Diyarbakır'ın Sur ilçesindeşiddet ve terör olayları nedeniyle vatandaşların ev ve iş yerlerinde meydana gelen zararın olayların sona ermesinin ardından yapılacak tespitle en kısa sürede karşılanacağı bildirildi.
7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine ve ilçelere taşıyan, hendek kazan, barikat kuran, yollar ile hendek ve barikatlara patlayıcı tuzaklayan örgüt üyelerinin saldırılarını gerçekleştirdiği Sur ilçesinde, çok sayıda ev ev iş yerinde hasar oluştu.
Yaşamı hiçe sayan saldırılardan rahatsızlık duyan binlerce vatandaşın terk ettiği bazı evleri üs gibi kullanan teröristler, hem evleri hem de eşyaları tahrip etti.
İlçenin teröristlerden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan hendeklerin doldurulması, tuzaklanan patlayıcıların imha edilmesi için gerçekleştirilecek operasyonlarda, sivillerin can ve mal güvenliği için ilçede Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nde 11 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor.
- "Hiçbir talebi geri çevirmiyoruz"
Sur Kaymakamı Memduh Tura, örgütün faaliyetlerinden dolayı vatandaşların ciddi manada mağduriyet yaşadığını söyledi.
Tarihi Sur ilçesinde 15 mahalle bulunduğunu ifade eden Tura, yoğunlaşan terör örgütünün faaliyetlerinin engellenmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla 6 mahalle ve bir caddede sokağa çıkma yasağı uygulandığını hatırlattı.
İlçede bu saldırıların engellenerek yeniden huzur ve sükunun sağlanmasını hedeflediklerini ifade eden Tura, sivil vatandaşların zararlarını minimum seviyeye indirmek için çalıştıklarını dile getirdi.
Tura, ilçeden göç eden veya geçici olarak mahalleleri terk eden vatandaşlara yönelik çalışmalarının sürdüğüne işaret ederek, şöyle dedi:
"Kira yardımı da gıda ve başka konularda yardım talep eden vatandaşlarımız da var. Bu vatandaşlarımızın hepsine yardımda bulunuyoruz. Hiçbir vatandaşımızı kaymakamlığımızın kapısından geri çevirmiyoruz. Sosyal yardım şartlarımızı biraz daha esnettik. Bu yaşanan mağduriyetten dolayı vatandaşlarımıza daha çok destek sunma adına hiçbir talebi geri çevirmiyoruz."
- Bin aileye nakdi yardım
Tura, bu zamana kadar bin aileye nakdi yardımda bulunduklarını aktararak, normalde taleplere ilişkin değerlendirmenin haftada bir gün yapıldığını ancak şimdi haftada üç gün görüşülerek taleplerin en geç iki gün içerisinde karşılamaya yönelik bir politika uyguladıklarını belirtti.
İlçede ekmek ihtiyacına yönelik tüm taleplerin karşılandığını ifade eden Tura, başka ilçelere yerleşen vatandaşlara da gittikleri ilçelerde kaymakamlıklarca gıda ve barınma yardımında bulunulduğunu anlattı.
Tura, terör olaylarından dolayı din görevlilerinin camiye ulaşmakta, vatandaşların da cemaatle ibadet edebilme konusunda mağduriyet yaşadığını vurguladı.
- 6 mahalledeki sağlık ocaklarında hizmet verilemiyor
Sokağa çıkma yasağının uygulandığı 6 mahallede sağlık hizmetlerinin yürütülemediğine dikkati çeken Tura, söz konusu mahallelerde sağlık ocakları ile aile hekimlerinin hizmet sunamadığını aktardı.
Tura, "Bu nedenle bu mahallelere en yakın sağlık ocaklarına veya aile sağlık merkezlerine doktor arkadaşlarımız yönlendirdik. Vatandaşlarımız buralara müracat ettikleri takdirde sağlık hizmeti alabiliyor" diye konuştu.
Örgüt mensuplarının faaliyetlerinden çok sayıda vatandaşın mağdur olduğuna dikkati çeken Tura, vatandaşların evleri ve içindeki eşyaları ile esnafın iş yerlerinin tahrip edildiğini belirtti.
- "Vatandaşımızın zararı en kısa sürede karşılanacak"
Tura, vatandaşların yanında olduklarını vurgulayarak, daha önceki süreçte de yaşanan mağduriyetleri çok hızlı bir şekilde giderdiklerini söyledi.
"Prosedüre göre zararların karşılanması birkaç ayı alabiliyor ancak Valimizin talimatıyla Sur'daki faaliyetler bittikten hemen sonra inceleme yapılarak vatandaşımızın zararı en kısa sürede karşılanacak" ifadelerini kullanan Tura, daha önce de kendilerine müracaat eden vatandaşların zararlarının incelemenin ardından iki gün içerisinde zararlarının tazmini yönünde uygulamaları olduğunu aktardı.
Tura, operasyon sürdüğü için ilçedeki mahallelere inceleme yapılması için heyet gönderemediklerini kaydederek, faaliyetlerin sona ermesinin ardından hızla tahribata ilişkin inceleme yapılmasına başlanacağını sözlerine ekledi.
Aile ve sosyal politikalar bakanlığı
Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından yapılan açıklamada, güvenlik riski bulunan Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan olaylardan etkilenen ailelerin belirlenmesi çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
İlçenin Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Cemal Yılmaz, Savaş ve Hasırlı mahallelerinde terör olaylarından etkilendiği belirlenen toplam 226 aileden 94'üne ulaşıldığı belirtilerek mağdur ailelerden 72'sinin çatışmaların yaşandığı bölgeden taşındığı kaydedildi.
Bölgeden ayrılan ailelerden 46'sının akrabalarının yanına yerleştiği, 13'ünün ise kiraya taşındığı ifade edilen açıklamada, görüşülen ailelerin tamamına yakınına Sur Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından taşınma gideri olarak ekonomik destek sağlandığı, Sur'da kalanların ise yardım kolileri ile desteklendiği bildirildi.
Bölgeden ayrılan ailelerin terk ettikleri evlerine dönüşünün, çatışma ortamının son bulmasının ardından kendi kararları doğrultusunda kesinlik kazanacağı belirtildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz