7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine ve ilçelere taşıyan, çukur kazıp barikat kuran, yollara patlayıcı tuzaklar döşeyen PKK mensuplarının saldırılarını gerçekleştirdiği Sur'da yüzlerce esnaf kepenk kapattı.
Terör saldırıları nedeniyle kepenk açamaz hale gelen bazı esnaf çareyi başka ilçelerde iş yeri açmakta bulurken bazı esnaf da iş yerinden alabildiği ürünleri tezgahlarda satarak işportacı oldu.
İlçede ticaretin yeniden canlanmasını isteyen esnaf, halka huzur ve barışın sağlanması adına teröre karşı seslerini yükseltmeleri çağrısında bulunuyor.
- "Evde oturarak barış olmaz"
İlçe esnafından T.Y, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olaylar nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi.
Olaylardan önce Sur ilçesindeki Gazi Caddesinin kentin gözbebeği olduğunu vurgulayan T.Y, şöyle dedi:
T.Y, "Bu caddeyi devlet açtı. Esnafa da dükkanların açılabileceği söylendi. Ama asılsız söylentiler nedeniyle burada alışverişin canlanmasına izin verilmiyor. 'Gazi Caddesine gitmeyin, bombalar patlıyor' deniliyor. Ben gece gündüz buradayım ama bir bomba veya mermi gelmemiş bugüne kadar. İş yerimizi ekmek parası için açıyoruz" dedi. T.Y, şunları kaydetti:
"Gazi Caddesi, Suriçi öldüğü zaman Diyarbakır'ın tamamı ölüyor. Askerler, polisler ölüyor. Lokantamızda yemek yiyen askerin daha sonra şehit olduğunu öğrendiğimizde içimiz parçalanıyor. Halk perişan ve mağdur. Daha önce havaya toprak atsan yere değmezdi. Sadece benim 50 bin lira zararım söz konusu. Ciğer çok malzeme çok ama yiyen yok. Herkes mağdur ancak korkudan konuşamıyor."
Çözüm Süreci'nde bölgeye yatırımların arttığını, yeni iş yerlerinin açıldığını, bazı girişimcilerin iş yerlerine ilave yatırım yaptığını aktaran T.Y, bu yatırımların terör saldırılarıyla zarar gördüğünü dile getirdi.
T.Y, olayların sona ermesi için halkın sesini yükseltmesi gerektiğine işaret ederek, "Herkes barış istiyor ama evde oturarak barış olmaz. Halkın da barış için potansiyelini yansıtması lazım. Kimin elinden ne geliyorsa yapmalı. Burada asker, polis, vatandaş ölmesin, yazıktır" ifadelerini kullandı.
- "Cumhurbaşkanımıza güveniyorum"
Esnaf K.T ise terör saldırıları nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşadıklarını anlattı.
Toptancıların peşin ödeme yapmadıkları takdirde kendilerine ürün satmadığını dile getiren K.T, esnafın büyük bölümünün iş yerini kapattığını ve zor durumda olduklarını aktardı.
Çözüm Süreci'nde yerli ve yabancı turistlerin Diyarbakır'a ilgi gösterdiğine dikkati çeken K.T, "Turistler Diyarbakır'a akın etmeye başlamışlardı. Gelip tarihi mekanları geziyor, gezerken de alışverişlerini yapıyorlardı. Artık bırakın turistleri bölge halkını bile göremiyoruz Sur'da. Herkes göçmüş gitmiş, esnaf mağdur. Esnaf evine ekmek götüremeyecek durumda" şeklinde konuştu.
K.T, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güvendiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanımıza güveniyorum. Cumhurbaşkanımızın bu ülke için bir nimet olduğuna inanıyorum. Çünkü ben ilaç kuyruklarında bekleyerek bu yaşa geldim. Duble yollara yapılan yatırımları çok iyi biliyorum. Çok reformlar yapıldı. İnşallah bölge halkının sorunlarını çözer. Eğer HDP muhatap alınmıyorsa sorunun çözümü için bölgedeki STK'lar muhatap alınabilir."
- "Bir an evvel huzur istiyoruz"
Tarihi Hasanpaşa Hanı'nda esnaf H.S.Ö de vatandaşların yaşanan çatışmalardan duyduğu kaygıyı dile getirdi.
Bu olaylardan sonra herkesin Çözüm Süreci'nin önemini daha iyi anladığını belirten H.S.Ö, "Bu iş kalemle çözülür. Sur ilçesinin turizm potansiyeli çok yüksek. Çözüm Süreci'nde insanlar gelip gidiyordu. İşler iyiydi. Bir an evvel huzur ve çözüm istiyoruz. Çözüm Süreci yeniden başlasın. Yeniden eski huzurlu günlere dönelim" diye konuştu.
"Şimdi bırakın huzuru ekmek paramızı kazanamaz hale geldik. Çoğu banka Sur esnafına kredi vermiyor. Olaylar nedeniyle bankalar açısından itibarımız kalmadı" diyen H.S.Ö, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Terörle Mücadele Eylem Planı" kapsamında açıkladığı terör mağdurlarına yönelik destekleri olumlu karşıladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz