Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, resmi rakamların kendileriyle paylaşılmadığını belirterek kentteki günlük yeni vaka sayısının 500-600 arasında olduğunu, hastaneye yatış sayısının ise 160-170 arasında olduğu bilgisini vererek tedbirlerin vaka sayısına bağlı olarak bir gevşetilip bir sıkılaştırılmasının bir sirkülasyon yarattığını vurguladı.
1 Temmuz'da tedbirlerin kaldırılması kararının öncesinde günlük vaka sayısının 140 olduğu bilgisini veren Turan, "Böyle devam ederse geçen yaz yaşadığımız tabloyla karşı karşıya kalabiliriz. Şu an bir pik yaşıyoruz, hastanede yer bulunamayacak seviyeye gelebiliriz. Maalesef aşılama oranımız da düşük seyrediyor. Vaka artışında ilk 5 il arasındayız, aşılama oranında da sondan 5 il arasındayız. Kendi gözlerimizle bunu söylüyorum, hastaneye yatışı yapılanların yüzde 75'i aşısız olanlar" diye konuştu.
'AŞI KARŞITLIĞINDAN ZİYADE BİR TEREDDÜT VAR'
Yaklaşık 2 hafta önce demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerle bir araya gelerek "Aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur" diye bir kampanya başlattıklarını söyleyen Turan, "Aşı olunca sadece kendimizi değil, toplumu ve sevdiklerimizi de korumuş olacağız. Hepimiz güvendeysek pandemi kontrol altında olur" diyerek aşı olmayı reddedenler nedeniyle yeni varyantların daha çok yayıldığını ve Delta varyantının Diyarbakır'da da görüldüğü bilgisini verdi.
İnsanların aşıya karşı güvensizliği konusunda "Aşı karşıtlığından ziyade bir tereddüt var. Çünkü insanlar mesela ellerine paslı bir cisim battığında gidip tetanos aşısını yaptırıyor veya çocuklarına çocukluk dönemi aşısını vurduruyorlar. Ama Covid-19 aşısına karşı bir güvensizlik var" diyen Turan, şunları söyledi:
'İNSANLARA DOĞRU BİLGİ AKTARILDIĞINDA İKNA OLUYORLAR'
"Bunun nedeni de aslında pandeminin yönetilme biçimiyle de alakalı. Pandemi şeffaf bir şekilde yönetilmedi, gerekli toplumsal bilgilendirme yapılmadı, toplumun katılımı sağlanmadı. Aşıda da benzer şekilde yeterli bilgilendirme yapılmadığı için insanların kafasında soru işaretleri var. İnsanlara aşının neden önemli olduğu anlatılmadığı için kafa karışıklığı, bilgi kirliliği, kulaktan dolma bilgiler var. İnsanlara doğru bilgi aktarıldığında ikna oluyorlar, biz bunu gördük, tecrübe ettik"
Sağlık Bakanlığı'nın başlatacağı bir kampanyayla aşının önemini herkesi anlayabileceği şekilde ve herkesin ana diliyle mutlaka anlatmasının gerekli olduğunu söyleyen Turan, "İnsanlara açıklama yapmadan 'aşı olun' demek işe yaramıyor" dedi. Turan, "Pandemiden çıkışımız aşılarla olacak" diye de ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz