Toplumsal Travma

PKK'nın saldırıları nedeniyle Diyarbakır'da okula devam edemeyen, evlerini terk etmek zorunda kalan veya saldırılarının gölgesinde hayatını sürdürmeye çalışan çocuklar, terörden uzak bir yaşam istiyor.

Toplumsal Travma

Kırsaldaki eylemlerini şehirlere taşıyan, çukur kazan, barikat kuran, patlayıcı tuzaklayan PKK'lıların saldırıları en çok çocukları mağdur etti.

2015-2016 eğitim-öğretim dönemine Türkiye'nin diğer bölgelerindeki akranları gibi heyecanla başlayan öğrencilerin eğitim hakkına ilk darbe, terör örgütü ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin "okulların bir hafta süreyle boykot edilmesi" çağrısıyla vurulmak istendi.

Vatandaşın destek vermediği bu çağrının ardından il ve ilçelerde saldırılarını artıran teröristlerin cadde, sokak ve okul önlerine kazdığı çukurlar, kurduğu barikatlar ve yerleştirdiği patlayıcı tuzakları nedeniyle güvenlik endişesiyle çocuklar bir süre okullarına gidemedi.

Milli eğitim müdürlüklerinin çalışmalarıyla güvenlik açısından riskli görülen okullarda eğitim gören öğrenciler ya aynı mahallelerdeki farklı okullarda ya da farklı mahallelerdeki okullarda eğitimlerini sürdürdü. Ancak bölgede her geçen gün artan terör saldırıları nedeniyle PKK'ya yönelik yürütülecek operasyonlarda vatandaşların can güvenliğinin korunması için uygulanan sokağa çıkma yasakları ile çocuklar okullarından uzak kaldı.

Eğitim ve yaşam hakları gasbedilen, özgürce koşup oynaması gereken yaşlarda aileleriyle evlerini terk etmek zorunda kalan veya evlerinde silah sesleriyle uyanan çocuklar PKK'nın saldırılarının olmadığı huzur ve güven dolu bir ortamda büyümek istiyor.

Terör saldırıları nedeniyle Sur'daki evlerini terk etmek zorunda kalan öğrencilerden A.D,  başka bir ilçeye yerleştiklerini söyledi.

A.D, "Evimizi bırakıp kiraladığımız bir eve yerleştik. Çatışmalardan dolayı psikolojim bozuldu. Silah seslerinden dolayı korkudan sokağa çıkamıyorum. İnsanların ölmesini istemiyorum. Patlama olur endişesi ile uzun süre okula gidemedik. Tekrar korkusuzca okula gitmek istiyorum." diye konuştu.

Öğrencilerden K.Ç. de  Sur'daki terör saldırıları nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını, gidecek yerleri olmadığı için Sur Kaymakamlığınca bir otelde misafir edildiklerini anlattı.

"Olaylardan dolayı 1,5 ay okula gidemedik, eğitimden geri kaldık. İster istemez psikolojimiz bozuldu. Uykumuzdan silah sesleriyle uyanıyorduk. Ailemi kaybetmekten korkuyorum. Bir an önce bu olayların bitmesini istiyoruz." ifadelerini kullanan K.Ç, evlerinde kaldıkları süre boyunca terör saldırıları nedeniyle büyük korku yaşadıklarını aktardı.

- "Evimize girecekleri korkusu oluştu"

Öğrenci H.R. ise olayların okuldaki başarısını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Ders kitaplarının terk ettikleri evlerinde kaldığını belirten H.R, "Kitaplarımı alamadığım için bir süre okula boş çanta ile gitmek zorunda kaldım. Taşındığımız mahallede de olaylar çıktı. Silah sesleri geldiği zaman bende evimize girecekleri korkusu oluştu." dedi.

H.R, arkadaşları YGS'ye hazırlanırken, kitapları olmadığı için ders çalışamadığını ifade ederek, okulda verilen telafi eğitimiyle açığı kapatmaya çalıştıklarını, yaşadıkları olayların etkisinin  geçmesinin zaman alacağını söyledi.

Veli K.S. de olayların çocuklarını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Saldırılar nedeniyle çocuklarının geceleri uyuyamaz hale geldiğini anlatan K.S, sokağa da çıkmak istemediklerini anlattı. K.S, "3 aydır evdeydiler. Okula dahi giderken endişe duyuyorlar. Olumsuz duygularını gidermek için çocuklarımızı gezdiriyoruz. Olaylar biterse çocuklar yavaş yavaş toparlanabilir. Devletin terör olaylarına karşı önlemlerini sürdürmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz