Yargıdan bir günlük haksız gözaltıya 16 lira tazminat

Yargı, haksız gözaltılar ve tutuklamalarla ilgili kararların önüne geçilmesi açısından önemli görülen tazminat konusunda ilginç bir karar verdi.

Yargıdan bir günlük haksız gözaltıya 16 lira tazminat

 Diyarbakır’da 2008 yılında yapılan bir operasyonda gözaltına alınan ve ertesi gün bırakılan işadamı M.P. hakkında açılan davadan 2003 yılında beraat etti. Gözaltına alınırken el konulan 2 cep telefonu ile 510 TL parası ise beraat kararının ardından yani 5 yıl sonra iade edildi. Bunun üzerine işadamı maddi ve manevi tazminat talebiyle mahkeme başvurdu.

İşadamı M.P.’nin avukatı Aydın Özdemir, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'ne tazminat davası açtı. Özdemir, dava dilekçesinde şu hususlara yer verdi: “Müvekkilim aleyhine hiçbir delil olmamasına rağmen, olay tarihinde asker olmasına rağmen haksız gözaltına alınmış, bir gün nezarethanede tutulmuş şahsi eşyalarına el konulmuştur. Haksız gözaltında kaldığı gün ve yargılama boyunca eşyalarının adli emanette olması sebebiyle uğradığı manevi zararın tazmini giderme hasıl olmuştur. Avukat tutmak zorunda kalmış ve vekâlet ücreti ödemek zorunda kalmıştır.”

SAVCI UYGUN BİR MİKTAR KARAR VERİLMESİNİ TALEP ETTİ

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıl süren duruşmaların ardından davayı karara bağladı. Savcı, işadamının haksız olarak gözaltına alındığının bilgi ve belgelerden anlaşıldığını belirterek, “Haksız zenginleşmesine sebep vermeyecek şekilde mağduriyeti nazara alınarak uygun bir miktar verilmesini kamu adına talep ve mütalaa olunur.” dedi.

MAHKEME: 16 LİRA 78 KURUŞ TAKDİR EDİLDİ

Mahkeme heyeti, kararında haksız olarak gözaltında kaldığı bir gün için takdir edilen toplam 16 lira 78 kuruş maddi tazminata karar verdi. Kararda bu miktarın mağdur gözaltına alındığı tarihten itibaren yasal faiziyle birlikte davalı hazineden alınarak davacıya verilmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca 5 bin TL manevi tazminat talebini ise kısmen kabul ederek bir gün gözaltıya 50 TL manevi tazminatın verilmesini kararlaştırdı. Kararda bu miktarın da gözaltı süresinden itibaren yasal faizi işletilerek mağdura verilmesini, ayrıca 3 bin 600 vekalet ücretinin de hazineden alınarak davacıya verilmesini karara bağladı.

AVUKAT ÖZDEMİR: KARAR UTANÇ VERİCİ

M.P.’nin Avukatı Aydın Özdemir, karara çok şaşırdıklarını belirterek, “Aslında verilen karar utanç vericidir.” değerlendirmesini yaptı. Kararı veren hakimlerin empatiden tamamen yoksun olduklarını belirten Özdemir, “Hakimler bir an olsun kendisini mağdurun yerine koyabilmeli. 24 saat boyunca 4 duvar arasında kalan bir kişinin manevi kaybı 50 TL’den mi ibarettir?” diye sordu. Özdemir, kararı temyiz edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz