DİYARBAKIR-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde çıkan yemek için süresiz boykot kararı aldı. SES’ten boykota ilişkin yapılan yazılı açıklamada, hastanenin yıllardır var olan sorunlara karşı yaklaşımı eleştirilerek, tüm çözüm yollarının tıkanmasıyla birlikte hastane çalışanları ve yetkili sendika temsilciliği olarak uyarı niteliğinde üç gün boyunca hastane yemeğini boykot etme kararı alındığı bilgisi paylaşıldı.
BOYKOTUN GEREKÇELERİ
Açıklamada, "Bu üç günün sonunda taleplerimizin karşılanması bir tarafa hastane yönetimi adeta kör sağırı oynadı, ortaya konulan bu iradeyi hiçe sayarak sorunları sümen altı etmeyi sürdürüyor. Bu nedenle buradan bütün duyarlı kamuoyuna sesleniyoruz; özellikle covid-19 salgını sırası ve sonrasında kahramanlar olarak nitelendirilen biz sağlık emekçileri yeterli ve güvenli gıdaya ulaşamıyoruz. Hastanemizde yediğimiz yemeğin besin niteliği ve çeşitliliği yeterli değil" ifadelerini kullandı. Açıklamada, talepler karşılanıncaya kadar yemek boykotunun süresiz bir şekilde devam edileceği belirtildi.
TESPİT EDİLEN SORUNLAR
PS kodlu, ‘Benzen’ madde içeren ve kanserojen etkisi olan köpük ve çelik tabldot gibi çağ dışı hijyen koşullarına uygun olmayan materyallerin kullanıldığı belirtilen açıklamada, yemek porsiyonlarını doyuruculuğunu yeterli olmadığı, yemeklerin lezzet ve kalitesinin yeterli olmadığı, yemek çeşitliliği ve uyumunun dengeli olmadığı, tabldot, tabak, çatal, bıçak ve kaşıklar ile yemekhanenin hijyen kurallarına uyulmadığı, yağ, lezzet, tuz, kıvam, kokusu ve karbonhidrat dengesini uygun olmadığı, radyasyona maruz kalan hastane emekçilerinin günlük tüketilmesi gereken süt ve süt ürünlerinin karşılandığı ifade edildi.
TALEPLER
Açıklamada, sorunun çözümü için şu talepler yer aldı:
“*En az 4 çeşit ve doyurucu yemek tüketmek, sofradan doyarak kalkmak istiyoruz, herkese ulaşılabilir, hijyenik ve besin değeri yüksek gıda çeşitliliğini,
*Yemekhanede olduğu gibi tüm servislerde teknik şartnameye de uygun olan porselen ve yine hijyene uygun çatal kaşık ve tabakta yemek yemek istiyoruz.
*Yemekler arasındaki uyumun ve besin dengesinin sağlık hizmeti gibi önemli ve dikkat gerektiren bir hizmet veren bir kuruma uygun hale getirilmesini talep ediyoruz. (Örneğin karbonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşan yemek istemiyoruz)
*Radyoloji teknikeri arkadaşlarımızın günlük tüketmesi gereken süt ve süt ürünlerini tüketebilmesinin sağlanmasını,
*Teknik şartnameler hazırlanırken sağlık emekçisinin taleplerinin göz önünde bulundurularak hazırlanmasını talep ediyoruz.”
Kaynak: Diyarbakır Söz