Tüccarlar Hayvan Borsası'nın açılmamasından şikayetçi

Tadilat gerekçesiyle açılmayan Canlı Hayvan Borsası, geçimini hayvancılıkla sağlayanları zora soktu. Açık alanlarda hayvanlarını satışa çıkaran tüccarlar hem koronavirüs salgını tehdidi hem de her gün araç kazalarının meydana gelmesinden endişeli.

Tüccarlar Hayvan Borsası'nın açılmamasından şikayetçi

Normalleşme ile birlikte Canlı Hayvan Borsası’nın olduğu kentlerde borsa açılırken, Diyarbakır’daki Canlı Hayvan Borsası ise tadilat gerekçesiyle bir aydır kapalı bulunuyor. Yasakların başladığı 20 Mart’tan bu yana kapalı olan borsa, hayvan tüccarlarını zor durumda bıraktı. Tüccarlar, Sur ilçesinde bulunan borsanın yakınından geçen Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan boş alanları “borsaya” çevirdi. Tüccarlar hayvan alım satımı sırasında koronavirüse yakalanma endişesi taşırken, aynı zamanda sık sık yaşanan kazalardan dolayı endişeli.

VİRÜS YUVASINDA HAYVANCILIK

Tüccar Tahsin Derin, uzun bir süredir kendilerine hayvan borsasının açılacağının söylendiğini belirterek, 3 aydan fazla bir süredir zorlu şartlarda hayvan alım satımı yaptıklarını belirtti. Hayvan alım ve satımı yaptıkları alanı “koronavirüs yuvası” olarak tanımlayan Derin, “Mecburen burada hayvanlarımızı satıyoruz. Başka çaremiz yok. Kars, Ağrı Van, Hakkari, Batman ve daha birçok yerden buraya hayvan getirilip satılıyor. Pazar kapalı olduğu için bizde mecburen yakınına olan bu boş arazide yerimizi aldık. Bayramdan önce bize açacaklarını söylediler ama bir türlü açmadılar. Şuraya bakın, şu pisliğe bakın bu duman direk boğazımıza kaçıyor. Hijyen adına en ufak bir belirti yok. Yola yakın olduğu için kazalar da meydana geliyor. Pazar hemen açılsın, temiz koşullarda işimizi yapalım” diye konuştu.

‘ZATEN ZOR DUMUDAYIZ’

Mehmet Çelik de içinde bulundukları şartlar nedeniyle perişan hale geldiklerini ifade ederek, salgının olumsuz etkilerine değindi. Pazarın yola yakın olmasından kaynaklı 3 gün önce meydana gelen kazada yaralananların olduğunu hatırlatan Çelik, her gün kendilerinin ve hayvanlarının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Pazarın açılacağı bilgisi verilmesine rağmen bir türlü açılmadığını söyleyen Çelik, “Gece 01.00 gibi geliyoruz, sabah 11’e kadar buradayız. Her yerden buraya havyanlar getiriliyor. Giriş ücreti hayvan başı 5 TL. Bu fiyat artırılmak isteniyor. Yüzde 50’lik bir zamdan bahsediliyor. Zaten zor durumdayız. Bir de gelen zamlarla iyice zor duruma düşeriz. Eski yerimiz hemen açılsın ve zam yapılmasın. Yer çabuk açılmasa ya koronavirüs ya trafik kazası ya da toz dumandan öleceğiz” şeklinde konuştu.

NAKLİYE, YEM, SAMAN VE İLAÇ PARASI

Diğer bir tüccar Ali Yılmaz ise çöp, tezek, böcek, toz ve duman arasında 3 ay geçirdiklerini belirterek, salgından kaçarken, koronavirüsün yuvasına geldiklerini söyledi. Hayvanlarını satmamaları durumunda ellerinde kalacağını dile getiren Yılmaz, hayvan pazarının tekrardan açılmasını istedi. Yılmaz, açılacak olan pazarda fiyat artışı yapılmak istenmesine tepki göstererek, “Kimse keyfinde buraya gelir mi? Başka çaremiz yok. Bundan kaynaklı buraya geliyoruz. Ben Mardin’den geliyorum.  Bingöl, Siirt Kars, Antep ve daha birçok yerden buraya gelip hayvanlarını satıyorlar. Pazar olmazsa hayvanlarımızı satamayız. Yüzde 50 oranından zam yapılmak isteniyor. Samanın kilosu olmuş 3 lira 50 kuruş, yem olmuş 7 lira.  Bunun nakliyesi var, ilacı var. Bir de zam yapılsa biz ne yapacağız?” diye sordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler