2015 yılında PKK'nin çukur siyaseti neticesinde çıkan çatışmalar sonucu kullanılamaz hale gelen Sur ilçesindeki evler, TOKİ bünyesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yıkımları gerçekleştirildi.
Merkez Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi'nde yeni imar çalışmaları kapsamında inşası devam eden konutlarda çalışan işçiler, yaklaşık 9 aydır çalışma bedellerini alamadıklarını, ücretlerin kendilerine ödenmediği takdirde çalışmalarını durduracaklarını ve gerekirse yaptıkları konutları yıkacaklarını söylediler.
MESUT ÇİÇEK
Alipaşa Camii önünde bir araya gelen taşeron ve işçiler adına konuşan Mesut Çiçek, "Burada çalışan emekçiler olarak 2020 yılının 6'ncı ayından bu yana paralarımızı alamıyoruz. Taşeronlardan kimi evini satarak işçilerin parasını vermek mecburiyetinde kaldı. Burada çalışanlar paralarını alamadıkları için elektrik, su, doğalgaz gibi ödemelerini dahi yapamıyorlar. Bizler burada evler inşa ederken kendimiz evsiz kaldık. Cumhurbaşkanımıza güvenmiştik, TOKİ olduğu için mağdur olmayacağımız düşüncesiyle buraya gelip çalıştık." dedi.
"Alacaklar konusunda muhatap bulamıyoruz"
Hakedişler konusunda muhatap bulamadıklarını belirten Çiçek, "10 gündür işi bırakmamıza rağmen yetkili birini bulamadık. Gayemiz taşeron firmanın bizleri muhatap alıp sıkıntımızı gidermesidir. 100'e yakın işçi, taşeron firmadan alacağını alamadığından ödemelerini gerçekleştiremiyor, alacaklılar kapılara dayanıyor." ifadelerini kullandı.
Toplam alacaklarının milyonları bulduğunu dile getiren Çiçek, "2020 yılının 6'ncı ayından bu yana hesaplarsak milyonlarca lira alacağımız var. Yetkili firmaların ödemeleri yapmamaları konusunda iflas gibi bir gerekçeleri de yok. Sadece bizleri muhatap almıyorlar. Şu anda bizler de ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yetkili firmadan bir açıklama bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Alacaklarını alamadıklarından dolayı çalışmaları durdurduklarını söyleyen Çiçek, "Ödemelerimizi almayana kadar herhangi bir çalışmada bulunmayacağız. Burada mağduruz ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Her seferinde yetkili firma türlü türlü bahanelerle bizleri oyalıyorlar. Bizleri muhatap alan muhasebeci ve mühendis dahi 6 aydır alacağını alamamış. Hakkımızı alabilmek için illaki kaba kuvvete mi başvurmak lazım? Kendi kullandığımız malzemeyi mi sökelim?" diye sitem etti.
"Yetkililer sonumuza sessiz kaldılar"
Verilen çeklerin karşılıksız olduğunu iddia eden Çiçek, "Tarafıma verilen çeklerin bedeli 500 bin liradır. Bu çeklerin de geri dönüşü olmadı. Bir arkadaşımıza verilen çek ise boş çıktı. Elimizdeki çeklerle gidip malzeme almışız ve şu anda malzemeci de yakamıza yapışmış durumda. Bizler bu çeklerin ödemesini evimizi satarak yapacağız." diye belirtti.
Diyar Doğanay
Yetkililerin söz konusu sıkıntılarla ilgileneceklerini söylemelerine rağmen sorunun devam ettiğinin altını çizen Diyar Doğanay ise, "Diyarbakır Valisi, Çevre ve Şehircilik Bakanıyla buraya geldi. Vali beye de sorunumuzu ilettiğimizde konuyla ilgileneceğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 'de 'Hakediş olduğu zaman tekrar sizlere dönüş yapacağız' dediler. Onlardan da ses çıkmadı. Artık bizlerin de sabrı taştı. İşçisi, taşeronu ve müteahhitiyle burada bulunanların sıkıntısı aynıdır." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz