Yıkım durdu, halk endişeli

Diyar Galeria sitesindeki belirsizlik devam ediyor. Yıkım durdurulurken, blirkişiler güvenlik nedeniyle keşif yapamıyor. Tutuklu sayısı 12’ye yükselirken, ikinci kez ağır hasar raporu verilen binaya kontrollü giriş izni isteyen depremzedeler tepki gösterdi.

Yıkım durdu, halk endişeli

Diyarbakır’da iki bloğu iki büyük depremde çöken Diyar Galeria sitesindeki belirsizlik devam ediyor. Yıkımı geçici olarak durdurulan sitede, bilirkişiler güvenlik nedeniyle keşif yapamıyor. Soruşturmada, tutuklu sayısı 12’ye yükseldi.

Kolon kesme ve kuru dere yatağına yapıldığı iddialarıyla gündeme gelen Diyar Galeria sitesinin ayakta kalan ancak yıkık durumda olan devasa iki bloğu içeride mahsur kalan evcil hayvanlar nedeniyle durdurulmuştu.

Kedilerin kurtarılmasından sonra bu kez 3 katı AVM olan Galeria'daki avukat, mali müşavirlik, özel şirket büroları da eşyaların tahliyesiyle ilgili mahkemeye başvuru yaparak yıkımın durdurulmasını istemiş, ardından da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'la görüşerek kıymetli ziynet eşyaları, icra ve haciz takiplerinin yapıldığı bilgisayar ve önemli evrak ve dosyaların çıkarılmasını istemişlerdi.

NE YIKIYORLAR, NE DE EŞYALAR İÇİN İZİN VERİYORLAR

Büro ve konut sahiplerinin bu isteği üzerine yıkım geçici süreliğine durduruldu. Ancak ne eşyaların çıkarılmasına izin verildi, ne de yıkım gerçekleşti. İnsan sirkülasyonu ile trafik akışının yoğun olduğu noktada bulunan Galeria'daki yıkımın durması vatandaşları da tedirgin ediyor.

Olası bir sarsıntıda çökme ihtimaline karşı cadde depremin ilk gününden beri yaya ve araç trafiğine kapatılırken, zorunlu kullanılan alternatif yol ve güzergâhlar da mesai saatlerinde tıkanıyor. Vatandaşlar, “Bu manzarayı artık görmek istemiyoruz. Bir an önce burayı yıksınlar. Göz göre göre ikinci bir felakete davetiye çıkarılmasın” diyor.

HERKES VAR AMA RUHSATI VEREN DENETLEYİCİLER YOK

Bu arada Diyar Galeria soruşturmasında tutuklu sayısı 12'ye yükseldi. Tutuklananlar arasında binanın yüklenici müteahhit firma sahibi, kardeşi ile kolon ve kiriş kestikleri iddia edilen 2 market çalışanı, spor merkezi salonu işletmecisi ve bir tekstil dikim atölyesi sahibi bulunuyor.

İnşaat mühendisi ve proje aşamasında görev alan 3 kişi hakkında ise yurtdışı çıkış yasağı konularak adli kontrol kararı uygulandı. Müteahhitlik ortağı bir şüpheli hakkında ise tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Ancak olayda ihmali veya ağır kusuru bulunan proje ve ruhsat aşamasındaki işlemlere onay veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve dönemin Bayındırlık İskân İl Müdürlüğü görevlileri hakkında şu ana kadar herhangi bir işlem yapılmadığı öğrenildi.

BİLİRKİŞİLER GÜVENLİK NEDENİYLE KEŞİF YAPAMADI

Bu arada soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu savcılarınca kolon kesildiği iddiasıyla tekstil atölyesi ve spor merkezinde keşif yapılması için görevlendirilen bilirkişiler de keşif sırasında olalı bir sarsıntı veya çökme ihtimaline karşı can güvenlikleri nedeniyle keşif yapamadı.

Bunun üzerine kolon ve kirişlere müdahale iddiasıyla gündeme gelen işyerlerinin sosyal medyada çekilmiş görüntü ve fotoğrafları şüpheliler tarafından soruşturma dosyasına incelenmek üzere eklendi.

“HAVUZ PROJEDE VARDI ANCAK SONRADAN BÜYÜTÜLDÜ”

AVM ve konutlardan oluşan 4 bloklu Galeria sitesinin dışarıdan tek bir yapı gibi görünse de her bloğunun ayrı ayrı temeller üzerine kurulduğu, Galeria ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki bir parkın altındaki kapalı otoparktan da Galeria AVM'ye yaya geçişleri için bir kapı açıldığı tespit edildi.

Ancak bu kapının ilk onaylı projede yer aldığı tespit edildi. Tutuklanan spor salonu işletmecisi, eksi kattaki havuzun ruhsatlı projede olduğunu, sonradan buraya havuz inşa etmediğini, sadece zaman içinde yıpranan zemin seramiklerini revize ettiğini söyledi.

Tutuklanan müteahhit ise havuzun projede olduğunu, ancak sonradan gerek temele doğru derinlik, gerekse enlem ve boylamına doğru kazı yapılarak havuzun büyütüldüğü iddiasında bulunarak spor salonu işletmecisini suçladı.

