Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hep Türkiye sevgisiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Kıbrıs Türk halkı olarak var olduklarını belirterek, "Bundan sonra da inşallah aramızdaki köprüler ve gönül bağı daha da güçlenecek." dedi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Tatar, Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin medfun olduğuna inanılan Eğil ilçesine geçti.
Kaymakam İdris Arslan tarafından karşılanan Tatar, peygamberlerin makamını ziyaret etti, ilçedeki inanç değerleri ve Dicle Baraj Gölü ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.
Tatar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Diyarbakır'ı ilk kez ziyaret ettiğini belirten Tatar, Diyarbakır'ın çok önemli bir şehir olduğunu, bölgenin kültürünü ve tarihini bu ziyaretlerle görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"Biz hep Türkiye sevgisiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Kıbrıs Türk halkı olarak var olduk. Türkiye Cumhuriyeti'yle her zaman iyi ilişkilerimiz olmuştur. Bundan sonra da inşallah aramızdaki köprüler ve gönül bağı daha da güçlenecek." diyen Tatar, 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'na değindi.
20 TEMMUZ'DA İKİ BAYRAMI BİR ARADA KUTLAYACAĞIZ"
Tatar, 20 Temmuz'da bu harekatın 47'nci yıl dönümünün kutlanacağını aktararak, kutlama törenleri için hazırlıklar yapıldığını bildirdi.
"Kurban Bayramının ilk günü olan 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatının da yıl dönümü. O gün iki bayramı bir arada kutlayacağız. Hem Kurban Bayramını hem de Kıbrıs Barış Harekatının 47. yıl dönümünü. Bu törenlerde inşallah Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyeti de Kıbrıs'ta bizlerle olacak ve beraber iki bayramı bir arada kutlayacağız." ifadelerini kullanan Tatar, bu ziyaretler vesilesiyle KKTC'ye 1974'ten sonra gelip, yerleşen, çocuklarını orada büyüten ve oranın halkı olan Diyarbakır kökenli insanları da selamladığını kaydetti.
"İKİ AYRI EGEMEN DEVLETLE ANCAK KIBRIS'TA BİR ANLAŞMA OLABİLECEKTİR"
Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel mekanlarını çok merak ettiğini, yıllardır görmek istediğini vurgulayan Tatar, şöyle konuştu:
"Diyarbakır halkına güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için fevkalade önemli olduğunu buradan belirtmek istiyorum. Çeşitli oyunlar oynanmaktadır. Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir devletimiz vardır. Bu devletin yaşayabilmesi Doğu Akdeniz'deki haklı çıkarların korunması bakımından önemli. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'yle iyi ilişkiler ve Türkiye'nin bir garantör olması, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıs'taki varlığı ve dolayısıyla Kıbrıs Türk halkının güvenliği bakımdan çok önemli. Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye arasındaki bağların kopartılması noktasında üzerimize yöneltilen baskıların Cumhurbaşkanı seçilmem dolayısıyla defteri artık kapanmıştır. Biz diyoruz ki; iki ayrı egemen devletle ancak Kıbrıs'ta bir anlaşma olabilecektir. O egemen devletin biri de kuzeydeki Türk devletidir. Bizim siyasetimiz bu anlamda Türkiye'nin de bize verdiği destekle çok daha anlamlı hale gelmiştir. Kıbrıs Türk halkı vardır, var olacaktır."
Tatar, Kıbrıs'taki halkların hukukunun sonuna kadar korunacağını ve bu şekilde mücadelenin sürdürüleceğini belirterek, Türkiye'nin Kıbrıs'ta sağladığı güvenliğin ve kendilerine verdiği desteğin önemine dikkati çekti.
Daha sonra Dicle Baraj Gölünü tekne ile gezen Tatar'a ziyaretlerinde Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi İbrahim Mete Yağlı ve AK Parti MKYK Üyesi Alattin Parlak da eşlik etti.
Tatar, Diyarbakır'daki temasları kapsamında, Sümerpark Ortak Yaşam Alanında düzenlenen programda, Kıbrıs gazileri ile bir araya geldi.
Burada konuşan Tatar, Türkiye'nin her yerinin kendisi için önemli olduğunu ve Türkiye'yi çok sevdiğini söyledi.
Bugün de Diyarbakır'da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Tatar, kendisini coşku ile ağırlayan Diyarbakırlılara teşekkür etti.
Türkiye'nin de önemli destekleri ile Kıbrıs'ta destansı bir mücadele yazıldığını, bu kahramanlık direnişinin çok önemli olduğunu vurgulayan Tatar, "Kıbrıslı Türklerin tarihinde bir gün vardır. O da 20 Temmuz 1974'tür. Bu tarih, Mehmetçiğin adaya ayak basması ile siz gazilerin orada bizim mücahitlerimiz ile verdiği mücadele ve sonunda Kıbrıslı Türklerin bağımsızlığına, özgürlüğüne kavuşabilmesidir. Onun için 20 Temmuz'u bir kez daha iki hafta öncesinden kutlamaya başladık." diye konuştu.
Tatar, gazileri bir kez daha yürekten selamladığını aktararak, onları unutmadıklarını ve unutmayacaklarını dile getirdi.
Kıbrıs'ın tarihinde önemli bir dönüm noktası olan mücadelelerde şehit düşenlere Allah'tan rahmet dileyen Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kıbrıs'ta bir vatan, bir devlet ve bir Cumhuriyet bunların sayesinde olmuştur. Hiçbir zaman şehitlerimizi, gazilerimizi unutmayacağız. Kıbrıs'ta oynanan oyun, federal temelde bir anlaşmayla Kıbrıs'ın bir bütün olarak Avrupa Birliğine dahil edilmesi, Türkiye'nin de Kıbrıs'tan bir bakıma çıkarılması. Bizim gönlümüz buna asla müsaade etmez. Çünkü Kıbrıs davası, bizim Türkiye Cumhuriyeti ile yürüttüğümüz müşterek bir dava. Bu müşterek davanın yürütülmesinde çok bedeller ödenmiş çok şehitler verilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti çok fedakarlıklar yapmıştır. Kıbrıs Türklerinin başı dik, geleceğe umut ve güven içerisinde bakabilecekse, varlığımızı sürdürebileceksek Türkiye ile her daim ilişkilerimizin daha da pekişmesi, Türkiye'nin garantörlük haklarını sonuna kadar sürdürmesi ve dolayısıyla tek vücut olarak bu siyasetin kabul gömesi gerekmektedir."
"KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ GÜÇLENEREK YOLUNA DEVAM EDİYOR"
"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güçlenerek yoluna devam ediyor." diyen Tatar, salgından dolayı bazı sıkıntılar yaşandığını ancak aşılanma ve alınan tedbirlerle bu sıkıntıların da hep birlikte aşılacağına inandıklarını kaydetti.
Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin gelişebilmesi ve kökleşebilmesi için ekonomik faaliyetlerini daha da artırması gerektiğine işaret ederek, dolayısıyla Türkiye ile kültürel faaliyetlerin gelişmesi ve pekişmesi gerektiğini aktardı.
Kıbrıs gazilerine şükranlarını ileten Tatar, "47 yıl önce 20 Temmuz'un o sıcak sabahında Kıbrıs'a adım attığınızda 47 yıl sonra oranın Cumhurbaşkanının buraya gelip sizlere sesleneceğini ve bu kadar duygu yüklü bağların gelişeceğini düşünmek belki hayalin de ötesindeydi. Ama şu anda bu gerçek olmuştur." görüşünü paylaştı.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Siraç Ezer de 47 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan askerlerden kiminin şehit düştüğünü, kiminin de gazi olduğunu belirtti.
Ezer, "Vatanımıza, sevdiklerimizin arasına zafer ile geri döndük. Ama bu vatan için her an şehit ve gazi olmaya hazırız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
Sayın Kıbrıs Cumhurbaşkanım, Diyarbakır'a teşriflerinizden dolayı çok teşekkür ediyoruz." dedi.
Program sonunda Tatar'a hediye takdimi yapıldı.
Programa, Vali Yardımcısı Zerrin Çay Beşikci ve 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım da katıldı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar daha sonra kentteki tarihi mekanlardan Ongözlü Köprü, Dört Ayaklı Minare, Gazi Köşkü, Ulucami ve Keldani Kilisesi ile İçkale Müze Kompleksini ziyaret etti, esnaf ve vatandaşlarla görüştü.
Tatar'a ziyaretlerinde Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi ve AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak da eşlik etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz