Yeni teşvik sisteminin Diyarbakır'a etkileri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:’Bölgede yeni yapılacak yatırımlar için vergileri bir anlamda kaldırdık. Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimidir'

Yeni teşvik sisteminin Diyarbakır'a etkileri

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yeni açıklanan teşvik paketi ile ilgili olarak, ''İlk defa gerçek bir pozitif ayırımcılık var'' dedi.

Diyarbakır'da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Yeni Teşvik Sisteminin Diyarbakır'a Getirdiği Avantajlar Toplantısına'' katıldı.

Yeni teşvik paketinin bugüne kadar çıkarılan teşvik paketlerinden farklı olduğunu belirten Eker, yatırımcıların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. GAP Eylem Planı ile yürütülen sulama yatırımları ile teşvik paketinin sağlayacağı imkanlar sayesinde bölgenin kalkınacağını ifade eden Eker, şöyle konuştu:

''İlk defa gerçek bir pozitif ayırımcılık var. İlk defa Diyarbakır için bir haksız rekabet taşımıyor. Diyarbakır ile batıdaki bir vilayet aynı kefeye konulmuyor, Diyarbakır ile Düzce yarıştırılmıyor bu çok önemli. Bu imkanı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim artık hiçbirimizin mazereti olmaz. Hiçbir mazeretimiz yok artık. Hep beraber ve birlikte buradaki işsizlerin umudu olmaya onlara aş ve iş imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Bizim kadar sizlerde sorumlusunuz. Büyük bir potansiyel var, öncelikli sektörlerimiz var, kapasitemiz var. Özellikle insan gücüne dayalı büyük bir gelişme potansiyeli var. Bu topraklar insanlığın topluluklar halinde yaşamaya başladığı zamanlardan bu yana tarımın yapıldığı topraklardır. Dicle Kralkızı kanalarınını tamamlanması ile 144 bin hektar sulanacak bu çalışma hazla sürüyor.''

 

''Diyarbakır'da üretilen sera ürünleri Antalya'da, Mersin'de satılıyor''

 

Eker, Diyarbakır'da son yıllarda 290 bin metrekarelik teknolojik sera kurulduğunu belirterek, Diyarbakır'da ''organize sera bölgesi'' yapmayı planladıklarını söyledi.

4 Mayıs'ta Silvan Barajı'nın temelinin atılacağını kaydeden Eker, şöyle dedi:

''Diyarbakır'da üretilen sera ürünleri Antalya'da, Mersin'de satılıyor, yurt dışına ihraç ediliyor. Silvan Barajı'nın temeli 4 Mayıs'ta atılacak. Bu, 2 milyon 450 bin dönümlük alanın sulanması demektir. Yaklaşık 4 milyon dönüm alan Diyarbakır'da sulanmış oluyor. Bu Diyarbakır'ın sulanabilir arazisinin yüzde 90-95'i demektir. Bu teşvikler uzun vadeli teşviklerdir. Sosyal ve siyasal sorunların çözümü için de çalışmalarımız var.

Kürt meselesinin çözümü ile ilgili olarak samimiyetle gayretle çaba içerisindeyiz. Ama barışçı yollar çözümü için çaba içerisindeyiz. Daha çok kan dökerek değil. Onunla birlikte Türkiye'nin birlik ve beraberliği de dikkate alınarak, bu bölge büyük bir gelecek vaat ediyor. Çünkü geçmişteki görkemli medeniyetlerin beşiği olmuştur bu bölge. İnşallah barış ve kardeşlik türkülerini birlikte söyleyeceğiz.''

 

''Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı vergi indirimi''

Maliye Bakanı Şimşek ise, geçen hafta açıklanan yeni teşvik sisteminin cumhuriyet tarihinin en kapsamlı desteklerini içerdiğini söyledi.

Bir anlamda üretim, istihdam ve yatırıma yönelik cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı vergi indirimini de açıkladıklarını vurgulayan Şimşek, şöyle dedi:

''Çünkü biz bir tercih yaptık. Bu tercih yatırımdan, istihdamdan ve ihracattan yana bir tercih. Türkiye'nin küresel yarışta geri kalmamasını sağlayacak bir model. Ama aynı zamanda özellikle de bölgelerarası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasına yönelik bir teşvik sistemi. Bugün itibarıyla dünya ekonomisine baktığımız zaman dünyanın üretim üssü Asya, başta Çin. Bizim yaptığımız şey de Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu da Çin şartlarında rekabet anlamında bir üretim üssüne dönüştürmektir.

Son dönemlerde Türkiye'nin en temel sorunlarından biri cari açıktır. Cari açığı uzun vadede kontrol altına almaya yönelik ithalata özellikle çok yoğun ara mallar olsun, diğer mallar olsun bağımlılığı azaltmaya unsurları da içeriyor. 2009 yılında krizin zirve yaptığı bir  noktada teşvik sistemini uygulamaya koyduk ve çok da başarılı bir şekilde krizden çıktık. Türkiye dünyada en yüksek büyüme, en güçlü makro performansı sağlayan, en çok istihdam sağlayan birkaç ülkeden biri konumuna geldi. Mevcut teşvik sayesinde 157 milyarın üzerinde bir yatırım söz konusu. Bu çerçevede 375 bin istihdam söz konusu. Bir önceki teşvik sisteminde arzuladığımız sonuçları yakaladık. Güçlü bir büyüme ve istihdam sağlandı. Yeni teşvik sistemi, zaman içerisinde sizlerin talepleri tarafından şekillendirildi. O nedenle yatırım döneminde vergi indirimi yoktu. Yeni modelde yatırım döneminde de destek var. Özellikle bölgelerarası geçişi yumuşatan bir teşvik sistemi.''

 

''Bunu babanız dahi yapmaz''

 

Bölgesel teşvik uygulamaları ile ilgili yeni bir harita çıkardıklarını ve 60'tan fazla değişkeni içeren sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi oluşturduklarını bildiren Şimşek, tamamen objektif kriterlerle ülkeyi 6'ya  ayırdıklarını anlattı.

Şimşek, kaynakları doğru yönlendirilmesi gerektiğini, geçmişte bunun yapılmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Geçmişte bunlar yapılmamış ve Türkiye'nin ihtiyacının 3 katı kadar un fabrikası var bu ülkede. Biz buna 2009 yılında son verdik. Bu yeni haritada Diyarbakır çok önemli bir merkez. Şimdi buraya gelmek çok cazibeli. Sektörler anlamında daha geniş bir bakış açısı söz konusu. Kimsenin itiraz edemeyeceği bir resim söz konusu. Yatırımını geciktirene daha az destek vereceğiz. Dolayısıyla 2013 yılının sonuna kadar yapılacak, bölgesel anlamda yapılacak yatırımlarda yüzde 50'lik destek söz konusu. Yatırıma katkı oranı yüzde 6. bölgede yüzde 50, vergi indirimi desteği yüzde 90'dır. Kurumlar vergisi açısından Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük ülkelerden birisidir. Bunu bölgede yüzde 2'ye indiriyoruz. Yaptığınız yatırımın yüzde 50'sini sağlayana kadar devam ediyor. Büyük yatırımlarda yüzde 60, genel olarak yüzde 90'nın üzerindedir.  Eğer OSB'de yaparsanız daha güçlü destekler söz konusu. Bu bölgede OSB'de aldığınız zaman arsa bedava verilir. Açık söyleyeyim biz Batman'da vatandaştan parayla alıyoruz, OSB'ye katacağız ve bunu gelen yatırımcıya bedava vereceğiz. Bunu babanız dahi yapmaz.''

 

''Bu teşvik rasyonel bir teşviktir''

 

Bakan Şimşek, gelir vergisi stopajını 6. bölge için kaldırdıklarını, bunun sıfır gelir vergisi ve sıfır prim demek olduğuna dikkati çekti.

Aslında kurumlar vergisini de yüzde 2'ye indirdiklerini ve bunun da sıfıra yakın olduğuna işaret eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bölgede yeni yapılacak yatırımlar için vergileri bir anlamda kaldırdık. Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimidir. Biz tercihimizi istihdam, üretimden yana yaptık ve en büyük vergi indirimine gittik. Ben yatırımcıdan yeni yatırımlardan bahsediyorum. Tabi ki vatandaşlardan diğer bir takım vergileri almaya devam edeceğiz. Bu tablo önemli bir tablo bu çok açık ve net bir şekilde pozitif ayırımcılıkla ödüllendirildiğini gösteriyor. Basit bir örnekle 5 milyon liralık bir yatırımda 40 kişi çalıştıracaksınız. Biz size 5.8 milyon liralık destek veriyoruz. Bu teşvik rasyonel bir teşviktir. Biz kimsenin cebine para koymuyoruz. Geleceksiniz yatırım yapacaksınız, desteği alacaksınız. 6. bölgede iş gücü maliyetlerini inanılmaz bir şekilde azaltıyoruz. Asgari ücret üzerinde bir takım yasal kesintiler var. 410 liralık bir kısmını biz üstleniyoruz. Diğer bölgelerden buraya yatırım için gelecek bir teşvik var. İstanbul'da bir konfeksiyon fabrikanız var. Biz diyoruz ki oradaki yatırımın var bu bölgede ilave bir yatırım yaparsan destek veriyoruz.

4 4 4'ü getirdik ve bu büyük bir yatırım hamlesi gerektiriyor. Eğitime, ilaç sanayi ve savunma sanayi gibi özel alanlara da ilave destekler veriyoruz. Esas yaklaşımımız üretim maliyetini ayağı çeken desteklerdir.  İlk defa bu kadar kapsamlı iyi düşünülmüş, kaynakları iyi yerlere kanalize etme, çok güçlü bir destek. Cebinde bir miktar sermayesi olup ta fikri olan ve yatırım yapmayanlara hayret ederim. İstanbul'da asgari ücretle adam çalıştırmak çok zor. Bazı illerde bin liraya adam çalıştırmak çok zor.''

 

''Bizim bütün derdimiz vatandaşa iş, aş, refah ve huzurun artması''

 

Devlet olarak KOBİ'lere, ARGE'ye verdikleri ilave destekler olduğunu, meslek edindirme kursları düzenlediklerini hatırlatan Şimşek, ''Geçen sene neredeyse 250 bin kişi meslek sahibi yaptık. Gerek Batman, Diyarbakır ve bölgenin diğer illerinde biran önce bizim talepleri karşılamamız lazım ki yatırımlar hızlı başlasın. Bizim bunu anlatmamız lazım. Bizim bütün derdimiz vatandaşa iş, aş, refah ve huzurun artması. Ekonomik anlamda bölgenin hak ettiği yere gelmesi için bu teşvikler çok önemli'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz