha önce bu konuda açıklama yaptı. NATO çok iyi biliyor ki Yunanistan'da S-300'ler var. Biz bunları kendi hava sahamızı korumak için aldık. Dolayısıyla müttefik ülkeleri tehdit etmek için almadık. Kontrolü de bizde olacak. Alacağımız S-400'ler NATO'ya karşı bir tehdit değil.

ÇOK YÖNLÜ DIŞ POLİTİKA DEVAM EDECEK

Girişimci ve insanı politikamız devam edecek. Çok yönlü dış politikamız hızlanarak devam edecek. Latin Amerika'da, Afrika'da mevcudiyetimiz artacak. Önümüzdeki süreçte dostlarımızın sayısını artıracağız, düşmanlarımızın sayısını da azaltacağız.

Kaynak: Diyarbakır Söz