Şeker stokçuluğu başladı

Zincir marketlerde geçtiğimiz günlerde yaşanan sıvı yağ sıkıntısının ardından son günlerde kesme şekerde yaşanan sıkıntı halkı mağdur ediyor.

Şeker stokçuluğu başladı

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik buhran piyasaları ciddi manada olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor. Ekonomik kriz, salgın süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, döviz ve akaryakıttaki ciddi artışlar, temel besin maddelerinin de fiyat artışına neden oldu.

Geçtiğimiz günlerde sıvı yağ fiyatlarının artacağı haberleri üzerine halk, marketlere hucüm ederek raflardaki yağları boşaltmıştı. Son günlerde ise marketlerde küp şeker bulunmaması "Şekerde de mi stokçuluk başladı?" söylemlerine neden oldu.

"ÜLKEDE MAALESEF EKONOMİK KRİZ VAR"

Faruk Yıldız, "Öncelikle hükümetin stokçuluk iddiası var. Eğer böyle bir iddia varsa 81 ilde aynı anda tüm marketlere operasyon düzenlenmesi gerekir. Eğer marketlere suç atılıyorsa polisler, bekçiler ve tüm personelleri sahaya sürülmelidir. Madem stokçuluk iddiası varsa devlet olarak bu iddianın arkasında durulmalıdır. Suçu birazda kendilerinde aramaları gerekir. Eğer böyle bir iddia yoksa o zaman marketçilere laf atmayın. Sadece şeker değil bütün ürünlerde ülke genelinde sıkıntılar yaşanıyor.  Ben stokçuluk olduğunu sanmıyorum. Ülkede maalesef ekonomik kriz var ve ülke yönetilemiyor. " diye konuştu.

"BELEDİYELERİN VE YETKİLİ KURUMLARIN MARKETLERİ DENETLEMESİ GEREKİR"

Marketlerdeki rafların boşatıldığını savunan Mehmet Emin Gülaçar, "Pazar günü markete gittim baktım küp şeker pahalı olmuştu. 5 kilogram yağlar raflarda yoktu. 2 kilogramlık yağlarda çok pahalıydı. Belediyelerin ve yetkili kurumların marketleri denetlemesi gerekir. Şeker marketlerde bulunmuyor. Bulunsada çok pahalıdır. 5 kilogram şeker 45-50 lira olmuş. Marketlere bakıyorsun reyonların hepsi boştur. Hepsi stok yapmışlar. Bu duruma bir çare bulunmalıdır.Bundan 1 ay evel 30 liraya 5 kilogram şeker alıyorduk. Diğer ürünlerinde hepsi pahalıdır." şeklinde konuştu.

"BEN ZİNCİR MARKETLERİ SUÇLAMIYORUM"

Hayat pahalılığı bütün insanları etkilediğini belirten Mehmet Emin Maraşlıoğlu,"Kendimizi yaşayan bir ölü olarak hissediyoruz. Marketlerde satılan aklınıza gelen tüm ürünler,  yumurtadan şekere kadar yapılan zamların sorumlusu zincir marketler değildir. Ben zincir marketleri suçlamıyorum. Suçlu ve kabahatli hem biziz hem de devletimizdir. Şimdi mi aklınıza geldi vatandaşları kayırmak? Cebimde para olmadıktan sonra ürünler pahalı olsa ne olur olmazsa ne olur? Şeker fiyatı gitmiş nereyi bulmuş. Sadece şeker ve yağ değil; her şey çok pahalıdır. Fakirin sofrasında olan patates fiyatları yükselmiş. 1 kilogram domates 10 lira olmuş. Ne yapacağımızı şaşırdık. Zararın neresinden dönülürse kardır. Yeniden güçlü Türkiye'yi inşa etmek istiyorsak buyrun hodri meydan." ifadelerini kullandı.

"STOK YAPANA CEZA YAZSINLAR"

Stokculuğu önlemek amacıyla denetleme yapılmasını isteyen Cemal Bozkurt, "Bu resmen yankesiciliktir. Halkı kandırıyorlar. Ürünü önce ortadan kaldırıyorlar daha sonra da 2 katı fiyata satıyorlar. Fakir fukaraya yazık. Zabıtalar denetlemiyor mu? Gidip bu tür yerleri denetlesinler. Stok yapana ceza yazsınlar. Marketlerde küçücük mandalinanın kilosu 10 lira; bakkallarda ise büyük mandalina 3,5 liraya satılıyor. Bir mandalinanın fiyatı bu kadar olur mu? Alışı zaten bir liradır; ama 10 liraya satıyorlar. Bu şekilde fakirlerin kanını emdiler. Bir gece yatıp kalkıyorsun, bir bakmışsın şekerin fiyatı 2 kat artmış. 2 bin 800 lira emekli maaşı alıyorum; bin 440 lira elektriğe veriyorum. Evim kira olsa ne yapacağım? 3 çocuğum okul okuyor, telefon ve su faturası da var." dedi.

"MÜSLÜMANIN STOKÇULUK YAPMAMASI GEREKİR"

Müslümanın stokçuluk yapamayacağını vurgulayan Müslüm Delemeci, "İnsanlarda vicdan olmadığı zaman stokçuluk yapabilir. Müslüman adamın stokçuluk yapmaması gerekir. Müslüman değilse de paraya tapmışsa da o kişiden her şey beklenir. Paraya tapmış insan, her şeyi yapar. İnsanlara İslami yaşantıyı yaşamaya davet ediyorum. Kime tapılacaksa O'na tapmalıyız." şeklinde konuştu.

MARKET VE AVM'LERDE ÜRÜNLER STOKLARA KALDIRILIYOR

Fiyatların artmasından dolayı insanların stokçuluğa yöneldiğini savunan Tolga Aslan, "Ekonomiye bakılırsa fiyatlar artışa geçiyor. Buna bağlı olarak da stokçuluğa yöneliyorlar. Şeker önceden ucuzken yağla birlikte fiyatı uçtu. Market raflarında ya da AVM'lerde ürünler stoklara kaldırılıyor. Fiyatlar artınca da stoktan çıkarıyorlar. Bu sefer de halk izdiham ediyor. " diye konuştu.

Hasan Aydın ise şu ifadeleri kullandı: "Şekerde de stokçuluk var mı, bilmiyorum. Zenginler zaten stok yapıyor. Zengin olmak için önce stok yapıyorlar; fiyatlar artınca da ürünlerini piyasaya sürüyorlar. Şekerin fiyatı şu an pahalı ama alabiliyorum. Şekerimiz de yağımız da var ama her geçen gün pahalı oluyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz