Tehlike kapımızda

Çelen, AIDS'in dünya genelinde büyük bir sorun olduğunu belirterek, Ülkemizde ve özellikle de bölgemizde son dönemde ciddi bir artışın yaşandığını söyledi.

Tehlike kapımızda

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen'ın öncülüğünde, son yıllarda Diyarbakır'da büyük artış görülen "AİDS" hastalığıyla ilgili, konferans düzenlendi.

Altındağ Dinlenme Tesislerinin çok amaçlı Konferans salonunda bir gün sürecek konferansa, kendi alanlarında uzman çok sayıda  Enfeksiyon uzmanları ile aile hekimleri katıldı.

                 

GÜNEYDOĞU'DA HİV

Konferansın açış konuşmasını yapan Doç. Dr. Çelen, AIDS'in dünya genelinde büyük bir sorun olduğunu belirterek, Ülkemizde ve özellikle de bölgemizde son dönemde ciddi bir artışın yaşandığını söyledi.

Türkiye'de olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de AIDS vakalarında artış yaşandığına dikkati çeken Çelen, şöyle konuştu: ''Bölgedeki çeşitli illerde yaşayan ve Diyarbakır'da hastalıkları tespit edilen 28 hastamız var. Bunların ekseriyeti de, Irak'ta gidip-gelen kişilerdir. Irak'ın kuzeyi ile bağlantısı olduğu tespit ettik. Bu hastalar, Kuzey Irak'ta riskli cinsel ilişkilerinin olduğunu beyan ettiler. Buradan yola çıkarak, şüpheli cinsel ilişkinin Irak'ta sıkıntı yarattığı konusunda bir değerlendirme yapabiliriz. Çünkü Irak'ta Afrika'dan gelen çok sayıda ve her hizmet alınında çalışan insanlar olduğu belirtiliyor. Biliyoruz ki HIV'in en yoğun olduğu bölge sahra altı Afrika ülkeleri. Orada kontrolsüz cinsel ilişkinin HIV açısından risk teşkil etmektedir.''

TESADÜFEN FARK ETMİŞLER

Çelen, tespit ettikleri hastaların, HIV virüsü taşıdıklarını tesadüfen öğrendiklerini söyledi. Hastalığın 10 yıllık bir kuluçka süresine sahip olduğunu ifade eden Çelen, bu nedenle virüsü taşıyanların hasta olduğunu fark edemediklerini belirtti. Hastaların genellikle kan vermenin ardından yapılan tespit ya da şüpheli cinsel ilişkiden sonra kuşku ile kendilerine geldiğini anlatan Çelen, ''Hastalarımızın bir kısmı şüpheli cinsel ilişkiden sonra korkup 'acaba bana da birşey bulaşmış mıdır?' diyerek bize başvurdu. Sağlık Bakanlığı'nca, Dicle Üniversitesi AIDS konusunda bölgede tek Gönülü Danışma Merkezi olarak seçildi. Bu nedenle bölgedeki tüm vakalar bize başvuruyor'' dedi.

TEK EŞLİLİK VE SÜNNET

Hastalığın Türkiye'de her geçen gün daha da arttığını bu nedenle toplumun HIV konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Çelen, kontrolsüz cinsel ilişkinin bu hastalık için önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi. Yeni vakaların artmasının sakıncalarına da değinen Çelen, şöyle konuştu: ''Yeni vakalar arttıkça bunlar belli bir zaman sonra AIDS'e bağlı bir komplikasyonla kaybedilecekler. AIDS kronik bir hastalık ancak tedavisi var. Hastalarımızı tedavi ediyoruz. Sağlıklı bir kişiden farklı görünmüyorlar. Ancak ileri ki evrede vücudun savunma sistemini zarara uğrattığı için bu kişilerde fırsatçı enfeksiyon ve tümörler ile ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu anlamda hastalık ölümcüldür. Tek eşlilik ve sünnet önemli bir koruyuculuktur. Eşcinsel ve korunmasız ilişki ile birden çok partnere sahip olmak risktir. Hastalığın tespitinden sonra mevcut tedavilerle kişi 20-30 yıl yaşayabiliyor. Hastalık sosyal bir sorundur. HIV pozitif hastaların bulaşma yolları çoğunlukla riskli cinsel temas olduğundan evli ve çocukları olan hastalarda bu durum sosyal sıkıntıları da beraberinde getiriyor.''

PROF. DR. TAŞOVA

Öte yandan, Cukurova Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova ise, Diyarbakır'da böylesi bir konferansın, sivil bir düşünceyle organize edilmesinin sevindirici olduğunu belirterek, konferansın ev sahibi olan Doç. Dr. Musfata Kemal Çelen'e teşekkür etti.  Taşova, "Bölgedeki bilimsel işbirliğine hepimiz çok önem veriyoruz. Bilimsel hareketlendirme çalışıyoruz”dedi.

SAĞLIK MÜDÜRÜ AVAR

İl Sağlık Müdürü Dr Mehmet Sait Avar bilindiği konuyla ilgili olarak yetişkin ve çocuk olmak üzere HIV den enfekte olduğu her gün ise 7 bin kişin HIV Enfeksiyona yakalandığının belirtti.  Türkiye’de hastalığının yayılımının dünya Ülkerlerine göre düşük olmakla birlikte yılar içersinde artmaya devam ettiğini dile getiren Dr. Avar, Dünya olduğu gibi ülkemizde de HIV hastalığının yaylamasını sınırlandırması, özelikle hastalığının bulaşma yoluyla korunma yoluyla toplum farklında lığının artırılması gerektiğini söyledi.

Konferans açılış ve değerlendirme konuşmalarının ardından, katılımcıların HİV virüsü ile bölgede hızla artış gösteren AİDS hastalağıyla ilgili sunum ve açıklamalarda bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler