Kaçak suya ve su kayıplarına dikkat çekerek kentlilerde su kullanım bilinci yaratmayı amaçlayan DİSKİ Genel Müdürlüğü, “Suyumuzun Yarısını Kaybediyoruz” sloganıyla su bilinçlendirme kampanyası başlattı. Kentin tüm bilboard, raket, otobüslerinde “ekmek, zaman, ağaç, karpuz” gibi hayatımızı kaplayan vazgeçilemeyecek figürlerle suyun önemine dikkat çekmeyi amaçlayan DİSKİ Genel Müdürlüğü, verdiği kahvaltılı basın toplantısı ile kampanyayı başlattı. Su Bilinçlendirme Kampanyası’nın tanıtım toplantısına, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Belediye Meclis Başkanvekili Hacı Haspolat, DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, genel müdür yardımcıları, kampanya iletişim danışmanı Deniz Mukan ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarını, ulaştığı teknolojik düzeyi, içme suyu arıtma tesisi, katı atık arıtma tesisi, araç ve personel durumu, bütçe ve su kayıp ve kaçak su kullanımıyla ilgili verileri paylaşan DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş yıllar içinde gelinen noktada önemli bir başarı yakaladıklarını söyledi.
Abone sayısı 187 bin 250 kişiye ulaştı
Çağdaş, Diyarbakır İçmesuyu Şebekesinin toplam 1.658.687 metre olduğunu kaydederek, merkez şebekeden su temin oranının yüzde 98, bağımsız ünitelerden su temini oranının ise yüzde 2 olduğunu söyledi. Abone oranları ile ilgili olarak da bilgi veren Çağdaş, 2007 yılında 146 bin 375 olan sayının 2011 yılında 187 bin 250 kişiye ulaştığını söyledi. Yıllara göre kayıp kaçak oranları ile ilgili olarak da bilgi veren Çağdaş, 2006 yılında yüzde 59,2 olan oranı yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 49,72’lere geriletmeyi başardıklarını belirterek, “Bu kampanya ve yapmayı sürdürdüğümüz çalışmalarla bu oranı dünya ortalamalarına çekmeyi hedefliyoruz” dedi.
İleri Biyolojik Arıtma Tesisi
Çağdaş, DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün su borçlarına yönelik 28 bin 885 ihtar mektubu yazdığını, 16 bin 131 su kesme işlemi yaptığını, 352 adet icra işlemi gerçekleştirdiğini kaydetti. Etkin su yönetimi için SCADA ve Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) gibi teknolojileri kullandıklarını kaydeden Çağdaş, su arıza onarım araçları gibi araçlarla sorunlara acil müdahaleler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Çağdaş vizyon projelerden de bahsederek, “Mevcut İçme Suyu Temin Sisteminin İyileştirilmesine Yönelik Teknik Hizmetler ve Atık su bileşeni için kontrollük hizmetleri, Gözeli Su Havzasının İyileştirilmesi, Mevcut SCADA Sisteminin Genişletilmesi, Atıksu Toplama Sisteminin Tamamlanması ve İyileştirilmesi” projelerinin hayata geçirileceğini söyledi. İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin önümüzdeki günlerde temelinin atılacağını kaydeden Çağdaş, 65 kilometrelik Yağmur Suyu ve Drenaj Sisteminin yapımına başlandığını kaydetti.
Sırada pek çok proje var
Çağdaş, diğer projeleri şöyle sıraladı: “Mevcut Yerleşim Alanı İçin Yağmur Suyu Drenaj Sistemin İnşası, 20.000 Adet Sayaç Değişimi Yapılması, Sur İlçesi Mahalleleri Şebekesinin döşenmesi, Bağlar ve Kayapınar İlçeleri Kısmi Şebeke yapılması, Çarıklı Mahallesi Şebeke döşenmesi, Kayapınar Otogar Üstü bölgesi, Bağlar İlçesi yeni mahallelerde Şebeke, 30 bin metreküp Gömme Depo yapımı, Silvan Akadüğü ve Çelik Boru Hattı Yapımı ve DY 4.2 ve DY 5.2 Depoları Koruma Duvarı yapımı, Yağmur Suyu Direnaj Hattı, Otogar Çevresi Kanalizasyon Hattı, Köylere kanalizasyon döşenmesi, Acil Durumlar Pompa İstasyonu Yapımı.”
Farkındalık yaratmak istedik
Su Bilinçlendirme Kampanyası İletişim Danışmanı Deniz Mukan ise, su kayıp ve kaçakları ile ilgili hazırladıkları kampanyada kent halkını duyarlı kılmak ve farkındalık yaratmak üzere yola çıktıklarını söyledi. Nisan ayında başlatılan kampanyada “Suyumuzun yarısını kaybediyoruz” sloganı ile yola çıktıklarını belirten Mukan, bu sloganla “Bizim için önemli olan birçok şeyin yarısını kaybetmeyi göze alamayacağımız, ama farkında olmadan suyumuzun yarısını kaybettiğimiz vurgulanıyor” dedi. Mayıs ayının ilk haftası başlayacak kampanyanın ikinci aşamasında ise “Diyarbakır’da suyun akışını değiştirelim” sloganıyla hareket edeceklerini ifade eden Mukan, bu aşamada, Diyarbakırlıları su tasarrufu için harekete geçmeye, gerekli önlemleri almaya çağıracaklarını söyledi. Mukan, kampanya için broşür, bilboard, raket, basın ilanları hazırladıklarını kaydederek, paralel zamanda radyo spotları ve TV tanıtım filmleriyle kampanyayı güçlü kılmayı hedeflediklerini söyledi. Mukan çocuklara yönelik olarak da bir masal kitabı, rüzgar gülleri, balonlar tasarladıklarını kaydetti. Mukan’ın sunumunun ardından “Suyumuzun yarısını kaybediyoruz” tanıtım filmi basına gösterildi.
Hedef yüzde 15’lere geriletmek
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise halen tutuklu bulunan DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı’yı anarak “Bu hizmetlerde, bu başarıda kendisinin payı çok büyük. Buradan ona selam göndermek istiyorum. Teşekkürlerimi iletmek istiyorum” dedi. Baydemir, kampanya çalışmasından ötürü DİSKİ Genel Müdürlüğü’ne de teşekkür etti. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün suyu maliyetine ve musluktan içilebilir bir şekilde verdiğini vurgulayan Baydemir, “İftiharla belirtmek isteriz ki, göreve geldiğimiz 2004 yılında 433 kilometre olan kanalizasyon şebekesi 799 kilometreye çıkmıştır. Aynı şekilde bugün içme suyu şebekemiz 1659 kilometreye çıkmıştır. Yani 90 yıl boyunca döşenen şebeke hatları cumhuriyet tarihi boyunca yapılan illerden misliyle fazladır” dedi. Baydemir, DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün ürettiği hizmetlerin mali altyapısının yüzde 88’ini kendi öz kaynakları ile yaptığına da dikkat çekti. Su bilinçlendirme kampanyasını çok önemsediklerini kaydeden Baydemir, dünyada kabul edilen kayıp kaçak oranının yüzde 15-20, Türkiye’de ortalama yüzde 40 olmasına karşın Diyarbakır’da uzun uğraşlara rağmen yüzde 49’larda olduğuna dikkat çekerek, “Hedefimiz kayıp kaçak oranlarını yüzde 15-20’lere indirmektir” dedi.
Kaçak su kullanmayalım
Geçmiş yıllarda kayıp kaçak oranlarının yüzde 59’lar düzeyinde olduğunu kaydeden Baydemir, şöyle devam etti: “Eğer kayıp kaçak oranlarını yüzde 15’lere çekebilirsek ne mi olur? En az 20-30 milyon TL’lik ek kaynak oluşacak. Bu da kente daha fazla yatırım, daha fazla üretim anlamına geliyor” dedi. Diyarbakırlılara da çağrıda bulunan Baydemir, “Su gibi aziz olan Diyarbakır halkına çağrıda bulunma istiyorum. Gelin bu sese kulak verin. Gelin bu güzel değerli suyumuzu koruyalım. Elbette suyu kullanalım. Ama israf etmeyelim. Kaçak su kullanmayalım. Kaçak kullandığımız su, sadece bugünün insanlarına değil, gelecek kuşaklara da haksızlık olacaktır” diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz