72 İYİ SENATÖRDEN 'İPTAL' BAŞVURUSU

72 İYİ SENATÖRDEN 'İPTAL' BAŞVURUSU

72 İYİ SENATÖRDEN 'İPTAL' BAŞVURUSU

Fransa'da hem Ulusal Meclis hem de Senato'da kabul edilen "soykırımı inkar" yasasının iptal başvurusu yapıldı. Fransa Anayasa Konseyi'ne bugün yapılan başvuruda 72 senatörün imzası var. Fransız Senatör Jacques Mezard, onay için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına gönderilen tasarının iptali için yeterli imzayı toplamak için bir çalışma başlatmıştı.

Anayasa Konseyi'ne başvuru için 60 üyenin imzası gerekiyordu. Bugün yeterli sayıda imzanın bulunmasının ardından iptal başvurusu da yapıldı. AFP, başvuruya 72 senatörün imza attığını bildirdi. AA'nın haberine göre, başvuru için Ulusal Meclis'te de iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher girişiminde 65 imzaya ulaşıldı.

Senato, gerek Meclis'te toplanan imzalara, küçük partilerin dışında, iktidar partisi ve ana muhalefetteki Sosyalist üyelerin de bir kısmının imza attığını bildirdi. Başvuruda tasarının, Fransa anayasasının 33'üncü maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptalinin istendiği belirtildi.

Yasa, “Fransa’nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkârının suç sayılmasını” öngörüyor. Fransa, meclis kararıyla sadece Yahudi Soykırımı’nı ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyor. Teklif yasalaşırsa, Fransız mahkemeleri, suçlanan kişilere bir yıl hapis ile 45 bin euroya kadar ceza isteyebilecek.

TÜRKİYE'DEN İLK DEĞERLENDİRME

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasanın iptali için yapılan başvuruyla ilgili olarak, “Ben Fransızların kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor" dedi. Gül, Anayasa Konseyi'nin doğru kararı vereceğine inandığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Fransa'ya yakışanın bu olduğunu belirterek, Anayasa Konseyi'nin gerekeni yapacağını umduğunu söyledi. Erdoğan, "Umarım süreç Fransa'nın değerleriyle uyumlu hale gelir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yaptığı değerlendirmede, "Fransa'da soykırım iddialarını inkar yasası Anayasa Konseyi'ne götürüldü. Fransız senatör ve milletvekilleri bu adımla kendi değerlerine sahip çıkmışlardır. Şimdi yapılması gereken sabırla Anayasa Konseyi'nin kararını beklemektir. Sürecin sonunda Türk Fransız dostluğunun kazanmasını diliyorum. Bu noktaya gelinmesinde çabası olan herkese de teşekkür ediyorum" dedi.

ANAYASA KONSEYİ BİR AY İÇİNDE KARAR VERECEK

Yapılan iptal başvurusunun ardından tasarıyı ele alacak olan Anayasa Konseyi'nin bir ay içinde karar vermesi gerekiyor. Senato'nun Anayasa Komisyonu, tartışmalı yasa tasarısına, “Fransız anayasasına ifade ve düşünce özgürlüğüne, araştırma özgürlüğüne aykırı" olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Ancak tasarı buna karşın Senato'dan geçmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz