DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası,Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Otomotiv Sektöründe Faaliyette Bulunan Firma Temsilcileri, Dicle Üniversitesi ve Dicle Teknokent'in yöneticilerinin ve yetkili komisyon üyelerinin katıldığı geniş kapsamlı toplantı sonucunda bir rapor hazırladıklarını belirterek,’’2016 yılı itibarıyla 4 trilyon dolar ile dünya ekonomisinin yaklaşık %5’ini oluşturan otomotiv sektörünün Türkiye açısından da son derece önemli olduğunu söyledi.
VALİ GÜZELOĞLU BİZİM İÇİN BİR AVANTAJ
DTSO Başkanı Sayar son olarak, hazırlanan raporun göreve yeni başlayan Diyarbakır Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu'na da sunulduğunu hatırlatarak "Kocaeli gibi sanayinin ve otomotivin kalbi olan bir şehirden, ilimize gelen Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu'nun bu dönemde bizim için bir şans olduğunu düşünüyorum. İlimizin, Sayın Valimizin de destekleriyle bu milli projede ciddi bir şekilde yer alacağını ümit ediyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın gündeme getirmesiyle Ülkede heyecan uyandıran yerli otomobil üretimine Diyarbakır'da varım dedi. TOBB Başkanı M. Rifat Hısarcıklıoğlu'na, Diyarbakır'da Yerli Otomobil Üretim Fizibilite Raporu sunuldu.
Hafta içerisinde Ankara'ya çıkarma yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil,T ürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ederek, Diyarbakır'ın sosyo-ekonomik gelişmesine yönelik görüşme yaptı.
Gerçekleştirilen ziyaretle ilgili açıklama yapan DTSO Başkanı Sayar yerli otomotiv üretim merkezinin Diyarbakır'da yapılmasını istediklerini belirterek, "Diyarbakır'da özel sektör ve kamu kurumları ile Haziran ayında yaptıkları değerlendirme toplantısında hazırlanan Yerli Otomobil Üretimi Fizibilite Raporu’nu TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na sunduklarını bildirdi.
Sayar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası,Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Otomotiv Sektöründe Faaliyette Bulunan Firma Temsilcileri, Dicle Üniversitesi ve Dicle Teknokent'in yöneticilerinin ve yetkili komisyon üyelerinin katıldığı geniş kapsamlı toplantı sonucunda bir rapor hazırladıklarını belirterek,’’2016 yılı itibarıyla 4 trilyon dolar ile dünya ekonomisinin yaklaşık %5’ini oluşturan otomotiv sektörünün Türkiye açısından da son derece önemli olduğunu söyledi.
-EN ÇOK İHRACAT YAPILAN SEKTÖR-
Otomotivin Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı sektörlerin başında geldiğini ve özellikle ticari araç üretiminde Avrupa’nın en büyük üreticisi konumunda olunduğunu ve Türkiye’de 1.000 kişi başına düşen otomobil sayısının dünya standartlarına yakın iken, gelişmiş ekonomilerin yaklaşık 1/3’ü kadar olduğunu, dolayısıyla iç piyasa da potansiyel çok güçlüdür.
-SOSYAL VE EKONOMİK SORUNLAR-
Türkiye'nin sosyal sorunlarının çözümü açısından yerli otomotiv üretiminin büyük bir fırsat olduğunu düşündüklerini anlatan Sayar,’’Söz konusu Hazırlanan raporda bu konuya da değindik. Bununla ilgili Almanya'da ki otomotiv yatırımlarını örnek verir isek bu ülkede otomotiv yatırımları bir bölgede toplanmasından ziyade, ülke geneline yayılmış.Bu planlama yapılırken de sosyal ve ekonomik bir çok unsurun göz önüne alındığında bunun sonucu olarak da Almanya'nın sosyal ve ekonomik olarak kalkınmış, bölgesel gelir farklılıklarının olmadığı bir ülke haline gelmiştir.
-POZİTİF AYRIMCILIK YAPILSIN-
Bu sebeple Diyarbakır'ın Devletin yetkili kurumları ve Hükümetimiz tarafından pozitif ayrımcılıkla yerli otomobil üretiminin merkezine konumlanması gerekmektedir. Bizler bunu her platformda ısrarla dile getireceğiz. Bunun için gerekli tüm Lobi çalışmalarının da yapılması noktasında tüm katılımcılarla mutabık kalınarak karar alınmıştır. Yerli otomobil üretiminde sürdürülebilir, uzun vadeli ve markayı geleceğe taşıyacak başarıların, ancak geleceğe dönük gelişmiş arge çalışmalarıyla, kullanıcıların beklentilerini karşılayacak doğru ürünleri hazırlamakla mümkün olacağını düşünmekteyim.Bunun için üretimi yapılacak yerli otomobilde konvansiyonel ve hibrit araçtan ziyade elektrikli araçların kesinlikle olması gerektiğini, Türkiye genelinde de elektrikli araç şarj istasyonlarının hızlı bir şekilde arttırılması gerekmektedir’’dedi.
-VALİ GÜZELOĞLU BİZİM İÇİN BİR AVANTAJ-
DTSO Başkanı Sayar son olarak,hazırlanan raporun göreve yeni başlayan Diyarbakır Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu'na da sunulduğunu hatırlatarak "Kocaeli gibi sanayinin ve otomotivin kalbi olan bir şehirden, ilimize gelen Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu'nun bu dönemde bizim için bir şans olduğunu düşünüyorum. İlimizin, Sayın Valimizin de destekleriyle bu milli projede ciddi bir şekilde yer alacağını ümit ediyorum." dedi.
-HER TÜRLÜ DESTEĞİ SUNACAĞIZ-
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise TOBB'da düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge istişare toplantısında, TOBB Başkanı Sn.Rıfat Hisarcıklıoğlu ile gündemde olan yerli otomobil konusunu görüştüklerini belirterek,’’Otomotivin Türkiye'nin üretim ve ihracatta lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu söyleyerek, Türkiye üretimde bulunan montaj fabrikaları, gelişmiş yan sanayisi ve bir çok uluslararası markada da üst düzey yöneticilik yapan beyin gücüyle yerli otomobil üretebilecek alt yapıya sahip olduğunu söyledi.
Yerli otomobil üretiminde kamu özel sektör işbirliğinin önemine vurgu yapan Yeşil, bu yatırımın bölgeler arası ekonomik farklılıkların da dikkate alınarak, Üretimin Diyarbakır'da yapılmasını istediklerini, Diyarbakır iş dünyasının, bunun için her türlü sorumluluğu ve desteği sunmaya hazır olduğunu belirtti.
Kaynak: Diyarbakır Söz