NİHAİ RAPORA GÖRE SORUŞTURMAYA YÖN VERİLECEK

Havuzun olduğu spor salonunun bulunduğu blok yıkılmazken bilirkişi heyeti güvenlik nedeniyle içeride keşif yapamıyor. Bilirkişi heyeti, ruhsat verilen onaylı projeyi inceledikten sonra binanın yıkılma nedenlerini kapsamlı nihai bir rapor düzenleyerek savcılığa sunacak. Rapordaki kusur oranına göre tutuklanan şüpheliler hakkında işlem yapılacak.

KONTROLLÜ İZİN İSTİYORUZ

Depremde Diyarbakır’da etkilenen sitelerden biri olan Diyar Galeria’nın ayakta kalan ve ikinci kez ağır hasar raporu verilen ancak yıkımı durdudulan bloklar için, bina sakinleri kontrollü olarak binaya girip maddi ve manevi eşyalarını çıkarmak istiyorlar. Bina sakinleri dün de Diyar Galeria’nın önünde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu. Kalabalık adına konuşan bina sakinlerinden Serpil Tura Kaydal, yetkililerin ve siyasilerin seslerine kulak vermesini istedi.

GÜNLERDİR CEVAP BEKLİYORUZ

Kaydal, 6 Şubat tarihinden beri ayakta olduklarını belirterek şunları söyledi: “Deprem paniğiyle biz evlerimizden çıktık. Esnaf arkadaşlar geldikleri zaman iş yerlerine giremediler. Biz bina sakinleri olarak takdir edersiniz ki pijamalarımızla aşağıya indik. Ve o andan itibaren evlerimize alınmadık. Diyar Galeria esnafları ve sakinleri sadece şunu merak ediyor, neden Diyar Galeria’ya neden girilmiyor? Çünkü 6 Şubat’ta sadece Galeria’da deprem olmadı. 11 ilde oldu. Ama 11 ilde gösterilmeyen hassasiyet Diyar Galeria sitesinde gösterildi. Dün bile haber kanallarında Hatay’da, Maraş’ta insanlar kullanabilecekleri eşyaları alabiliyorken, bizim dimdik duran binadan, evlerimizden ve iş yerlerimizden bir iğne bile alamıyoruz. Bizler meclise 11 milletvekili gönderdik. Bunu 3 tanesi Ak Parti yani iktidar partisi milletvekilleridir. Ama biz 25 gündür üçüncü kez burada toplanıyoruz. Avukat arkadaşlarımız, teknik işlerle sorumlu arkadaşlarımız tabi bunların hepsi bina sakinlerinden ve onlarda çalışmalarına devam ediyor. Ama biz zerre kadar yol kat edemedik. Afaki bir inceleme yapılış depremin başında, bina girişinden göz mesafesiyle diğer blok yıkıldığı için sadece tahmini olarak yapılan incelemede dilatasyon yoktur denilmiş. Biz 23 gün boyunca bina sakinleri olarak aksini iddia ettik. Valilik önüne defalarca gittik. Ve tekrar görevlendirilen ekip tekrar afaki bir tespitle, bizim ispat edemeyeceğimiz dilatasyon konusunda şimdi de dilatasyonludur diye rapor verip ağır hasarlı deyip gittiler. Biz yıkıma karşı değiliz. Bizim mücadelemiz iş yerlerimize, evlerimize girip hayatımızı devam ettirmek değil. Müsaade edin hayatlarımızı devam ettirebileceğimiz özel eşyalarımızı, maddi manevi eşyalarımızı kısa bir süreliğine alıp çıkalım. Biz evdeki mobilyalarımızı, beyaz eşyalarımızı istemiyoruz. Biz Diyar Galeria Sitesi sakinleri olarak kontrollü bir tahliye istiyoruz.”

EVLERİMİZE GİREMİYORUZ

Kaydal, depremden sonra bir daha evlerine giremeyen insanların içerde bundan sonraki süreçlerde yaşam mücadelesini verebilecekleri maddi birikimlerinin olduğuna “Binada 6 aylık yeni gelinler vardı. Onların tüm birikimleri içerde kaldı. Benim 30 yıllık birikimim kaldı. Herkes yaşama tutunmak için çalışıyor. Bizler içerden alamadığımız maddi varlıklarımız olmasa nasıl bir mücadele vereceğiz? İçerde hasta insanların tıbbi cihazları var. Avukatların, basın kuruluşlarının, sinemacılarının, yazarların arşivleri ve ekipmanları var. Bizlerin çocukluk ve gelinlik fotoğraflarımız var. Eğer bu bina yıkılırsa hangi siyasetçi gelip beni gelin olduğum döneme götürüp aynı şekilde fotoğraflarını çekebilir. Bu halk 12 tane milletvekili seçti. Bu bina sakinlerinin oyları ile o koltukta oturuyorlar. Artık bizi görmezlerse daha ne zaman görecekler?” sözleriyle vurgu yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz