Sinema ve Dizilerde Naylon Poşetin Zararına Dikkat Çekilsin

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Hamdi Temel, 'Naylon Öldürür' isimli kitabında naylon poşetin çevre ve insana zararını anlatıyor.

Sinema ve Dizilerde Naylon Poşetin Zararına Dikkat Çekilsin

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, 'Naylon Öldürür' isimli kitabında naylon poşetin çevre ve insana zararını anlatıyor. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi için bilim insanlarının çabasının yetersiz kaldığını, ünlülerin bu konuda yardımcı olmalarını isteyen Temel, "Amerika, Hindistan ve Japonya sinemasındaki başrol karakterleri naylon poşetler yerine bez ve kese poşetleri kullanıyor. Bizim sinema filmleri ve dizilerde buna dikkat edilmiyor." diyor.

NAYLON POŞET KULLANILMASIN

Temel, Amerika, Hindistan ve Japonya'daki filmlerin başrolünde yer alan karakterlerin alışverişlerde meyve ve sebzeleri kese kağıdıyla bez torbalara koyduğunu belirtti. Film ve dizilerde diğer ülkelerin bunu özendirmeye çalıştığını ifade eden Temel, Türkiye'de ise film ve dizilerde genelde naylon poşetlerin ön plana çıkarıldığını anlattı. Temel, şunları kaydetti: "Bu dizilerde naylon poşetlerin zararları üzerinde durulması gerekiyor. Bu programlarda genelde başroldeki sanatçılar naylon poşetleri kullanıyor. Bu da vatandaşlar arasında bir özentiye neden oluyor. Naylon poşetlerin petroldeki atık olan polomerik atıklardan yapıldığını ve bedava olmadığını ve Türkiye'deki petrolün pahallı olmasının nedenlerinden birinin naylon poşetler olduğunu halka anlatmamız lazım. Hiç sözle olmasa bile dizilerde alınan malzemeleri kese ya da bez torbalara koysalar eminim insanlar daha şuurlu hale gelecektir."

"POŞETLERE VERGİ UYGULAMASI GETİRİLSİN"

Türkiye bir taklit ülkesi haline geldiğini kaydeden Temel, özellikle halkın çok sevdiği sanatçıların bez torba ve kese kağıdını aldığı yiyecekleri koymasının etki uyandıracağına dikkat çekti. Türkiye'de ne yazık ki magazinsel bir hayat tarzının oluştuğunu ifade eden Temel, bundan dolayı hayatta sanatçılara bağlı kalmak zorunda kalındığına vurgu yaptı. Halk tarafından sevilen bir sanatçının böyle bir poşeti taşımasının yankı uyandıracağını belirten Temel, "Bazı yerlerde bilim adamı olarak bazen yetersiz kalıyoruz. Türkiye'nin birçok yerine gidiyoruz ama sanatçıların da bize yardımcı olması bu konuya duyarlılığı arttıracaktır." şeklinde konuştu. Poşetlerin daha az tüketilmesinin yolunun vergiyle olabileceğini anlatan Temel, bu problemi çözmenin tek yolunun poşetlere vergi uygulamasının getirilmesi olduğunu kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz