Yüzde 49 düşüş

Dün gece özel uçakla Diyarbakır’a gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İl Valisi Münir Karaloğlu, İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ile Diyarbakır’daki vaka sayısıyla ilgili görüştü. Koca, Valilikte bölgedeki illerin il sağlık müdürleri ve hastane başhekimleri ile bir toplantı yaptı. Sağlık Bakanı Koca, Diyarbakır’da pik yapan vaka sayısıyla ilgili son durumu açıkladı.

Yüzde 49 düşüş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır'da Kovid-19 vakalarında 3 hafta öncesine kadar ciddi bir yoğunluk yaşadıklarını söyleyerek, "Bu dönemde yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle bugün durum önemli ölçüde kontrol altına alınmış oldu." dedi.

Bakan Koca, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret ederek, kentteki koronavirüs (Kovid-19) salgını ve sağlık yatırımlarına ilişkin bilgi aldı. Bakan Koca, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyarete Vali Karaloğlu ile görüşerek ve durum değerlendirmesi yaparak başladıklarını söyledi.

Koronavirüs salgınının Diyarbakır'daki seyri ve ildeki sağlık yatırımlarının en önemli iki gündem maddeleri olduğunu aktaran Koca, sağlık hizmetlerinin seyri, ihtiyaçları ve çözüm talepleri konusu hakkında bilgi edinme ve istişare fırsatı bulduklarını belirtti.

Köklü bir tarih ve kültür barındıran kadim şehir Diyarbakır'ın tarımıyla, ticaretiyle, dinamik nüfusuyla büyüyen ve gelişen bir il olduğunu anlatan Koca, buna paralel olarak sağlık alanındaki ihtiyaçlarının arttığını, koronavirüs salgınıyla bunun daha da büyüdüğünü gördüklerini ve adımlarını buna göre atacaklarını bildirdi.

Bakan Koca, "Az önceki görüşmemizde Sayın Valimizle il merkezimiz ve ilçelerimizde yapılmış yatırımlara rağmen Diyarbakır'ın ihtiyaç duyduğu ve projeye alınması düşünülen sağlık tesisleri hakkında detaylı değerlendirmelerimizi de yapmış olduk. Gün içinde incelemelerimizi tamamladıktan sonra akşam bu konuda önemli açıklamalarımız olacak." diye konuştu.

"TÜRKİYE DÜNYADA FİLYASYONU, YANİ TEMASLI TAKİBİNİ EN İYİ YAPAN ÜLKELERDEN BİRİ"

Salgında mart ayından beri büyük bir mücadele verdiklerini, birinci dalganın ikinci pikini yaşadıklarını ifade eden Koca, şöyle dedi:

"Ülke genelinde vaka sayıları artışa geçti. Ancak bu artış homojen bir artış olarak görülmemektedir. Bazı illerimizde vaka sayıları sabit kalıp veya düşerken daha önce salgının kontrol altında olduğu bazı illerimizde ise istemediğimiz bazı tablolara tanık oluyoruz. Diyarbakır bu anlamda Sağlık Bakanlığı olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri oldu. Son dönemde yüksek vaka artışlarını gördüğümüz illerden biri haline geldi. Geçtiğimiz haftalarda bölge hastanelerimizdeki yoğunluk sizlerin de malumu. Yalnızca Diyarbakır'da değil genel olarak Güneydoğu Anadolu illerimizde sıkıntılı günlerden geçtik."

Bölgedeki valilerle, il müdürleriyle, başhekimlerle, sağlık ordusuyla yürüttükleri sıkı koordinasyon ile mücadeleyi sürdürdüklerini vurgulayan koca, şunları belirtti:

"Diyarbakır'da 3 hafta öncesine kadar ciddi bir yoğunluk yaşadık. Bu dönemde yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle bugün durum önemli ölçüde kontrol altına alınmış oldu. Diyarbakır'daki mevcut 200 filyasyon ekibimizi hızla 385'e çıkardık. Her zaman altını çiziyorum, temasları ne kadar erken izole edebilirsek salgın kontrolünde o kadar başarılı oluruz. Önemli olan temasları ve pozitif olan vakaları erken dönemde izole etmek olmalı. Türkiye dünyada filyasyonu, yani temaslı takibini en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Diyarbakır'da yoğun şekilde sahaya sürdük. Bugün rahatlıkla söyleyebilirim ki 3 hafta öncesine göre vaka oranımız yüzde 49 oranında düşmüş durumdadır."

Koca, önemli bir konunun da hastaların ortalama yaşındaki yükseliş olduğunu belirterek, "Ne yazık ki ağır hastalarımızın ve vefatların da artışına sebep oluyor. Unutulan tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik, maske mesafeden taviz veren her ilimizden bu tabloları görüyoruz. Bu anlamda Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki tüm hemşehrilerimi bir kez daha tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum." diye konuştu.

Koca, bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek için Diyarbakır'da bulunduklarını kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin'de hastane yapacaklarını belirterek, "6 ilimizde 3 ilimizin hastaneleri şehir hastanesi statüsünde yapılıyor olacak. Diğer 3 ilin de 500 yataklı devlet hastanesi yapılıyor olacak." dedi.

Bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek amacıyla Diyarbakır'a gelen Bakan Koca, Valilik Toplantı SalonundaDiyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak'ın il sağlık müdürü, başhekim ve saha koordinatörlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda illerdeki güncel durumu, ihtiyaçları ve sağlık altyapısını değerlendirdi.

Bakan Koca, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerdeki artışa karşı yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sayesinde yeni hasta sayısındaki artışların kontrol edilebilir seviyeye çekildiğini söyledi.

VAKA SAYILARI DÜŞTÜ

Bu sayede yeni vaka sayılarında azalma olduğunu ifade eden Koca, "Son günlerde Şanlıurfa’da vaka sayımızda yüzde 34, Diyarbakır’da yüzde 49, Mardin'de yüzde 47, Batman’da yüzde 56, Siirt'te yüzde 37, Şırnak'ta ise yüzde 42 azalma oldu, bu henüz başlangıçtır. Bir tek hasta kalmayıncaya kadar mücadelemize birlikte devam edeceğiz. Bugün değerlendirmelerini yaptığımız Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin'de hastane yapacağız." diye konuştu.

Şehir hastanelerini ileri düzey hastane olarak tanımladıklarını, en yüksek standartlarda en ileri teknolojinin kullanıldığı, hizmetin ve eğitimin verildiği merkezler olarak ele aldıklarını anlatan Koca, şehir hastanelerinin fonksiyonel yapısı ile farklılık gösteren, özellikle bulunduğu bölgede son noktada sağlık hizmetinin verildiği, hastanın artık başka bir sağlık kurumuna sevk edilmediği, üniversitenin gerektiğinde içinde yer aldığı, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü merkezler olacağını bildirdi.

Yatak kapasiteleri, nitelikli personeli ve tıpta gelinen son imkanları ile şehir hastanelerinin ne kadar önemli ve kritik yatırımlar olduğunun salgın döneminde bir kez daha anlaşıldığına dikkati çeken Koca, "Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği, hayali ve vizyonu ile hayata geçirilen projelerin devamını getirmek ve bölge halkımızı bu imkanlar ile buluşturmak bizim görevimiz." ifadelerini kullandı.

3 İLE ŞEHİR HASTANESİ, 3 İLE HASTANE YAPILACAK

Güneydoğu'da 6 ile inşa edilecek hastanelerin detaylarını açıklamak istediğini aktaran Koca, Şanlıurfa Şehir Hastanesi'nin inşaatına en kısa sürede başlayacaklarını, Diyarbakır'a ise bin yataklı şehir hastanesi için arsa yeri belirlendiğini ve proje ihalesinin bu ay içerisinde yapılacağını kaydetti.

Şırnak'ta 500 yataklı devlet hastanesi için Şırnak-Cizre arasında 432 dönümlük bir arazi tahsis edildiğini, proje ihalesinin yapıldığını, projelerin tamamlanmasından sonra bu yıl yapım ihalesini gerçekleştireceklerini söyleyen Koca, Batman'da ise 500 yataklı devlet hastanesi için arsa tahsis işlemlerinin yapıldığını, projelerini en kısa sürede bitirerek ihalesini yapacaklarını aktardı.

Siirt'te 500 yataklı hastanenin arsa tahsis işlemlerinin devam ettiğini bildiren Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"750 yataklı Mardin Şehir Hastanemizi ise 2020 yılı yatırım programına alacağız. Arsa tahsis çalışmaları kısa sürede tamamlanacak. Tüm bu yatırımlarımızın genel bütçeden karşılanarak yapılacağını da özellikle belirtmek istiyorum. Bölgedeki dinamik nüfusa, artan sağlık ihtiyacına yönelik atacağımız bu önemli adımların tüm vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yani 6 ilimizde 3 ilimizin hastaneleri şehir hastanesi statüsünde yapılıyor olacak. Diğer 3 ilin de 500 yataklı devlet hastanesi yapılıyor olacak."

"ASIL GÖREV VATANDAŞLARIMIZA DÜŞMEKTEDİR"

Koca, salgının başından beri herkesten daha fazla risk altında bulunan sağlık çalışanlarının özverili bir şekilde çalıştığını vurguladı.

Aylardır evine gidemeyen, evladını kucaklayamayan, hasret gidermek için onu uzaktan selamlayan bir anneye düğün halayında virüse yakalanmanın izahını yapmanın çok zor olduğunu anlatan Koca, şöyle devam etti:

"Sağlıkçılarımız fedakar ve özverilidir. Ancak bu fedakarlığın dikkatsizliklere, sorumsuzluklara feda edilmesini bekleyemeyiz. Vatandaşlarımızın tedbirlere uymadaki ihmalleri bizi üzüyor, içimizi yakıyor, şevkimizi kırıyor. Bugün burada çok verimli bir çalışma yaptığımız kanaatindeyim, illerimizdeki sağlık görevlilerimiz ödevlerini aldılar. İllerine dönerek hızla gereğini hayata geçirecekler. Biz de bu çalışmaları destekleyecek imkanları onlara sağlamak üzere üzerimize düşeni yapacağız. Ancak burada tekrar hatırlatmak istiyorum. Asıl görev vatandaşlarımıza düşmektedir. Temizlik, maske ve mesafe tedbirlerine ne kadar uyarsak virüs o kadar etkisiz kalacak, o kadar çabuk tehdit olmaktan çıkacak." 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler