Kredi ve Yurtlar olarak Diyarbakır genelinde 7 bin 500 öğrenci kapasiteye sahip olduklarını belirten Kredi ve Yurtlar Kurumu Diyarbakır İl Müdür Metin Yılmaz, en az 5 yıla kadar kendilerine başvuran tüm öğrencilerin barınmalarını sağlayabileceklerine dikkat çekerek, Diyarbakır’da öğrenciler için barınma sorununun söz konusu olmadığını dile getirdi.
Diyarbakır’da toplam 5 yurdun kendilerine bağlı olarak hizmet verdiklerini söyleyen Yılmaz, bu yurtların 2 bin 700 kapasiteli 3’ünün kız yurdu ve ikisinin ise erkek yurdu olduğunu ifade etti.
Yurttaki odaların içinde baza, tuvalet, banyo, çalışma masası ve buzdolabı bulunduğunu dile getiren Yılmaz, tek kişilik ve 2-3 kişilik olan bu yurtların hizmetleriyle tamamen bir otel gibi modern hizmet verdiğini kaydetti. Ziya Gökalp Kız öğrenci yurdunun birçok öğrencinin tercihi haline geldiğini ifade eden Yılmaz, 810 kapasiteli olan yurdun hijyenik ve rahat olduğuna dikkat çekti.
“Otel konforunda yurt!”
Halid Bin Velid erkek öğrenci yurdunun ise son derece modern bir yurt olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “15 yıllığına kiralanmış olup bir otel kadar konforlu olan yurdumuz, bin 20 kapasiteye sahiptir. Son derece modern yurtlar inşa edip öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Daha önceleri öğrenciler ilkel koşullarda yurtlarda kalırlardı. Ancak şimdi otel konforunda yurtları hizmete sunduk.” dedi.
“Öğrenci ailesine yük olmayacak”
Yurdun güzel ve rahat olmasının öğrencinin eğitimine ve başarısına yansıdığını belirten Yılmaz, “Günde 2 öğün yemek yardımı yapıyoruz. Krediler, cumhurbaşkanımızın talimatıyla 470 TL’ye çıktı. Öğrencilerimiz, maddi durumuna göre karşılıksız burs veriyor. Diğer bize müracaat eden tüm öğrencilere kredi yurtlar kurumu olarak öğrenim kredisi veriyoruz. Bir öğrenci ailesinden hiç para almadan eğitimini sürdürebilirler.” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler için sosyal ve kültürel faaliyetlere değinen Yılmaz, bu faaliyetler içinde kişisel gelişim eğitim programları, atölye çalışmaları, Ebru kursu, Kur’an-ı Kerim ve Arapça kursları gibi onlarca kurs ve eğitim programlarının yurt içinde yer aldığını söyledi.
“Yabancı kesinlikle giremez!”
Üniversiteden yurda dönen bir öğrencinin tüm zamanını dolu dolu geçirebileceği aktivitelerin hazırlandığına dikkat çeken Yılmaz, “Ailelere sesleniyorum, bizim yurtlarımız güvenli yurtlardır. Öğrenciler, parmak izi sistemiyle yurda girip, yemeği dahi parmak izi sistemiyle yer. Kesinlik bir yabancı yurda giremez. Yurtta giriş ve çıkış saatlerimiz var. Hafta için saat 22.00’ye kadar öğrenci yurtta bulunmak zorundadır. Onun dışında hafta sonu saat 23.00’e kadar yurda girmek zorundadır. Aksi takdirde hakkında tutanak tutulur ve disipline sevk edilir.” şeklinde konuştu.
“Öğrenci, vatanına ve milletine sadık olmalı”
Devletin öğrencilerimize uzattığı sıcak elinin havada kalmaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Her öğrencinin devlete olan maliyetinin ne kadar olduğu bilinmeli. Öğrenci ona göre vatanına, milletine sadık bireyler olarak eğitimini başarı ile tamamlamalıdır. Güneydoğu’da olup bitenleri görüyoruz. Sur’da neler yaşandığını gördük. Öğrencilerin bunu kesinlikle göz ardı etmemesi gerekiyor.” diye konuştu.
“Kız öğrencilerimizi Üniversiteye taşıyacağız”
Yılmaz konuşmasının devamında “Dicle üniversitesinde 100 dönüm arsa aldık. Üniversitenin iç kısmındaki 100 dönümlük arsa üzerine birkaç yılda bitecek şekilde 2 bin kişilik bir yurt yapmayı düşünüyoruz. Bu yurda diğer kız yurtlarında bulunan kız öğrencilerimizi yerleştirmeyi düşünüyoruz. Kızlarımızı üniversitenin iç kısmına yerleştirmeyi düşünüyoruz. Eğer bu tamamlanırsa, Diyarbakır’ın 15 yıllık barınma sorunu ortadan kalkmış olur.” dedi.
“Manevi rehberler öğrencilerin yanında”
Yılmaz, “Türkiye genelinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kredi ve Yurtlar Müdürlüklerine Türkiye genelinde 204 manevi rehber görevlendirildi. Öğrencilerimizin manevi yönden gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla yurtlarımıza bulunmaktadır. Şuan bizim yurdumuzda da 2 bayan bir erkek manevi rehberler bulunup öğrencilerimize manevi ve dini yönden yardımcı oluyorlar.” ifadelerini kullandı.
“2 yılda yüzde 100’lük bir gelişme”
Yılmaz son olarak, “Cumhurbaşkanımız yurtlara başvuran öğrencileri geri çevrilmemesi ve kayıtlarının yapılması gerektiği talimatını vermesi üzerine Kredi ve Yurtlar Kurumu genel müdürlüğü bünyesinde kiralama sistemine geçildi. Türkiye genelinde Cumhuriyet tarihinden bugüne 400 bin olan öğrenci kapasitesi, 2 yılda 650 bine ulaştı ve bu oran yılsonunda 750 bini bulacak.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz