DİYARBAKIR-Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK örgütü militanlarınca kazılan çukurların kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların imhası için başlatılan operasyonlarda sona yaklaşıldı.
Sur'da 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında yürütülen operasyonlara asker ve geçici köy korucuları da destek veriyor.
Labirenti andıran yapılaşması, dar sokak ve caddeleri nedeniyle teröristlerin kaçışını kolaylaştıran yapıya sahip ilçede 77 gündür süren operasyonlarda, örgüt mensuplarıyla sık sık sıcak temas sağlanıyor.
Örgüt üyesi keskin nişancıların da bulunduğu ilçede güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlarla teröristlerin bulunduğu bölgede çember daraldı.
Yoğun çatışmaların sürdüğü alanları kıskaca alan ekipler, örgüt üyelerini mevzilendikleri alanlarda sıkıştırıyor.
Köşeye sıkışan ve kaçmak zorunda kalan teröristler, geride delil bırakmamak, örgütsel dokümanların ele geçirilmesini engellemek ve izlerini kaybettirmek için karargah gibi kullandıkları ev, okul ve ibadethaneleri ateşe veriyor.
192 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalle ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde devam eden operasyonlarda güvenlik güçleri, bölgenin yüzde 90'ını teröristlerden temizledi.
Bugüne kadar 192 örgüt mensubunun etkisiz hale getirildiği operasyonlarda çemberi daraltan güvenlik güçleri, teröristleri Hasırlı ve Savaş mahalleleri çevresinde sıkıştırdı.
Çok sayıda çukurun kapatıldığı, barikatın kaldırıldığı ve sokaklara döşenen patlayıcıların imha edildiği operasyon doğrultusunda evlerde yapılan aramalarda zırh delici silah, bomba yapımında kullanılan kahve makineleri ile el yapımı patlayıcıların da yer aldığı çok sayıda silah ve mühimmattan oluşan cephanelik bulundu.
Malzemeler arasında bomba düzeneğinde kullanılan sistemlerin yanı sıra çeşitli yiyecek ve eteklerin yer alması dikkati çekti.
TARİHİ DOKUYA ZARAR VERDİLER
Tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, farklı medeniyetlere ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunan ilçede, her geçen gün biraz daha köşeye sıkışan, bulundukları bölgeleri terk etmek zorunda kalan PKK'lı teröristler, tarihi dokuya da zarar verdi.
PKK'lı teröristlerce aralık ayında düzenlenen saldırıda kentin ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camiinde çıkan yangın nedeniyle büyük çapta hasar oluştu. Teröristlerin, camiyi ateşe vermeden önce uzun namlulu silahlarla saldırması sonucu ibadethanenin kapı, duvar ve camları zarar gördü.
Tarihi Fatih Paşa, Arap Şeyh, Hacı Hamit ve Hasırlı camileri ile Ermeni, Katolik ve Protestan kiliselerinin çevresinde teröristlerce kazılan çukurlara ve kurulan barikatlara çok sayıda patlayıcı tuzaklandığı tespit edildi. Patlayıcıların, ibadethanelerin çevresine planlı şekilde yerleştirildiği, infilak ettirilmeleri halinde bu yapıları yıkabileceği belirtildi.
EĞİTİM YUVALARINI TAHRİP ETTİLER
Sur'daki Süleyman Nazif Anaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Mardinkapı İlkokulu/Ortaokulunu ateşe veren teröristler, öğrencileri de mağdur etti.
Yarıyıl tatilinin ardından 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemi başlarken, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 7 okulda bini aşkın öğrenci, terör saldırıları nedeniyle eğitime başlayamadı.
Sur'da ilk yarıyılda karne sevinci yaşayamayan bu öğrencilerden bir bölümü, terör saldırıları nedeniyle aileleriyle yerleştikleri farklı il ve ilçelerdeki okullarda misafir öğrenci olarak eğitimlerini sürdürmek zorunda kaldı.
- DEVLET, TERÖR MAĞDURU AİLELERİ YALNIZ BIRAKMADI
Teröristlerin tehditleri ve saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan ve mağdur olan binlerce aileye Başbakanlıktan gönderilen ödeneğin yanı sıra Diyarbakır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından da yardım yapıldı.
Diyarbakır merkez, Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir SYDV tarafından 4 bin 996 aileye 1 milyon 216 bin lirası Başbakanlıktan olmak üzere 6 milyon 398 bin 362 lira yardım yapıldı. Ayrıca, Sur SYDV, sokağa çıkma yasağının sürdüğü 5 mahallede oturan 964 aileye 290 bin 500 lira yardımda bulundu. Böylece, terör mağduru 5 bin 960 aileye 6 Şubat itibarıyla sağlanan destek, 6 milyon 688 bin 862 liraya ulaştı.
Sur SYDV tarafından, sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz ve Fatihpaşa mahallelerinde oturan vatandaşlara, söz konusu tarihe kadar 2 bin 100 koli gıda ve 9 bin ekmek dağıtıldı. Bu mahallelerden başka ilçelere taşınan vatandaşlara da Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir SYDV tarafından 3 bin 820 koli gıda yardımında bulunuldu.
Öte yandan, Vakıflar Genel Müdürlüğünce ailelere 4 bin koli gıda, Türk Kızılayı tarafından da 750 koli gıda, 750 battaniye ile bir tır dolusu giysi dağıtıldı.
- TERÖR MAĞDURU ESNAF İŞPORTACI OLDU
Kentte, "alışverişin merkezi" olarak nitelendirilen Sur'da terör saldırıları nedeniyle iş yerlerini açamayan esnaftan bazıları ise dükkanlarından alabildikleri ürünleri, sokağa çıkma yasağının olmadığı ilçelerde kaldırımlarda açtıkları tezgahlarda satmaya çalıştı. Bazı esnaf ise iş yerinden alabildiği ürünleri satabilmek için kentin farklı ilçelerinde dükkan kiraladı.
İş yerleri fiilen Sur ilçesinde bulunan, basit usulde vergi kaydı olan bin 100 küçük esnafa Başbakanlık tarafından valiliğe gönderilen ödenekle 3 milyon 184 bin 500 lira yardım gerçekleştirildi.
- YAKLAŞIK 4 BİN 500 AİLE GÖÇ ETTİ
Sur ilçesindeki terör olayları nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen 6 mahallede yaklaşık 4 bin 500 aile, evlerinden ayrılmak zorunda kalarak merkez Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine taşındı.
Bazı aileler ise talepleri doğrultusunda güvenlik güçlerince zırhlı araçlarla evlerinden tahliye edilerek güvenli bölgeye götürüldü.
Sokağa çıkma yasağının sona erdiği Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerinde ise vatandaşlar, terör saldırılarında hasar gören ev ve iş yerleri ile ibadethaneleri onarmaya başladı.
Soğuk havaya rağmen yanlarına alabildikleri birkaç parça eşya ile evlerini ve mahallelerini terk etmek zorunda kalan aileler ile hasar gören ev ve iş yerlerini onaran vatandaşlar, terör örgütü PKK ve HDP'ye tepki gösteriyor.
Güvenli bölgelere yerleşen bazı aileler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Terörle Mücadele Eylem Planı" kapsamında, terör mağduru ailelere her ay yapılan ve yapılacak düzenli kira yardımıyla ilgili müjdesinin sevincini yaşadı.
- 134 AİLE, OTELLERDE MİSAFİR EDİLİYOR
Sur ilçesindeki evi dışında kalacak yeri olmayan 518 kişiden oluşan 134 aile, kentteki otellerde misafir ediliyor.
Kaymakamlıkça otele yerleştirilen ve her türlü ihtiyaçları karşılanan terör mağduru aileler, moral bulmaları için sinemaya götürülüyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanları, sorunlarını tespit etmek amacıyla terör mağduru 14 bin 500 kişiyle görüştü.
- VATANDAŞLAR, İLÇENİN TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENMESİNİ İSTİYOR
İlçe sakinleri, teröristlerin yaşamı hiçe sayan saldırılarından rahatsızlık duyuyor.
Çözüm Süreci ile hayatın her alanında normalleşmenin yaşandığı bölgede huzur ve güven ortamında yaşamlarını sürdürmek isteyen vatandaşlar, teröristlerin ilçeden temizlenmesi için güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlara destek veriyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz