2015 tarihinde Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda' Dünya Kültür Mirası' olarak tescillenen Diyarbakır Surları, cafe işletmelerinin yeni mekânı oldu.
Diyarbakır'ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda 12 metre yüksekliğindeki tarihi Surların içerisini ziyaret etmek isteyenler, artık çay veya sulu içecek içmek zorunda kalıyor.
Dünya Kültür Mirasıydı, kafe oldu
UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda görüşülen 38 dosyadan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri 31'inci sırada görüşüldü. Görüşmede 21 delegenin oyunu alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri oy birliğiyle 'Dünya Kültür Mirası' listesine girdi.
Diyarbakır Surlarının Farkı
Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Surların birçoğunun çöplükten ve harabeden geçilmediği bilinirken, bir kısmının da kafe işletmecilerin yeni mekânı haline geldiği ortaya çıktı.
Dünya üzerinde Çin Seddinden sonra en uzun duvar, motif ve süslemeleriyle eşsiz, 5,5 kilometre uzunluğa, 82 adet burca sahip olan Diyarbakır Surları, 10 ile 12 metre yüksekliğe sahip. Diyarbakır Surlarında 12 devlete ait kitabeler mevcut.
“Diyarbakır Surları işgal altında”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, Surların bazı kısımlarının işgal altında olduğunu belirterek, bu işgallerin bir kısmını ortadan kaldırdıklarını belirtti.
Surların bazılarının iştahını kabarttığına dikkat çeken Alp, bu konuyla ilgili büyük mücadeleler verdiklerini dile getirdi.
“Algı oluşturmak isteniyor”
Alp, “Surlarda resmi olarak hiçbir kafe yok. Kafe varsa, işgaldir. İşgal edilen burçlar için emniyete müracaat edildi. Bir kısmı tahliye edildi. Mücadelemiz devam ediyor. Birileri algı oluşturmak istiyor.” dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz