Sur’dan Bağlar’a Peki, şimdi nereye!

Sur'dan sonra Bağlar'da, hendek ve barikata yönelen PKK ve yandaşlarına yönelik operasyona başlanılması üzerine, terör saldırılarından endişe duyan vatandaşlar evlerini terk etmeye başladı.

Sur’dan Bağlar’a Peki, şimdi nereye!

Üç ayı aşkın bir süre geceli gündüzlü Sur’dan yükselen ve kentin her tarafından duyulan terör ve şiddetin yarattığı silah sesleri iki-üç günlük aradan sonra bu kez Diyarbakır’ın başka bir merkez ilçesi olan Bağlar’dan duyulmaya başlandı. Bir süreden beri terör örgütünün yığınak ve eylem ‘hazırlığı’ yaptığı haberlerinin duyulduğu ve yine büyük bölümü varoş semtlerden oluşan Bağlar'da önceki gece PKK'lılarca araçların ateşe verilmesi ile başlayan olaylar ilçenin geneline yayılırken, "sokağa çıkma" yasağı kararları da peş peşe geldi. Bağlar Kaymakamlığı dün sabah 03.00’ten itibaren ilçenin büyük bölümünde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Günün ilk ışıkları ile birlikte ise Bağlar’dan kaçanlar ilçenin sınırlarındaki kontrol noktalarını doldurmaya başladı.

‘Giriş katlar boşaltılacak’

Adını bir zamanlar içerisinde bulunan üzüm bağlarından alan ve kentin mesire yeri olan Bağlar, doksanlı yıllardaki göçün Sur ile birlikte en büyük muhatabı oldu. Bağların sökülüp, bağ evlerinin yerine gecekonduların yapıldığı ilçe, dar ve gizlenmesi kolay sokakları ile tarihi Sur ilçesinden bir farkı yok. Örgüt mensuplarının bu nedenle Sur’dan sonra burayı seçtiklerini anlatan ilçe sakinlerinden M.S. yaklaşık 15 günden beri Bağlar’da yabancı kişilerin dolaştığını söylüyor.

Yabancı kişiler dolaşıyordu

“Bir tanıdığım var bizim iki üst sokakta oturuyor. Bir akşam saat on gibi kapıları çalınmış. Açtıklarında iki üç kişi evlerin giriş katlarının boşaltılması talimatı vermiş. Gelenler örgüt mensubu. Bu tanıdığım ‘değer ailesi’ (Yakınları PKK saflarında ölenlere verilen isim.) 12-13 kişi yaşıyor evlerinde. Gelenlere ‘kusura kalmayın, gidecek yerimiz yok, Sur’dan gelen bir aileyi de yanımıza aldık ve mahallemizde çukur, barikat istemiyoruz’ diyor. Gelenler tekrar geleceklerini ve tüm giriş katlarının boşaltılacağını söyleyerek gidiyorlar. Tanımadığımız ve buralardan olmayan çok insan gördük. Ama geçip gidiyorlar diye düşünmüştüm. Bana henüz gelmediler, gelmelerine de gerek yok, Sur’u gördük, ateş düşmeden çıktık gidiyoruz. Çocukları akrabalara gönderdim, elbiselerimizi aldık ama bir iki parça eşya almak için döndüm, polis izin vermiyor girmemize, girebilirsem eşyalarımızı alacağım.”

‘Sur’dan Bağlar’a geldik buradan nereye?’

Davut Kaymaz, çatışmaların başladığı zamanlarda üç ay önce Sur ilçesinin Hasırlı mahallesinden kaçarak Bağlar’a yerleşen ailelerden. Bir yandan ağlayan çocuğunu teskin etmeye çalışırken bir yandan da anlatıyor.

“Sur’dan kaçtık buraya geldik burada da tutulduk böyle bir şey var mı? Hasırlı Mahallesi’nden kaçıp bu sokağa yerleştik. Sabah kalktık baktık hendek falan var, çocuklarımızı aldık yine kaçıyoruz. Allah bilir nereye gideceğiz, Allah bu ateşe su döksün.”

‘Hendeğe izin vermedik’

Yaşadıklarının ‘müstahak’ olduğunu söyleyen İsmet T. Sokaklarına gelen ‘gençlere’ hendek için izin vermediklerini belirterek geri döneceklerinden korktukları için evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

“Evim Kaynartepe’de dükkânım da. Bunlar dolaşıyorlar ‘çukur kazacağız, barikat yapacağız’ diyorlar. Aralarında mahallenin çocukları da var yüzleri kapalı ama seslerinden tavırlarından biliyoruz. Bir iki tanesinin babasıyla konuştuk, ‘bu çocukları ateşe atmayın’ dedik. Onlar da istemiyorlar ama korkuyorlar. Destekleyenler de var. Eğer sen destekliyorsan biz de bunları yaşamaya müstahakız arkadaş. Biz izin vermedik. Bütün dünyamız burası, çukur kazılırsa perişan oluruz dedik. Birkaç sefer gelip gittiler. Ben aramadım ama polisi arayanlar olmuş, ‘haberimiz var önlem alıyoruz’ demişler. Hani önlem, adamlar silahları soktular, bombaları soktular, vallahi Sur gibi yapacaklar. En çok gelip bu hendeğe izin vermeyenlerin evlerini talan edecekler, Allah’tan başka sığınacak kapımız yok.”

‘Köye döneceğiz’

Bağlar Kaynartepe Mahallesi’nde yaşayan Ahmet Ekin ailesiyle birlikte ilçeyi terk edenlerden. Kentte gidecek yeri yok, bu nedenle ilk yola çıktıkları köylerine geri dönecekler. “Kaynartepe Mahallesinde oturuyorum. Olaylar başlayınca çıktık. Köyümüze döneceğiz.”

Adının Mustafa olduğunu söyleyen bir Bağlarlı yaşananların özgürlük ve Kürt hakları ile ilgisinin bulunmadığını söylüyor. Kendisini evinden eden bir ideolojinin barınmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Mustafa, partinin (HDP) olaylara müdahil olmasını istiyor.

‘Hendek ve çatışma istemiyoruz’

“Benim şu dünyada başımı sokacağım evimden başka hiçbir şeyim yok. Memur emekli maaşım var. Partili bir aileyiz. (HDP) Bu olayların başlamasından önce yürüyüşüne de, eylemine de gitmişim. Ama bu iş artık başka bir yere gidiyor. Geldin sokağıma kazdın çukuru, ardından devletin askeri, polisi geldi, ne olacak. Sen öldüreceksin, o öldürecek Cizre’de, Sur’da ne olduysa o olacak. Sonra biz gelip bu manzaraya bakıp ‘Kürtler özgürlük kazandı’ mı diyeceğiz? İstemiyorum kardeşim, savaş istiyorsan senin sivil insanlarının arasında olmaz. Gidip dağda yaparsın muhatabın asker olur. Burada muhatabın sivil insanlar. Eğer bana özgürlüğümü, haklarımı böyle vereceksen onu da istemiyorum.”

Bazı vatandaşların evlerinden sadece aldıkları Kur'an-ı Kerim ile ayrıldığı görüldü. Mahalleyi terk edenler arasında bazı Suriyeli aileler de bulunuyor. Terör saldırılarından dolayı evini terk etiğini belirten A.S, "Bizi bu duruma düşürenlerden Allah hakkımızı alsın, Allah onlarda hakkımızı bırakmasın" diye konuştu.

K.L, yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu bu duruma el atsın. Bu sorunların bitmesini ve yeniden huzurun sağlanmasını, barışın gelmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SURDAN GELMİŞTİ YİNE MAĞDUR

Terör saldırılarından dolayı Sur ilçesindeki evini terk ederek Bağlar ilçesine gelen E.U. da ikinci kez mağdur olduklarını anlattı. Sur ilçesinde Hasırlı Mahallesi'nde yaşamlarını sürdürürken olaylar nedeniyle Bağlar'a yerleşmek zorunda kaldıklarını belirten E.U, 5 kardeş aynı evi paylaştıklarını şimdi ise nereye gideceklerini bilmediklerini ifade etti.

Bağlar Kaynartepe mahallesine açılan sokakların tamamında özel harekât timleri yerleşmiş durumda. Girişler zırhlı araçlarla kapatıldı ve ilçeden kaçış devam ediyor. Bazı aileler, yanlarına aldıkları eşyalarla evlerinden ayrıldı. Bu sırada ailesiyle göç eden bir çocuğun gözyaşı döktüğü görüldü.  Bir güvenlik görevlisi ise ailesiyle evlerini terk etmek zorunda kalan bir çocuğu, başını ve yanağını okşayarak sevdi.

Koşuyolunda hayat kilitlendi

Bölgedeki kasapların, sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından iş yerlerindeki etleri taşıması dikkati çekti. Bu arada, çukur kazılan ve barikat kurulan ara sokakların çevresinde zırhlı araçlarla önlem alan güvenlik güçleri, bir sokakta roketatar mermisi ele geçirdi.  İlçenin en büyük mahallesi Kaynartepe'de zaman zaman silah ve patlama sesleri gelirken, ambulans ve sağlık görevlileri de hazır bekletiliyor.

Kentin en işlek geçiş noktalarından Koşuyolu Caddesi de sokağa çıkma yasağı kapsamında olduğu için araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Merkez Bağlar ve Kayapınar ilçelerini Yenişehir ve Sur'a bağlayan en önemli güzergahlardan biri olan caddenin Ofis Semti çıkışı olan Ofis Alt Geçidi'nin de trafiğe kapanmasının ardından, Ofis-İstasyon ve Ofis-Seyrantepe güzergahlarında araç yoğunluğu yaşandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz