Diyarbakır’daki inşaat sektörüne beton ve kum ihtiyacını sağlayan, kamyoncu ve beton firmaları, Karayollarının "tonaj farkı" yüzünden Trafik ekiplerince güzergâhlara sivil ekiplerce adeta pusu kurarak kestikleri 10 bina lira civarındaki, cezaya veryansın etti. Yüksek tonajlı kamyonların, karayollarının belirlediği tonajla, kamyonun tonaj kapasitesi arasındaki farkı, anlamsız bulurken, cezaların pusu kurularak, kesilmesinin keyfiyete dayalı olduğu ve Diyarbakır'ın istihdamına yönelik darbe indirildiği ifade edildi.
EKİPLER ADETA PUSU KURUYOR
Özel ve Kamu İnşaatları için, Dicle Nehri kıyısındaki Kum ocaklarından, şantiyelere kum taşıyan ve şehir merkezindeki inşaatlara beton taşıyan kamyon ve mikserlere özellikle Seyrantepe bölgesinde, Bölge Trafik Ekiplerinin sivil ekipler aracılığıyla "tonaj fazlası" iddiasıyla uygulanan para ve puan cezası isyan ettirdi. Kamyon başına 10 bin liraya varan para cezası ile sürücüye uygulanan puan cezası, inşaat sektörüne darbe olarak değerlendirirken, Sürücü ve İnşaat Firması yetkilileri uygulamanın Diyarbakır'a özgü keyfi bir uygulama olduğunu belirterek, "İçişleri Bakanlığı ile Valiliğin" olaya el koymasını istedi.
YİNE TONAJ UYGULAMASI YİNE İSYAN
“Terör var, şiddet var, işsizlik var. Trafik ekipleri sivil kıyafetli, pusu kurarak kamyon ve mikserlerdeki tonaj farkı derdine düşülerek, onbinlerce lira ceza keserek, Diyarbakır mağdur ediliyor. Bir tek Diyarbakır'da bu uygulama var” diyen Kamyon şoförleri “İşlerimizi nasıl daha kolay yapabiliriz, daha hızlı, daha ucuza nasıl mal edebiliriz diye düşünürken, iş bilmez birkaç devlet memurunun bize pusu kurarak, uyguladığı bu karar ve ceza uygulaması anlamsız ve acımasızdır” dediler.
10 BİN LİRA CEZA KESİLİYOR
Kamyoncular, “Bir araca 10 bin lira ceza yazılıyor. Şoförün puanı siliniyor. Pusu yatıyorlar. Kimse onları tanımasın diye de sivil giyiniyorlar. Bir anda önünüze çıkıp, cezayı kesiyorlar. Kimse düşünüyor mu? Kesilen cezayı kamyoncu kaç ayda kazanabiliyor. Bir kamyoncunun, miksercinin aldığı maaş ortada. 5 ay çalışsa bile karşılayamaz. Evine, çoluğuna, çocuğuna ekmek götürmeyecek, beş ay sonunda bu cezayı ödeyecek. El insaf diyoruz. Soruna çözüm istiyoruz. Buradan Valiye beye, Emniyet Müdürüne sesleniyoruz. Sesimizi duysunlar. Kesilen makbuzlara baksınlar. Diyarbakır’da ekonomi dibe vurmuş. İş yok, güç yok. Var olan inşaat sektörü de işte bu yüzden darbe yiyor. Şuanda bu süreçte tonaj uygulaması ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Halk ekmek bulamıyor biz neyin mücadelesi veriyoruz. Kontağı kapatırsak, Diyarbakır’da inşaat sektörü durur, binlerce kişi işsiz kalır. Biz de aç perişan vaziyette, birbirimizi yiyeceğiz” diyerek tepki gösterdiler.
İNŞAAT SEKTÖRÜNE DARBE VURULUYOR
Şoförler, kendileri aldıkları ceza ve puanın yansıra, şantiye firmasına da kesilen cezanın yüklü olmasının firmaların faaliyetlerine doğrudan, darbe indirip iş yapmaz hale getirmek olduğunu belirterek, "Şoföre cezanın yansıra, şantiye firmasına da, araç sahibine de ceza kesiliyor. Her bir kamyona, miksere 10'ar bin lira ceza. Düşünün üç kamyona kesilen ceza 30 bin lira para ediyor. Arabalar satılsa bile, bu para etmez. Kamyonun içendeki mal, mikserin içerisinde beton, bu kadar fiyat etmiyor. Son aylarda tonaj uygulaması birçok soruyu akla getiriyor. Bir araç bir ay çalışsa 10 milyar para kazanmıyor. Ama bir sefer de bir kalemde 10 milyar ceza yazılıyor." diye konuştular.
İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ
İşverenler firmalar ise, sektörün bu tür uygulamalarla darbe yediğini belirterek, şöyle dedi; "Yaşadıklarımız yetti dedirtiyor. Artık iş yapamaz hale geldi. Diyarbakır'ın genel olarak ekonomisi çökmüş durumda. Piyasada hareketlilik yok. İstihdam alanları, işsizlik alabildiğine dengesiz. Bir tek inşaat sektörü şuan ayakta. Ki yine sıkıntıları büyük. Bu tonaj uygulaması, kesilen faiş ceza belimizi büktü. Kepenk indirecek noktaya geldi. Ha bire işçi çıkarıyoruz, öyle görünüyor ki, artık araçlarımızı da satıp, sektörü bırakacağız. Kum ocaklarımızı, şantiyelerimizi, beton santrallerimizi kapatalım, evimize gidip oturalım. İş yapmayalım. Birileri bunu istiyor." diye tepki gösterdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz